EN  |  FR

Nieuws

Nieuwsartikelen

Natuurlijk bewegen, een nieuwe beweging?

Het is een zoon van Tarzan en hij vindt het mensenpark maar niks. Te veel mensen op elkaar, te veel ongezonde voeding, te weinig ruimte om echt natuurlijk te bewegen. En dan bedoelt hij niet voetje voor voetje stationair op de loopband of met een krantje op de hometrainer om calorietjes te verbranden. Nee, we moeten terug naar onze prehistorische wortels. We moeten rennen, klimmen, springen, kruipen, zwemmen, kortom doen waar we voor gemaakt zijn. En alles het liefst buiten in de vrije natuur.

Lees meer

Geen zware gewichten, toch groeien

Je hebt gewichten tot je beschikking, maar die zijn eigenlijk te licht voor je. Je kunt bankdrukken, neckpressen en roeien met een luizige tachtig kilo, en daar zul je het mee moeten doen. Trainen met zwaardere gewichten zit er om een of andere reden niet in, en wat moet je dan? ‘Gelukkig zijn er een paar trucs waardoor je ook met relatief lichte gewichten intensief kunt trainen’, zegt Neerlands beroemdste bodybuilder, aan wie we de zaak ook nog even voorlegden.

Lees meer

Het nieuwe eten versus schone voeding

Het jaar 2012 staat binnen enkele weken voor de deur. De goede voornemens werken zich via de krochten en bochten van het brein naar het bovendek van het bewuste en het kan niet anders of een van die voor de hand liggende voornemens zal waarschijnlijk met voeding, met anders of minder eten te maken hebben. Dat is niet zo gek, want de maandenlange omgang met Sint en Santa hebben de middelomtrek weer danig doen uitdijen. Op dat moment staan de schuldbewuste spijtoptant grofweg twee verstandige voedingsstrategieën ter beschikking: ‘Het Nieuwe Eten’ van het Voedingscentrum versus ‘Schone Voeding’ van de fanatieke fitnesser.

Lees meer

Goud op je bord

‘Goud op je bord’ is een sportief kookboek en bevat tientallen recepten van verantwoorde, lekkere en eenvoudig te bereiden gerechten. Het boek is geschreven door  Erik te Velthuis, chefkok van het grootste topsportcomplex in Nederland, Papendal, en diëtiste &  sportvoedingsadviseur Brenda Frunt. Het bevat tal van topgerechten van onder andere veldrijdster Marianne Vos en hardloper Bram Som. Bij alle recepten worden niet alleen de ingrediënten en de bereidingswijze vermeld, maar ook het aantal calorieën en de voedingsverhoudingen. De meeste recepten zijn binnen 20-30 minuten op tafel te toveren. Is dat lekker of niet?

Lees meer

Zorgvuldig trainen werkt beter

Netjes trainen? Als je de meeste magazines mag geloven doen bodybuildingkampioenen er niet aan. In  fotoreportages zie je ze gooien en smijten met beestachtig zware gewichten dat het een lieve lust is. Dat de zonnebrillen van de kampioenen bij al dat gezwiep recht op hun neus blijven zitten, wel, dat vinden we net zo merkwaardig als de spierontwikkeling van de heren. Want volgens wetenschappelijke studies is gooi-en-smijtwerk niet de beste manier waarop je spieren kunt ontwikkelen.

Lees meer

Yoga & Fitness

Yoga ontstond vierentwintig, vijfentwintig eeuwen geleden in India en werd pas in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw populair in Nederland. Met de opkomst van fitness werd er natuurlijk het een en ander overgenomen van deze oeroude oosterse ‘heilgymnastiek’. Poweryoga is daar de meest bekende uitkomst van en sinds enkele jaren is ook Bikram Yoga hot. Hoewel yoga goed heet te zijn voor lichaam en geest, is het niet altijd even duidelijk hoe effectief yoga werkelijk is in het omlaag krijgen van bijvoorbeeld de bloeddruk of het verhelpen van chronische lage rugpijn.

Lees meer