EN  |  FR

Mee met de massa

Of het je nu bevalt of niet, het is weer bijna die tijd van het jaar dat je, zuchtend of hoopvol gestemd, begint met het maken van goede voornemens. ‘Meer geld hebben’ zal er ongetwijfeld in deze dure tijden bij zitten. ‘Meer bewegen’ misschien ook. Lukt dat eerste niet, dan kun je het tweede toch op een goedkope manier doen. Doe net als de 3,1 miljoen andere Nederlanders. Neem je voor aan een loopsportevenement deel te nemen.

Je vindt het al zo druk op de snelwegen? Mijdt dan ook maar de wandelpaden, want 3,1 miljoen mensen zijn van plan volgend jaar aan een loopevenement deel te nemen, zo blijkt uit de studie De Tweede Loopgolf van het W.J.H. Mulierinstituut. En dat voornemen vergt toch enige voorbereiding. Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal mensen dat de afgelopen vijf jaar aan een loopevenement deelnam, steeg met zestig procent naar 1,3 miljoen loopsporters. Onder de indruk? Het afgelopen jaar hebben 3,9 miljoen Nederlanders van zes jaar en ouder tenminste één keer aan loopsport gedaan. Niet zo onbegrijpelijk. Voor het bedrag van pakweg een maand in je fitnesscentrum op een loopband rennen, koop je ook een paar goede loopschoenen.

Lekker eigenwijs

Stel, je gaat mee met de massa en begint in januari met loopsport. Wie kan je dan onderweg verwachten. Veel vrouwen, want 33% van de vrouwen (bij de mannen is dat 21%) denkt volgend jaar aan loopsport te doen. Maar als bij je goede voornemens ook ‘een nieuwe relatie’ zat, moet je het misschien nog even heroverwegen. Volgens het onderzoek vinden lopers sociale contacten minder van belang. Ze zoeken eerder ‘weak ties’ dan ‘strong ties’, liever losse contacten dan verplichtende contacten. Ze lopen om fitter en gezonder te worden, want presteren en de eigen grenzen verleggen vinden ze niet echt belangrijk. Lopers zijn echte buitenmensen, want naast lopen als hoofdsport doen ze ook ‘andere sporten die veel lichaamsbeweging vragen en worden beoefend in de open lucht en openbare ruimte als wielrennen, skiën, schaatsen, skeeleren/skaten en klimsport/bergwandelen.’ Vandaar dat, zo merken de onderzoekers op, ‘Accommodatie en faciliteiten van atletiekvereniging zijn voor de meeste loopsporters eventueel handige bijproducten (verlicht, veilig), maar voor hen ook niet meer dan dat.’ Geen wonder dat bijna 70% in het bos te vinden is. Lopers zijn een tikkie eigenwijze types. Ze bepalen hun eigen weg wel.

Lekker zelfstandig

‘Het zelfmanagement van de loopsporter’ noemt het onderzoek het zelf op zoek gaan naar informatie en individueel buiten verenigingsverband lopen. Ook dat is weer het makkelijke van beginnen met loopsporten, want er is veel over te vinden. Uiteraard ga je eerst eens kijken bij de KNAU. Dat levert bijvoorbeeld overzichten op van loopevenementen. Wil je al zelfmanagementtips over looptechniek, voeding, blessurebehandeling of wat dan ook wat met loopsport te maken heeft, dan ren je natuurlijk naar Runnersweb van het loopblad Runners'World. Toch stiekem op zoek naar losse contacten? Via Loopservice kun je je inschrijven voor bijvoorbeeld loopclinics bij de lokale atletiekvereniging. Mooi meegenomen dat je dan ook je looptechniek verbetert, zodat je de kans op een verplichtende ‘strong tie’ met de fysiotherapeut vermijdt. En als eindejaarbonus nog een tip voor je jouw goede voornemen ‘meer bewegen’ gaat uitvoeren. Doe hier even een test, zodat je in het nieuwe jaar niet het cliché ‘hardlopers zijn doodlopers’ wordt.

Dossier: