EN  |  FR

IGZ waarschuwt voor Venom Hyperdrive 3.0

afbeelding bij IGZ waarschuwt voor Venom Hyperdrive 3.0

De IGZ heeft onderzoek gedaan naar Venom Hyperdrive 3.0, een afslankproduct dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Hieruit blijkt dat dit middel het geneesmiddel sibutramine bevat zonder dat dit op het etiket vermeld staat. Hoge doseringen van sibutramine kunnen leiden tot hartklachten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzoek gedaan naar een middel dat in Nederland via een bedrijf in voedingssupplementen op de markt wordt gebracht. Het betreft het middel Venom Hyperdrive 3.0 en is afkomstig uit de Verenigde Staten.

Dit middel bevat echter de stof sibutramine en is dus een geneesmiddel. De stof wordt uiteraard niet vermeld op de verpakking. Het middel wordt alleen op basis van een recept gebruikt bij patiënten die lijden aan obesitas (ernstig overgewicht). Het gebruik van dit geneesmiddel in Nederland heeft plaats onder controle van een arts die de patiënt door middel van monitoren elke twee weken ziet om te zien of het middel aanslaat bij de patiënt. Gebruik zonder tussenkomst van een arts en apotheker van Venom Hyperdrive 3.0 in te hoge doseringen kan leiden tot cardiale (hart) klachten. Sibutramine staat bovendien op de WADA-dopinglijst.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een recall gedaan in de VS. De producent spreekt over contaminatie (vervuiling) maar in het Nederlandse onderzoek is er sprake van 7,5 en 8,5 milligram sibutramine per capsule, dus van contaminatie kan geen sprake zijn. Een geloofwaardiger verklaring lijkt dat de stof bewust is toegevoegd om een bepaald effect te bereiken.

Dossier: