EN  |  FR

Paul Reijnen volgt een Cleane Kneiter Clinic

afbeelding bij Paul Reijnen volgt een Cleane Kneiter Clinic

Sterke man Paul Reijnen was de winnaar van de ‘Cleane Kneiter’ prijsvraag, die we afgelopen zomer uitschreven om onze voorbeeldsporters van een adequaat etiket te voorzien. Hoewel we uiteindelijk de naam niet veranderden, mocht Paul wel het ‘Cleane Sport’ pakket in ontvangst nemen, waaronder een personal training van hoofdkneiter en krachttrainingsdeskundige, Hans Kroon. Een korte impressie.

De bezoekers van onze website werden afgelopen zomer met de herculische opgave opgezadeld een nieuwe, goedklinkende naam te verzinnen voor onze voorbeeldsporters, de Cleane Kneiters. De winnaar werd een speciaal ‘Cleane Sport’ pakket beloofd, bestaande uit een Eigen Kracht t-shirt, het Eigen Kracht boek, een dopingwaaier en een personal training van Hans Kroon, de captain van de ‘Cleane Kneiters’. De winnaar was Paul Reijnen (42) uit Tilburg, die het woord ‘Cleanetics’ verzon, mede geïnspireerd door een fitnessrage uit de jaren tachtig, Callanetics, van fitnessguru Callan Pinckney.

Sterke man

Paul Reijnen maakte ooit lange uren in zijn snackbar. Paul: ‘Je draait niet alleen lange, rare uren, maar vooral dat voortdurend voorovergebogen staan, veroorzaakte bij mij rugklachten. In 1998 ben ik toen maar gaan sporten in het fitnesscentrum. Dat heb ik een jaar of vier, vijf redelijk fanatiek en met plezier gedaan, tot ik bij ons in de loods (Paul en zijn vrouw Helma wonen samen met hun Jack Russel ‘Ome Joop’ in een verbouwde boerderij) een eigen trainingsruimte begon in te richten.’ Dat was aanvankelijk maar zo’n 60 m2 , maar groeide al snel uit tot bijna het dubbele. ‘In het begin trainde ik er met wat vrienden, maar ik heb nu zo’n 25 vaste klanten.’ Qua training is Paul het meest gericht op pure krachttraining. ‘Ik heb het krachtaspect eigenlijk altijd het leukst gevonden. Sterkste Man wedstrijden vind ik prachtig om te zien en heb er zelf ook wel voor getraind. Ik trainde ook een tijd iedere zaterdag onder begeleiding van bodybuilder en krachtsporter Ron Sinnema. Ik raadpleegde sterke man Robbert Wolters over training, volgde april 2006 bij jullie de Eigen Kracht scholing en de Pure Kracht workshop. Hier heb ik Hans Kroon leren kennen. Ik heb getraind bij Sjaak Ruska, sterke man en neef van Wim Ruska, misschien wel de beste judoka ooit. Verder volg ik ook nog allerlei cursussen op het gebied van voeding en training. Hoewel ik momenteel blessures heb aan de knieën en een elleboog, hoop ik 2008 toch aan het Sterkste Man evenement deel te nemen, dat ik in Tilburg wil organiseren.’ In zijn topjaren bankte Paul vlotjes 130 kg, duwde 300 kg bij de leg press en bracht boomstammen van dik 100 kg boven het hoofd.

Wegtrekker

Paul had een half jaar nauwelijks getraind toen hij bij Fitnesscentrum Noord binnen stapte. Na een eerste gesprek en analyse van de trainingstoestand en blessures, besloot Hans Kroon een borst-schouder-triceps parcours uit te zetten. De buigacties bleken daarbij een moeilijk punt te zijn. Hans: ‘Paul had tenniselleboogachtige klachten, en toen hebben we voor een aangepast programma gekozen en ons geconcentreerd op drukoefeningen. Voor borst was dat de iso-lateral incline press, de dumbbell press, omdat flyes ook moeilijk ging, heb ik hem cable crossovers laten doen. Voor schouders deden we staande dumbbell press, bent-over laterals en dumbbell shrugs. Voor triceps een rope pushdown, want een oefening als liggende triceps extensions was te belastend voor de elleboog.’
Halverwege de training kreeg Paul een ‘wegtrekker’. ‘Ik had gewoon toch te weinig gegeten.’ Hij werd aan de bar snel bijgetankt met een koolhydraatdrank en kreeg al gauw weer voldoende kleur op de konen om de training te kunnen hervatten. Ondanks het aangepaste programma verloor Paul behoorlijk wat vocht, dus kon hij na afloop tevreden de afmars naar de douches maken. Belangrijkste boodschap die hij van deze persoonlijke training heeft meegekregen: ‘Hans vond dat ik meer aandacht aan de voeding moest besteden. Kenmerkend voor hem is ook zijn nadruk op techniek en gevoel bij het uitvoeren van oefeningen. Het was een nuttige middag.’ Waarvan akte.