EN  |  FR

Deense onderzoeker voor Eigen Kracht

afbeelding bij Deense onderzoeker voor Eigen Kracht

Eigen Kracht is het programma van Dopingautoriteit voor fitness. Naast de website, het Eigen Kracht boek en de Supplementenwijzer App, geven we ook voorlichtingen, organiseren we Eigen Kracht dagen en zijn aanwezig op beurzen en fitnessevenementen. En nog zo het een en ander. Alles voor een schone sport, uiteraard. Dat is de opdracht van Dopingautoriteit en daarvoor staat Eigen Kracht. Promovendus Anders Schmidt Vinther, van Aarhus Universiteit verblijft vanaf morgen enkele maanden in Nederland om onderzoek te doen naar de redenen en omstandigheden waarom fitnessbeoefenaars niet tot gebruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen overgaan of hierover twijfelen. Anders wil graag met deze doelgroep in contact komen.

Anders Schmidt Vinther is verbonden aan de Aarhus Universiteit, faculteit Public Health (Volksgezondheid). Hij is daar actief op het gebied van sport en doping, en doet met name onderzoek naar gebruik van dopingmiddelen in de recreatieve sport (lees: fitness/bodybuilding). Aarhus Universiteit, de grootste hoge onderwijsinstelling in Denemarken, vindt onderzoek naar de ‘cosmetische sporter’, de fitnessbeoefenaar die vooral traint voor een betere fysiek en aantrekkelijk uiterlijk, heel belangrijk. De maanden dat Anders in Nederland (Rotterdam) verblijft om voor Eigen Kracht onderzoek te doen, zal hij naast het bezoeken van diverse fitness- en bodybuildingwedstrijden, de FitFair en verschillende opleidingen en organisaties, toch vooral in gesprek willen komen met fitnessers/bodybuilders die twijfelen over het gebruik van anabole steroïden of daar niet aan willen beginnen. De mensen zelf uitgebreid aan het woord laten levert vaak het meest op.

Wie kunnen deelnemen aan het onderzoek?

  • Mannelijke fitnessbeoefenaars/bodybuilders 16-25 jaar
  • Trainen minstens 3 keer per week
  • Belangrijkste motivatie voor training is een betere fysiek en uiterlijk
  • Je hebt ooit getwijfeld of twijfelt momenteel over gebruik van anabole steroïden of andere dopingmiddelen

Interview

Deelname aan het onderzoek betekent een interview waarbij je je gedachten en overwegingen bespreekt met de interviewer. Deze gesprekken worden in April en Mei 2022 gehouden (dat kan ter plekke in Rotterdam of online). Een deel van het interview (voertaal Engels) zal ook gaan over Eigen Kracht, de campagne van Dopingautoriteit voor fitness, de (eventuele) bekendheid ermee en wat je inhoudelijk vindt van de campagne.

Discrete omgang gegevens

De interviews zijn vertrouwelijk en gegevens worden met discretie behandeld en blijven anoniem. Dit betekent dat er vrijelijk gesproken kan worden.

Deelname

Wie geïnteresseerd is in het onderzoek voor Eigen Kracht, of als je er vragen over hebt, kan contact opnemen met Anders Schmidt Vinther, e-mail: asv@ph.au.dk. Als tegenprestatie krijg je de Eigen Kracht ‘goody bag’, waarin zich naast het Eigen Kracht boek en een EK –t-shirt, nog verschillende andere EK- gadgets bevinden.

Dossiers: