EN  |  FR

Word een urban atleet

afbeelding bij Word een urban atleet

Een trend die de laatste tijd in fitnessland groeiend is, is functioneel trainen. De focus ligt daarbij op grote, basic oefeningen. Soms zonder materialen of met eenvoudige materialen, zowel binnen maar vooral ook in de buitenlucht gedaan. Voorbeelden hiervan zijn CrossFit, Parkour en Bootcamp. Helemaal in deze ontwikkeling past het boek van Angélique Heijligers over het trainen als een oermens in de stad.

Het idee is eigenlijk heel logisch. Ons menselijk lichaam is de afgelopen 40.000 jaar genetisch niet veranderd. We hebben nog steeds het lijf van onze verre voorouders die continu moesten jagen en verzamelen. Het ‘probleem’ is echter dat onze leefwereld enorm is veranderd. We zijn van nature ingesteld om ons buikje rond te eten om slechtere tijden te trotseren én fysiek lui te zijn om zo min mogelijk energie te verspillen. Conclusie: ons prehistorische lijf past niet goed bij onze huidige obesogene leefwereld. Het resultaat is wel bekend: een obesitasepidemie en een verminderde fysieke fitheid.

Be an urban athlete

Het advies van personal trainer, fitness & health journalist en columnist Angélique Heiijligers is dan ook om weer als een oermens te gaan bewegen en te eten. Ze geeft het voorbeeld in het leuk vormgegeven boek Men’s Health Urbanathlon handboek. Train als een oermens in de stad (word een urban atleet). Het idee is op zich niet nieuw en al eerder besteedden we aandacht aan de urban gym en aan het oerdieet of paleo-dieet.

Urbanathlon

Het boek kun je ook zien als een figuurlijke en letterlijke warming-up voor de Urbanathlon die Men’s Health organiseert op 16 september in Amsterdam en die in andere steden wordt herhaald. Het boek is in drieën ingedeeld: 1. Atletische kracht van de oermens, 2. Train als een oermens in de stad en 3. Eten als een oermens. Ook vind je er voorbereidingsprogramma’s voor een urbanathlon. Bij het boek hoort een website met filmpjes van trainingsroutes in Amsterdam en welke oefeningen je allemaal onderweg kunt doen. 

Get out and train

Het boek is vlot geschreven en geïllustreerd met fraaie foto’s van ex-topbodybuilder en fotograaf Berry de Mey. Wat jammer is dat de wat simpelere oefeningen met foto’s worden uitgelegd, terwijl sommige complexere oefeningen, zoals de lunge thruster, niet. Toch behoeven complexe oefeningen meer uitleg dan simpele. Ook vinden we de 100 kcal extra energiegebruik per kilogram spiermassa aan de forse kant. Maar de algehele boodschap is helder en terecht. Het boek is een prima pleidooi om je eigen omgeving (in dit geval de stad) als gym te benutten. Er zijn zat manieren om aan je fitheid en je fysiek te werken en hopelijk wordt de urbanathlon een traditie in Nederland.

 

Angélique Heijligers

Men’s Health Urbanathlon handboek

Train als een oermens in de stad (word een urban atleet)

Bruna Uitgevers BV, Utrecht (2012).

€ 14,95

Dossiers: