EN  |  FR

HMB

HMB is de afkorting van Hydroxy Methylboterzuur. HMB ontstaat als cellen het aminozuur leucine verbranden. Volgens een grote stapel wetenschappelijke studies prikkelen zowel leucine als HMB anabole processen in spiercellen. Leucine en HMB werken waarschijnlijk niet op dezelfde manier.

Het spieropbouwende effect van HMB in sporters is ondertussen aangetoond in vrij veel studies. Daarvoor zijn doseringen nodig van 3-6 gram HMB per dag. Sporters kunnen het beste die dosis verdelen over drie momenten.

HMB heeft lange tijd in een slecht daglicht gestaan. Dat kwam omdat de positieve effecten alleen waren aangetoond in onderzoek dat was betaald door de producent van HMB, en omdat de gemelde effecten ook nog eens vaak onrealistisch waren. Omdat ook in onafhankelijke studies HMB effect heeft, hebben sportwetenschappers hun mening over HMB herzien.

HMB geldt nu als één van de betere supplementen voor krachtsporters. De kans dat je als fitnesser of bodybuilder goed reageert op HMB is groter dan dat je goed reageert op bijvoorbeeld BCAA’s. Dat neemt niet weg dat HMB als sportsupplement nog steeds niet kan tippen aan creatine.