EN  |  FR

Trends

Eigen Kracht-dag 2022: presentaties en workshops

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Het was een volle dag met een aantrekkelijke mix van presentaties en workshops. Op het programma stonden onder meer het effect van social media op supplementen, doping en zelfbeeld, de grenzen van spierhypertrofie en twee intense workshops: Glute-training en Tiktaaliktraining. Ter versterking van de ‘inwendige mens’, werd een prima lunch geserveerd.

Lees meer

Eigen Kracht op FitFair 2022

Eigen Kracht is al jaren actief op fitnessbeurzen, evenementen en wedstrijden, tot corona er een stok voor stak. Zipp … we zijn ruim twee jaar verder. De FitFair is de eerste fitnessbeurs die we eindelijk weer kunnen bezoeken, dus pakt Eigen Kracht dit jaar extra groot uit. Met een forse stand (12), een stevige crew en een heel bijzonder toestel dat je gewoon gezien en vooral uitgetest moet hebben. Komen dus, die 6 of 7 mei naar Jaarbeurs Utrecht, want we gaan knallen!

Lees meer

Topfitte viking laat fantasie de vrije loop

Je komt ze niet vaak tegen, atletisch gebouwde vikingen met een sterk exacte inslag en een levendige fantasie. Joost de Jong (26) is er zo een. Joost studeerde wis- en natuurkunde en sloot zijn opleidingen af met een master in werktuigbouwkunde en econometrie. Hij beoefende atletiek op nationaal niveau en deed ter ondersteuning aan roeien, turnen, yoga en touwtjespringen. Als hobby bezoekt hij festivals in zelf gecreëerde fantasy outfits.

Lees meer

Terug in balans

In de documentaire 'Terug in balans. De evolutie van damesbodybuilding' komen insiders en coaches aan het woord over de evolutie van hun sport en hoe er de afgelopen jaren aan gewerkt is om met nieuwe beoordelingscriteria en nieuwe klassen het ‘damesbodybuilding’ te transformeren. Vorm, balans en vrouwelijkheid spelen daarbij een belangrijker rol dan de mate van gespierdheid of superscherpte. Daarmee lijken de dames een nieuwe weg te zijn ingeslagen met hun sport.

Lees meer

Waarom met eiwit opgeleukte voedingsproducten kip en magere kwark niet kunnen vervangen

De eiwithype in de voedingsindustrie is nog maar net begonnen. Je hebt al eiwitbrood, eiwitcrackers, protein cookies en eiwitchocoladepudding, en in aantocht zijn eiwitcroissants, eiwitchips en eiwitijsjes. De eiwitbol, voorheen moorkop genoemd, wordt medio december verwacht. Klinkt reuze leuk allemaal, maar serieuze ijzermensen houden het beter bij kip, kwark, tahoe en de betere eiwitpoeders.

Lees meer

NVWA waarschuwt voor SARM’s

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit. Volgens de verkopers van deze selectieve androgeenreceptor modulatoren (SARM’s) hebben de middelen dezelfde gewenste effecten als anabole steroïden, maar niet de bijwerkingen. Gebruikers kunnen echter ernstige gezondheidsschade oplopen. De NVWA adviseert om geen SARM’s te gebruiken en bij klachten de huisarts te raadplegen.

Lees meer

De herontdekking van het Adoniscomplex

In 2002 schreef de Amerikaanse psychiater Harrison Pope ‘The Adonis Complex’, over de verborgen obsessie van jonge mannen met hun lichaam. Het boek maakte aanvankelijk veel los, maar geleidelijk aan ging het in de mainstream media toch weer voornamelijk over de traditionele worsteling van vrouwen met schoonheid en slankheid. De afgelopen 10 jaar is die druk op het uiterlijk onder invloed van social media sterk toegenomen. Een druk waarbij ook het mannenlijf opnieuw onder het vergrootglas kwam te liggen.

Lees meer

De populariteit van de powerbil

Er waart een nieuwe trend door fitnessland, de ‘butt craze’. Niks total body ontwikkeling, alles in proportie, maar een bijna maniakale aandacht voor de ‘musculus gluteus maximus’, oftewel de ‘grote bilspier’. In fitness is er recent zelfs een speciale klasse, de ‘Welness-klasse’, die het accent legt op de ontwikkeling van het onderlichaam. De tijden dat de bilpartij een bescheiden rol moest spelen om het een beetje netjes te houden is definitief voorbij. De bilpartij eist aandacht, onmiddellijk en zonder pardon.

Lees meer

Pioppi-dieet: niet voor Pioppianen

De dieetboekencarrousel heeft wederom een nieuwe zwengel gekregen met de introductie van het ‘Pioppi-dieet’, gebaseerd op een klassiek mediterrane voedingswijze, maar dan met een paar merkwaardige veranderingen. De schrijvers en aanbevelers van het boek nemen woorden in de mond als ‘revolutionair’ en ‘briljant’. Het Voedingscentrum echter heeft ernstige bedenkingen. Ook wij zien wel een paar wolkjes aan de strakblauwe hemel van dit nieuwe dieetboek

Lees meer

De ROM: ultieme flitsfitnessmachine

In 10 minuten per dag de body waar je altijd van hebt gedroomd, met behulp van de bullworker, trekveren, karateknijpers, halsbandgewichten en apenklieren. De advertenties voor deze hulpmiddelen zijn oeroud en nog steeds beproefde methoden om het verlangde lichaam aan de minder bedeelde man te brengen. De ROM-machine lijkt in dezelfde categorie te vallen, maximaal effect met minimale inspanning. Maar er zijn kenners die beweren dat de ROM die aloude droom waar kan maken.

Lees meer

Madonna: fitnessicoon met een schaduwkant?

Ook als je niet was uitgenodigd voor haar verjaardag, dan weet je waarschijnlijk dat Madonna een paar weken geleden zestig jaar is geworden. Als artiest domineerde ze jarenlang de charts, haar turbulente levensstijl was voer voor de media, en als fitnessicoon maakte ze talloze vrouwen over de hele wereld duidelijk dat zij hun lichaam slanker, strakker, en sterker konden maken, als ze maar bereid waren hard te werken en streng voor de lijn te zijn. Een recept met schaduwkanten.

Lees meer

Met de botte bijl

Het is een ware rage geworden, bijlwerpen. Overgewaaid uit The States, waar in menige achtertuin fanatiek met bijlen wordt geworpen. Gewoon voor de lullz, maar ook als wedstrijdsport is het bijlwerpen er groot. Zit een beetje vast aan de Amerikaanse folklore van de mythologische hipster houthakkerheld Paul Bunyan. Inmiddels heeft de internationale bond voor het Urban Axe Throwing ook een Nederlandse tak en zijn er heuse UAT-hallen. In dit webbericht laten we een deskundig licht schijnen over de vraag of dat gooien met bijlen nu een beetje een workout is of niet. Timber!

Lees meer

Overleven als stripfiguur

Bodybuildingfans kan het niet ontgaan zijn: Kai Greene staat al enkele jaren niet meer op het Mr.Olympia podium, terwijl hij tot 2014 toch drie keer runner up is geweest. Behalve een zakelijk akkefietje met de organisatie van het evenement en het feit dat zevenvoudig kampioen Phil Heath een record wil neerzetten van 10-voudig winnaar van de belangrijkste wedstrijd in bodybuilding, is Kai tot de conclusie gekomen dat het gezonder én lucratiever is om verder te gaan als stripfiguur annex filmacteur en het profbodybuilding te laten voor wat het is… een sport die never nooit mainstream zal worden.

Lees meer

Het koolhydraatarme dieet - niet van vandaag of gisteren

Knikker het leeuwendeel van de koolhydraten uit je dieet, en vervang die door vetten. Volgens de fervente voorvechters van het koolhydraatarme dieet verandert een beetje sporter daardoor in een calorieverslindende machine met dikke spierballen en een messcherp wasbordje. Maar volgens de net zo fervente tegenstanders van het koolhydraatarme dieet is dat onzin, en maakt een voedingspatroon zonder koolhydraten sporters vermoeid, futloos en vlak. Het gevecht tussen die twee kampen is al heel, heel erg oud.

Lees meer

De poppen van Pope

De Amerikaanse psychiater en dopingonderzoeker Harrison Pope is al meer dan 35 jaar bezig met de werking en bijwerkingen van anabole steroïden op lichaam en geest. In 2000 kreeg hij grote bekendheid met zijn boek over het ‘Adoniscomplex’, waarin hij een toenemende obsessie signaleerde van mannen met hun uiterlijk. Een obsessie die hij zag terugkomen in de ‘actiefiguren’ waarmee jongetjes speelden, zoals GI Joe, bijvoorbeeld. Dat het type speelgoed een grote rol speelt in de opvoeding, daarover wordt al vele jaren driftig gediscussieerd, met name over de invloed die Barbie heeft op het zelfbeeld van meisjes. Op Netflix valt sinds kort de serie ‘The Toys That Made Us’ te bekijken, waarin speelgoedfabrikanten hun verhaal doen. Pope zou zeggen: ‘Nou hoor je het eens van de makers zelf!’.

Lees meer

Grootschalig DNP-gebruik in Nederlandse wedstrijdbodybuilding

Alarmerend veel Nederlandse wedstrijdbodybuilders gebruiken het allergevaarlijkste afslankmiddel dat op de zwarte markt verkrijgbaar is. Dat ontdekten onderzoekers van het KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein, toen zij op drie locaties in Nederland de samenstelling van het rioolwater analyseerden. Vond er op die locaties een bodybuildingwedstrijd plaats, dan rezen de concentraties van het dodelijke middel DNP de pan uit.

Lees meer

Ibuprofen versnelt testiculair pensioen

Je zal ze de kost moeten geven, al die krachtsporters met beschadigde gewrichten en niet-herstelde blessures die pas gaan trainen als ze een paar ibuprofennetjes hebben geslikt. Niet erg verstandig, inderdaad. Maar volgens een recent onderzoek, uitgevoerd door Deense en Franse wetenschappers, is die gewoonte nog onverstandiger dan je al denkt. De onderzoekers ontdekten dat chronisch gebruik van ibuprofen op de langere termijn waarschijnlijk de testosteronspiegel verlaagt. En we willen natuurlijk méér, niet minder.

Lees meer

Arnold Schwarzenegger 70 jaar

Op 30 juli 2017 wordt Arnold Schwarzenegger 70 jaar. Een heuglijk feit waaraan we natuurlijk niet voorbij mogen gaan. Hij is het immers die het fitness – samen met uitgever Joe Weider – aan het grote publiek heeft weten te slijten. De enorme groei die fitness de afgelopen 40 jaar heeft doorgemaakt is zonder dit duo moeilijk voorstelbaar. De bedenkelijke kanten van die groei stelde der Schwarz anderhalf jaar geleden eigenhandig aan de kaak. Een blik achteruit én vooruit.

Lees meer

NVWA: veel voedingssupplementen bevatten farmacologisch actieve stoffen

Ruim 60% van de onderzochte voedingssupplementen bevat 1 of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen. Consumenten kunnen niet van de verpakking afleiden dat deze stoffen in het voedingssupplement voorkomen en in welke concentratie. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015 en 2016 deed naar voedingssupplementen als libidoverhogers, afslankpreparaten en zogenoemde 'fatburners' en 'pre-work-out-producten'. De NVWA heeft daar waar mogelijk maatregelen genomen tegen de overtredende bedrijven; de onveilige producten zijn van de markt gehaald. Toch moeten consumenten die dit type voedingssupplementen gebruiken alert zijn.

Lees meer

Groen van geluk

Er is een groeiend leger voedingsgoeroes dat van onze dagelijkse kost een modieuze lifestyle maakt. Emotie weegt daarbij zwaarder dan kennis van zaken. Gezondheid, welzijn en geluk liggen binnen handbereik als je maar de juiste dingen eet. Gewone gevarieerde voeding is volgens deze ‘foodies’ absoluut onvoldoende. Er moet zo groen mogelijk gegeten worden en niks van het ‘beest’ op je bord. De dames van ‘The Green Happiness’ timmeren stevig aan de weg bij het verspreiden van hun groene evangelie en boeren ondertussen heel goed.

Lees meer

Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?

Op 10 september ging de documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ in première. In de documentaire laten insiders uit bodybuilding hun licht schijnen over een sport die al jaren worstelt met een slecht imago. Aansluitend was er discussie en een presentatie van endocrinoloog Pim de Ronde over de ‘HAARLEM-studie’, een lopende grote studie naar de effecten van anabole steroïden op de gezondheid van amateursporters. In de discussie werd, ondanks grote verschillen, breed de behoefte gevoeld om met name beginnende bodybuilders en fitnessers te beschermen tegen het gebruik van anabole steroïden en andere dopingmiddelen. De speciale middag, georganiseerd door EigenKracht, vond plaats in Lantarenvenster te Rotterdam.

Lees meer

De vloek van de jaren negentig

De nieren hadden het zwaar in de jaren negentig van de vorige eeuw. De eisen voor bodybuilding op het hoogste niveau werden steeds verder opgeschroefd: groter, harder, droger was het motto. Dat betekende meer verschillende middelen in almaar hogere doseringen en een fataal gegoochel met vochtafdrijvers. Er moesten wel slachtoffers vallen, en dat deden ze ook. Bodybuildinggoeroe en muscle reporter John Romano noemde die jaren ‘The Curse of the ‘90s’. Een van de slachtoffers viel in Nederland, na deelname aan de IFBB Grand Prix 1992 in Den Haag. Zijn naam was Mohammed Benaziza, hij werd 33 jaar. We doken in de archieven en vonden zeldzame beeldopnamen over het drama.

Lees meer

Silverback proteïne: het ideële eiwit

Eiwit is basic stuff voor sporters, en je vindt het in de sportvoedingswinkels en webshops in vele soorten en maten. In de regel is het eiwit van dierlijke oorsprong en bestaat er – zeker in fitness – een bepaald vooroordeel tegen plantaardig eiwit. Maar wat als dat eiwit zo hoogwaardig is dat het voor geen enkel dierlijk eiwit onderdoet? Een eiwit ook dat zich sterk maakt voor een van de troeteldieren van het bodybuilding: de silverback gorilla. Een ideëel eiwit dus, voor de goede zaak. Je zou het bijna ideaal noemen.

Lees meer

Kweekvijver van kwakzalvers

In de strijd tegen overgewicht en ongezonde levensgewoonten is het goed vissen voor goeroes van allerlei slag. Vooral in fitness duiken er geregeld types op die het ei van Columbus zeggen te hebben gevonden. Ze komen met elektrieke massagebanden, zweetcabines, slimbellies, detoxprogramma’s, balansbandjes, soepdiëten, enzovoorts. Zo blijven ze maar doormodderen en vinden telkens weer toehoorders en weten daar vaak dik aan te verdienen. Powerfoodie Rens Kroes – de zus van- kwam onlangs in het nieuws doordat ze 280.000 instagramvolgers het advies gaf drie weken lang tweemaal daags een flink glaasje klei te drinken. Maar wat doet zulke stevige kost eigenlijk voor een mens?

Lees meer

Barbie is blij met extra kilo’s

Generaties meisjes zijn opgegroeid met de superslanke Barbie en hebben zo, zeggen wetenschappers, spelenderwijs een lichaamsbeeld opgebouwd waaraan de meesten van hen onmogelijk kunnen voldoen. In toenemende mate zelfs, want waar Barbie beschaafd bedankt voor het vele lekkers dat 24/7 verkrijgbaar is, hebben echte meiden meer moeite de chips, hamburgers en candybars links te laten liggen. Onlangs introduceerde puppet master Mattel een vollere Barbiepop. Er was lang over nagedacht, want curvy Barbie betreedt pas 57 jaar na introductie van haar superslanke vriendin het podium.

Lees meer

Joyce de Haan gelooft in yoga

Fitness is volop in beweging. Spierconditie en flexibiliteit zijn de afgelopen jaren veel belangrijker geworden. Het lijkt erop dat de sportspecifieke krachttraining die sporters doen heeft afgegeven op fitness. Daarmee groeit fitness meer naar een allround fysieke ontwikkeling toe. Heel mooi natuurlijk, maar echt allround ben je pas als je lichaam én geest samen aan het werk zet. Wie zei daar ‘yoga als component van integrale krachttraining’...?

Lees meer

Kom mee naar buiten, allemaal!

Op de afgelopen SAP Cup in Veldhoven zette Calisthenics Nederland een goedkoop en gezond punt. Je hoeft niet per se naar het fitnesscentrum of de sportschool om fit te worden. Naast het trottoir is er in de publieke ruimte van alles en nog wat te vinden waar je mee aan de slag kunt: bushaltes, speeltoestellen, glijbanen, schommels, bankjes, etc. Net als in het fitnesscentrum gelden er wel een paar restricties, zoals, de ander niet in de weg zitten en de boel heel houden. Bij hondenuitlaatplekken gaat Bello natuurlijk voor, en wat betreft andere groenvoorzieningen, is het ‘betreden op eigen risico’.

Lees meer

Documentaire over de toekomst van bodybuilding

Bodybuilding worstelt al jaren met een slecht imago. Dat heeft met het gebruik van anabole steroïden te maken, maar ook met het gebrek aan kennis over deze tak van sport. De reactie van de sporters op negatieve artikelen en televisiereportages is er steevast een van ontkenning en boosheid. Begrijpelijk wellicht, maar wordt het niet de hoogste tijd dat insiders en opinion leaders in bodybuilding zelf eens hun licht laten schijnen over de toekomst van hun sport? De documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ wil aan die bewustwording een bijdrage leveren.

Lees meer

De rant van Romano

In hardcore spierenkringen is de Mexicaanse muscle reporter, sportschoolhouder en begeleider van bodybuildingkampioenen, John Romano, geen onbekende. Wanneer ‘de waarheid’ weer eens van stal moet worden gehaald, vraagt men Romano om ouderwets zijn ongezouten mening over een en ander te geven. Leven in de brouwerij is tenslotte hét survivalmechanisme van menig periodiek. Dit keer ging de ‘rant van Romano’ over nauwelijks getrainde mannen die zich een volledig krankjorume fysiek bij elkaar spuiten met behulp van het oliepreparaat Synthol. Achter de woede van Romano zit echter een flinke portie angst, zo blijkt.

Lees meer

Sebastiaan Walthuis predikt schone sport

Natural bodybuilders spreken zich de laatste jaren steeds meer uit en tonen wat er met een beetje enthousiasme en inzet valt te bereiken. Sebastiaan Walthuis (22) is zo’n sporter, geen berg is hem te hoog, reden ook dat hij voor hij door het ijzervirus werd gebeten, meerdere keren de Alpe d’Huez heeft beklommen, met de fiets én met de benenwagen in de derde versnelling. Daarnaast zet hij zich ook nog eens in voor de kankerbestrijding. We houden van die man…

Lees meer

Benen buiten beeld?

De reguliere bodybuildingwedstrijden worden de laatste jaren rijkelijk aangevuld met categorieën als Bikini, Figure, en Men’s Physique, die enthousiast ontvangen worden. Daar mag de bodybuildinggemeenschap blij mee zijn, want de glorietijden van de jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw waren al een tijd sterk aan het kwakkelen. Kenmerkend aan de klasse Men’s Physique echter, is een zeer beperkt arsenaal aan poses en vooral het verbergen van de bovenbenen in surf shorts is opvallend. Zijn bovenbenen tegenwoordig taboe geworden? We blikken terug én kijken vooruit.

Lees meer

Deborah van Kolck heeft haar passie gevonden

Onlangs werd in De Peppel te Zeist, onder tropische temperaturen, de eerste Best Bikini Body gehouden voor dames in de categorieën 30-, 40- en 45-plus. Het geheel werd georganiseerd door coaches Sandra van de Kamp en Imro Beuk, die in Zeist hun personal trainingscentrum Balance runnen en landelijk bekendheid genieten als afslankbegeleiders bij programma’s als The Biggest Loser en De Afvallers. Dertig plusser Deborah van Kolck was een van de gelukkige winnaressen.

Lees meer

Message in a bottle

Het rommelt in het land der dubbelgespierde fysieken. Een oude stammenstrijd leeft op. Steeds vaker wordt er ‘halt!’ geroepen. De bekendste spreekstalmeester van het wedstrijdbodybuilding, Arnold Schwarzenegger in hoogst eigen persoon, roept het hardst van allemaal: ‘Bodybuilding moet terug naar klassieke lijnen’, en hij vraagt mensen massaal hun mening te laten horen aan Jim Manion, hoofd van de afdeling professional bodybuilding van de IFBB.‘ In de jaren zestig en zeventig hadden bodybuilders nog een pleasing physique, met een fraaie V-shape. Tegenwoordig hebben ze allemaal een hangbuik, het is meer een bottle shape geworden. Dat is belachelijk en moet veranderen’, aldus Arnold. Over het bommetje dat Schwarzenegger onlangs op de Arnold Classic 2015 liet vallen.

Lees meer

Rick Wayne: dwarsgebakken bodybuilder

Rick Wayne werd in 1938 op het eiland St. Lucia geboren als Learie Carasco. Hij verhuisde midden jaren vijftig naar Engeland, waar hij in militaire dienst ging en enkele jaren later een zangcarrière probeerde op te bouwen onder de naam ‘Rick Wayne’. Ondertussen groeide zijn ster vooral als wedstrijdbodybuilder. In de jaren zestig werd hij op voorspraak van Arnold Schwarzenegger naar Californië gehaald om voor de bodybuildingmagazines van uitgever Joe Weider te gaan schrijven. Dat deed hij goed en veel en dwars.

Lees meer

NVWA roept op illegale verkoop afslankmiddelen met DNP te melden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft naar aanleiding van de waarschuwing van Interpol voor middelen met de verboden stof DNP (2.4-Dinitrophenol) de afgelopen dagen een screening uitgevoerd om te controleren of deze middelen op Nederlandse websites worden verkocht. Hierbij zijn geen Nederlandse (internet)verkopers aangetroffen. Maar omdat het hier gaat om handel die plaats zou vinden in het illegale circuit roept de NVWA consumenten op het te melden als zij weten waar middelen met de verboden stof DNP worden verkocht.

Lees meer

Functional Fitness in de kerk

Lijfstijl Centrum Zevenaar van fitnessveteraan Rob Floris (53) huist in de kapel van een voormalig klooster. Het is in die gewijde omgeving dat Mr. Functional Fitness zijn cliënten als personal trainer begeleidt bij een grote variatie aan functionele fitnessvormen. De belofte van het eeuwige leven is vervangen voor het fitte en vitale leven, hier en nu. De kruistocht tegen bewegingsarmoede en overgewicht zijn de core van zijn missie. Die ontwikkeling ging echter niet zonder slag of stoot.

Lees meer

Miss Olympia - 1980-2014 - het einde van een wedstrijd

In 1980 werd de eerste Miss Olympia gehouden. Na 35 jaar heeft de International Federation of Bodybuilding and Fitness (IFBB) besloten de stekker uit het profevenement te trekken. Het borrelde al jaren en de almaar gespierder dames werden steeds moeilijker te verkopen aan het grote publiek. Gegoochel met klassen en cosmetische ingrepen kon de neerwaartse spiraal niet tegenhouden. Nederland draaide vooral in de jaren tachtig op internationaal niveau mee en leverde diverse wereldkampioenen. In 2001 zelfs nog een heuse Miss Olympia. Twee blikken hier: een terug en een vooruit.

Lees meer

Symposium Doping: de nuchtere feiten

Op 19 september werd ons nieuwe dopingboek ‘Doping: de nuchtere feiten’ gepresenteerd. Rondom de boekpresentatie werd een symposium met dezelfde naam gehouden. Onder de genodigden waren docenten van fitnessopleidingen, personal trainers, opinion leaders in de wereld van fitness en sportgeneeskunde en een aantal ‘bijzondere relaties’, die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de Dopingautoriteit. Aan professor van Wimersma Greidanus, ‘man van het eerste uur’, werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt, door Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. Symposium en boek werden goed ontvangen.

Lees meer

Flitsfitness contra de dumbbell workout

Zoals de bodybuilder en de fanatieke fitnesser er diep van doordrongen zijn dat scharrelkip het meest veelzijdige stukje vlees is, zo beseffen zij ook in iedere individuele spiervezel dat de dumbbell het meest veelzijdige stukje trainingsgereedschap is ooit in de geschiedenis van de fysieke cultuur uitgevonden. En toch verschijnen er telkens weer ‘ultieme toestellen’ waarvan de fabrikanten beweren dat het toestel een toestel is ‘dat alle andere toestellen overbodig maakt’. De lepe fitnesser ruikt hier het windei van Columbus. 

Lees meer

Trainbaarheid van wilskracht – Eigen Krachtlezing op EFAA Congres 2013

Op vrijdag 29 maart februari werd in Vught het EFAA PT Planet Congres gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf  een presentatie over ‘ wilskracht’ en de mogelijke trainbaarheid ervan. Het onderwerp is hot want het moderne leven staat bol van verleidingen, en het lijkt erop alsof het ons aan wilskracht ontbreekt om met al die verleidingen om te gaan. In de presentatie werd ingegaan op de verschillende elementen van het fenomeen wilskracht. Spreker was: Hans Wassink.

Lees meer

Strandlijf in tien minuten

Als je de infomercials van de Amerikaanse fitnessgoeroe Tony Horton gelooft, is tien minuten per dag flink bewegen voldoende voor een strak, geblokt strandlijf. Goed, het duurt totaal weliswaar negentig dagen, maar dan heb je ook wat. Amerika is in de ban van Horton, en koopt massaal zijn workout-cd’s, zijn boek ‘Bring It!’, zijn afslankproducten, en ook zijn trainingshulpmiddelen, en jubelt mee als hij in talkshows als die van Dr. Oz opdraaft. Heeft Anthony Sawyer Horton een geheim ontdekt?

Lees meer

Bewegen loont, lezen ook

Het is voor de meeste mensen een open deur, maar in de maand dat bijna evenveel gestarte bewegers zich weer terug lijken te spoeden naar hun inactieve bestaan, kan een bevestiging nooit kwaad. Bewegen werkt, juist ook bij vaak voorkomende klachten als lage rugpijnen. Ook bij het voorkomen van veel voorkomende klachten als diabetes blijkt beweging, zo stelt een langlopend onderzoek van Universiteit Wageningen en Universiteit Maastricht, van groot belang. Lezen loont ook, zo blijkt uit een onderzoek onder acht Europese landen.

Lees meer

Fraude Resveratrol onder de loep

Een paar maanden geleden schrokken supplementengebruikers zich een hoedje toen uitlekte dat het onderzoek naar creatinenitraat een janboel was. Nog maar net bekomen van de schrik lazen ze halverwege januari 2012 op websites en in kranten dat ook het onderzoek naar het o zo gezonde stofje resveratrol niet deugt. Nou valt dat laatste reuze mee - maar het beeld van de supplementenindustrie dat uit de 'Affaire Dipak Das' opdoemt is ronduit schokkend. Weer een goede reden om niet zomaar alles te slikken!

Lees meer

Natuurlijk bewegen, een nieuwe beweging?

Het is een zoon van Tarzan en hij vindt het mensenpark maar niks. Te veel mensen op elkaar, te veel ongezonde voeding, te weinig ruimte om echt natuurlijk te bewegen. En dan bedoelt hij niet voetje voor voetje stationair op de loopband of met een krantje op de hometrainer om calorietjes te verbranden. Nee, we moeten terug naar onze prehistorische wortels. We moeten rennen, klimmen, springen, kruipen, zwemmen, kortom doen waar we voor gemaakt zijn. En alles het liefst buiten in de vrije natuur.

Lees meer

Nieuwe Cola voor Machomannen

Willen de producten die je in de markt zet ook goed verkocht worden, dan moet je als fabrikant rekening houden met hun … eh… ‘uitstraling’. Dat geldt niet alleen voor een auto of een motorfiets, maar ook voor bier en frisdranken. Machomannen blijken bijvoorbeeld moeite te hebben met ‘cola light’ (in het Engels ‘Diet Coke’), want op je lijn letten is voor vrouwen en voor mietjes. Een ernstig misverstand, natuurlijk, maar in de reclame gaat het allang niet meer over smaak. Het gaat om de beleving.

Lees meer

De Isolator: nieuw trainingsgereedschap?

‘Nieuw!’ en ‘Revolutionair!’ zijn twee van de meest gebruikte woorden in reclame en marketing, en je zou verwachten dat ze zo langzamerhand wel een beetje sleets zijn geworden. Toch blijken ze nog steeds zeer geliefd. In ieder geval worden ze stevig ingezet door de fabrikant van ‘The Isolator’, een nieuw(!) stuk trainingsgereedschap die de effectiviteit en het resultaat van je training in de hoogste versnelling zet. Zeggen ze...

Lees meer

Sudden Impact: de wereldwijde strijd tegen illegale medicijnen

Het was me het weekje wel. Tussen 20 en 27 september hield IMPACT – een internationale werkgroep in de strijd tegen illegale medicijnen – een goed voorbereide razzia waaraan 81 landen deelnamen. De coördinatie was onder andere in handen van INTERPOL, en zoals bekend zijn criminelen niet dol op politie en al helemaal niet wanneer ze ‘all of a sudden’ onaangekondigd komen binnenvallen. Hoewel de vangst respectabel was, moeten er natuurlijk vaker acties worden gehouden om de 'interneppers' een halt toe te roepen. 

Lees meer

Touwtraining voor functionele greepkracht

Greepkracht train je in de sportschool traditioneel met halters en dumbbells, maar er is ook zoiets als touwtraining. In goed geoutilleerde fitnesscentra in Amerika zie je fanatieke fitnessers steeds vaker sportspecifieke oefeningen doen aan - of met - speciale apparatuur. De zogenaamde ‘endless rope machine’ is er een van. Als het je een goede oefening lijkt – en dat is het – dan moet je gewoon naar de eigenaar van je fitnesscentrum stappen en aanschaf van de machine eisen. Wordt dat een heel getouwtrek, dan is bevestiging van een touw aan een lage of hoge pulley een redelijk alternatief.

Lees meer

Fitnessgoeroes: Billy Blanks

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft de good old USA een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. In de zomermaanden zetten we een aantal van hen in het zonnetje. Ter lering en voor de fun. In deze aflevering de geestelijke vader van Tae Bo, Billy Blanks. Deze invloedrijke martial arts vorm van fitness zou van Blanks een gefortuneerd man maken, kicking and laughing all the way to the bank.

Lees meer

Fitnessgoeroes: Richard Simmons

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft de good old USA een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. In de zomermaanden zetten we een aantal van hen in het zonnetje. Ter lering en voor de fun. Fitnessgoeroe Simmons was vooral voor het laatste, want hij wist als geen ander hoe depressief je kan worden van het woord ‘dieet’. De titel van een van zijn talloze boeken heet dan ook Never say diet!

Lees meer

Soja-eiwit zonder zorgen

Een eiwitrijke voeding is een kostbare zaak, maar gelukkig is er soja. Soja-eiwitsupplementen zijn namelijk stukken  goedkoper dan whey en caseïne. Honderden webpublicaties en artikelen in magazines vertellen mannelijke sporters echter dat ze beter met een grote boog om soja heen kunnen lopen. Pseudo-oestrogenen in soja zouden mannen  ‘vervrouwelijken’ en opzadelen met een verlaagde testosteronspiegel, borsten en impotentie. Hoog tijd om de doopceel van soja-eiwit te lichten.

Lees meer

Het broodnodige ‘Tegenwicht’

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell heeft een internationaal grote bekendheid als expert in het voorkomen en behandelen van obesitas. Zo iemand waar je graag een hele waslijst aan mythen en aannames die in fitness circuleren zou willen voorleggen. Om eens een beetje tegenwicht te bieden. Helaas is hij daarvoor doorgaans te druk bezet. Gelukkig heeft hij samen met psychologe en onderzoeker Jutka Halberstadt tijd vrijgemaakt om ‘Tegenwicht. Feiten en fabels over overgewicht’ te schrijven. Zelden is een boek zo broodnodig geweest..

Lees meer

Eigen Kracht website geheel vernieuwd!

De website Eigen Kracht startte negen jaar geleden als de Lijf, Sport & Middelen-website. Sinds die tijd heeft de site geregeld ‘kleine beurten’ ondergaan. Zo veranderde de naam in Eigen Kracht.nl en werden diverse cosmetische veranderingen en enkele uitbreidingen doorgevoerd. Omdat de campagne qua uiterlijk veranderde moest de site natuurlijk ook mee en werd het tijd voor een ‘grote beurt’. Niet alleen het ‘jasje’ is nu aangepast, maar alles is drastisch veranderd, geactualiseerd en er zijn vele nieuwe handige items te vinden.

Lees meer

Gewichtheffen om sterker-slanker-strakker te worden

Trainen met gewichten en gewichtheffen, het wordt nogal eens door elkaar gehaald. Maar het klassieke Olympische gewichtheffen is toch wel heel anders dan de standaard krachttraining die voor fitness en bodybuilding worden gedaan. Dat was ooit anders. In de dagen van Lou Ferrigno (de Hulk) en Arnold Schwarzenegger werden in aanvulling op de bekende bodybuildingoefeningen gewichthefoefeningen gedaan. Sterker nog, de heren meenden zelfs niet zonder te kunnen. Laat er nu net een cursus gewichtheffen zijn van een Nederlands kampioen gewichtheffen die ook nog eens bewegingswetenschapper is.

Lees meer

Dudeljo klinkt zijn lied

Dinsdag 20 juli 2010 start de 94ste editie van de Vierdaagse. Duizenden wandelaars lopen in vier dagen respectievelijk dertig, veertig of vijftig kilometer met de blik op oneindig. Sinds 2006 worden er grootschalige onderzoeken gedaan door prof. dr. Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen naar de effecten van wandelen op het lichaam. Ook dit jaar staat er weer een onderzoeksteam klaar. Bij de gepubliceerde resultaten vind je ook handige wandeltips.

Lees meer

Functional Foods (IV): over eiwitten, vezels, water en lucht

Basale voedingsbestanddelen als eiwitten, vezels, water en lucht bieden levensmiddelenfabrikanten veel mogelijkheden om innovatieve, verzadigende producten te maken. Het zouden interessante vernieuwingen kunnen zijn voor iedereen die wil afvallen en/of het gewicht onder controle wil houden. Maar op al die ‘doorbraken’ hoef je niet te wachten hoor! De beschikbare kennis over genoemde ingrediënten biedt ons ook nu al vele mogelijkheden. Daarom lees je in deze aflevering over functional foods niet alleen meer over de verzadigende eigenschappen van de genoemde voedingsbestanddelen, en ook niet alleen welke innovaties er in de levensmiddelenindustrie op stapel staan, maar zeker ook wat jij zelf met de beschikbare kennis kunt.

Lees meer

Functional Foods (III): de rol van de smaak

Voor levensmiddelenfabrikanten liggen er volop kansen om te innoveren en de uitdijende doelgroep (en) voor zich te winnen. Daarvoor kunnen ze bijvoorbeeld de smaak en geur van voedingsmiddelen manipuleren. Want je zou het misschien niet verwachten, maar die smaak en geur zijn van invloed op de mate waarin voedingsmiddelen de eetlust remmen. Daarom in deze aflevering van de serie over functional foods: de rol van de smaak. Mét praktische tips voor iedereen die op zijn gewicht wil letten!

Lees meer

Leefstijl fitnessbeoefenaars in kaart gebracht

Circa twee miljoen mensen fitnessen in Nederland. Negen op de tien fitnessbeoefenaars voelen zich gezond tot zeer gezond, zowel fysiek als mentaal. Een deel van de sporters gebruikt met name middelen om af te vallen, en minder vaak om spiermassa op te bouwen. Eén op de twintig fitnessbeoefenaars gebruikt stimulerende middelen om extra vetmassa te verliezen. Eén op de honderd gebruikt spieropbouwende middelen zoals anabole steroïden. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO en de Universiteit Utrecht naar de gezondheid en leefstijl van fitnessbeoefenaars.

Lees meer

Functional Foods (II): verzadigende voeding voor een vol gevoel

Wist je dat sporten verzadigend werkt? Weliswaar is het verzadigingseffect van korte duur, maar toch… Het is (nog) een goede reden om in plaats van een loopje naar de koekjestrommel te kiezen voor een blokje om (al dan niet naar het fitnesscentrum). Veel meer dan in de sport, is verzadiging een item in de voedingsindustrie. Verzadiging zou daar wel eens hét nieuwe sleutelwoord kunnen worden in de strijd tegen overgewicht. Maar wat is dat, verzadiging? En wat heeft de sporter daaraan? In deze miniserie over functional foods, besteden we deze keer aandacht aan deze veelbelovende trend in de voedingsmiddelenmarkt.

Lees meer

Dopinggebruik onder mannen stijgt in Nederland

Vandaag zijn de conclusies bekend gemaakt van het derde nationale prevalentieonderzoek middelengebruik, uitgevoerd door het IVO in opdracht van het Ministerie van VWS. Één van de meest opvallende conclusies van dit representatieve onderzoek is dat het gebruik van prestatiebevorderende middelen tussen 2001 en 2005 aanmerkelijk is toegenomen. De groei lijkt over de periode 1997-2001 meer voor te komen bij jonge mannen in de steden. De cijfers over 2001-2005 zijn des te opvallender omdat in de periode 1997-2001 het dopinggebruik juist daalde.

Lees meer

Beweegredenen dopinggebruik van bezoekers fitnesscentra onderzocht

TNO heeft in opdracht van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) onderzoek gedaan naar factoren die van invloed zijn op het gebruik van prestatieverhogende middelen door sporters van fitnesscentra. Belangrijkste voorspellers van gebruik bleken omgang met anderen die eveneens gebruiken, een liberaal standpunt over gebruik van doping, en gebruik in het verleden. Kennis over de risico’s van gebruik of ontevredenheid over de vorm van het eigen lichaam bleken nauwelijks van invloed op gebruik. Ook eigenaren van fitnesscentra zijn gevraagd naar hun opvattingen ten aanzien van dopinggebruik. Zij toonden een grote bereidheid tot het nemen van preventieve maatregelen in de eigen centra. De resultaten van dit onderzoek, dat financieel mogelijk was gemaakt door het ministerie van VWS, vormen een belangrijke basis voor een nieuwe voorlichtingscampagne van het Lijf, Sport & Middelen-programma van het NeCeDo.

Lees meer