EN  |  FR

Mentaalfouten Top 5

  1. Geen heldere doelen vooraf in kaart gebracht en dus geen programma. Het is handig en motiverend om vooraf te plannen wat je wilt bereiken en wanneer je dat wilt bereiken.
  2. Te strikt zijn. Sommige sporters kunnen ook doorschieten door het trainingsprogramma zo serieus te nemen dat ze er absoluut niet van willen afwijken. Gebruik dan de 80/20 regel. In 80% van de tijd hou je je aan het programma en in 20% hoeft dat niet. Een bekend voorbeeld is dat als je een dieet volgt om af te slanken dat je dit 6 dagen van de week doet en dat je 1 dag de teugels laat vieren.
  3. Te weinig variatie. Verandering van spijs doet eten. Daarom is het zeer aan te bevelen je programma te veranderen. Andere oefeningen, andere combinaties van sets, herhalingen, rust etc. Zo blijf je je spieren steeds net iets anders prikkelen en ook je herseen en je motivatie!
  4. Geen logboek bijhouden en geen tussentijdse progressie meten. Ook dit zijn simpele zaken die je helpen gemotiveerd te blijven en ook te leren wat de beste manier is voor jou om progressie te boeken. Leren is motiveren.
  5. Teveel de focus op resultaat. Oftewel alles is er op gericht om zoveel spier meer te kweken en zoveel kilo vet minder. Dat zijn op zich prima doelen, maar er is zoveel meer. Het werken aan je gezondheid, het plezier en de voldoening van het trainen zelf, je lekker in je vel voelen zitten, de fun om met andere samen te trainen, de onstpannende werking van je spieren eens flink aan het werk te zetten.