EN  |  FR

Herstel

Herstel is een complex proces, maar we willen het hier simpel houden. Omdat het verlagen van het lichaamsvetpercentage het belangrijkste doel is van het jaarprogramma 'Spierdefinitie Plus', gunnen we de sporter iets minder rust tussen de sets.  Dat betekent dat je voor een set  90-120 seconden rust mag nemen; zo ook na supersets/trisets. Hoewel 'op kracht komen' op zich een belangrijk uitgangspunt is, moet je er wel een beetje tempo inhouden. Naast het gewicht en het aantal herhalingen, is tempo tenslotte ook een vorm van intensiteit.

Het jaarprogramma is in blokken van zes weken verdeeld. Aan het eind van twee blokken is er een week rust ingebouwd om het lichaam weer op te laden en prikkelgevoelig te maken voor het volgende blok. Het is niet de bedoeling dat je die week in bed of op de bank doorbrengt, maar dat je dagelijks een uurtje matig inspannend bezig bent (wandelen, fietsen, trap in plaats van de lift). Dit voorkomt compensatiegedrag – ‘ik hoef helemaal niks te doen’ – en helpt de stofwisseling hoog te houden. Ook is het niet nodig om naast de 2 extra cardiodagen in het weekend nog eens extra te gaan trainen. Dat kost alleen maar extra spiermassa.

Tot slot: voldoende slaap en proberen stress binnen de perken te houden, zijn twee zeer belangrijke voorwaarden voor een goed herstel. Uiteraard is een goed voedingsbeleid, zoals dat in het voedingsdeel is neergezet, van groot belang voor herstel en spiergroei. Blijf daarnaast van de alcohol af. Alcohol ondermijnt niet alleen je slaap. Ook bevat alcohol veel calorieën, breekt spierweefsel af en kan een kater veroorzaken waardoor trainen zwaar kan vallen.