EN  |  FR

Armen

Sterke handen maken het verschil

Sterke handen zijn een must voor krachttraining. Onderarmtraining en greepkracht worden echter zelden apart getraind. Greepkracht ontwikkelt vanzelf mee met de rest van de training, is het idee. Old school krachtsporters zagen dat toch anders, greepkracht was de basis voor al hun sportieve activiteiten. Slappe en zweterige handen waren de heren een gruwel. Dames zijn er trouwens ook niet dol op, blijkt uit onderzoek. En weet je wat? Je carrière neemt er een verschrikkelijke duikvlucht van. Hoogste tijd dus voor handen uit de mouwen!

Lees meer

Dus u wilt graag triceps?

Je wilt volgende jaar, met de eerste krokussen, de biceps completeren met een stevige driekoppige opperarmstrekker. In bodybuildingjargon ook wel ‘het hoefijzer’ en in fitnesskringen gewoon ‘triceps’ genoemd. Je doet een aantal standaardoefeningen correct, maar de mouw wil nog niet echt op spanning komen. In verwarring gebracht begin je te experimenteren met allerlei high tech oefeningen die mogelijk uitkomst bieden, maar ook dat levert weinig op. Wat te doen? Kalm blijven, webbericht aandachtig lezen, opgedane kennis in praktijk brengen. Werkt gegarandeerd.

Lees meer

Boerenkracht ontwikkelen

Boeren hoeven niet te trainen, die hebben het druk zat met keihard werken. Stedelingen daarentegen kunnen wel een beetje boerenkracht gebruiken om zelf ook wat flinker uit de kluiten gewassen te raken. De Farmer’s Walk is een prima manier om wat van die agrarische power te ontwikkelen. Gelukkig hoeven we er niet voor met de New Balance in de mest te staan. Het kan gewoon binnen én buiten de sportschool. Je hebt er links en rechts wel twee behoorlijk potige gewichten voor nodig.

Lees meer

Basisoefeningen boven alles

Veel serieuze bodybuilders en fanatieke fitnessers weten het: als je echt spiermassa wilt opbouwen kun je het beste basisoefeningen doen met flink wat ijzer. Toch willen ze er nog vaak wat isolatie-oefeningen als extraatje tegenaan gooien. Maar hoeveel nut heeft dat? Niet zoveel blijkt uit onderzoek. Doe dus je voordeel met dat onderzoek, minder onnodige oefeningen scheelt tijd en blessurerisico, zeker wanneer je door pittige basisoefeningen al vermoeid bent geraakt. Moeten de isolatie-oefeningen nu helemaal geschrapt uit je schema? Zouden we niet doen, maar zet ze wel productiever in.

Lees meer

Chinnen voor biceps

Een biceps begint pas ergens op te lijken als ie gaat ‘bellen’. Dat wil zeggen, dat de bovenarm vanaf de zijkant bekeken aan de voorkant een indrukwekkende ronding gaat vertonen. Veel jongens – laten we het beestje maar gelijk bij de naam noemen – staan in de sportschool maar wat te hannesen voor armen. Een dumbbell curl hier en een kickback daar, en voor de borst even aan het pec-deck, en de showspieren zijn weer getraind. En het dan vreemd vinden dat er weinig progressie zit in die spierontwikkeling. Stop daar onmiddellijk mee! We gaan chinnen voor de biceps, en niet zo’n beetje ook.

Lees meer

5 onalledaagse oefeningen voor het bovenlichaam (II)

Je zwoegt al een paar jaar of langer met prima oefeningen die wel degelijk vrucht hebben afgeworpen. Alleen, de laatste tijd lijken de basics een beetje sleets geworden. Om sleur en sleet en slapte een tikkie terug te geven,  presenteren we hier een aantal ‘onalledaagse oefeningen voor het bovenlichaam’. In dit webbericht, deel II, de armen betreffende. Ook dit keer onder het motto ‘Schep vreugde in het trainen!’. Want zonder plezier in je training wordt het nooit niks.

Lees meer

Sterke handen maken zwaar trainen mogelijk

Om spiermassa op te bouwen moet je zwaar trainen. Een goede greep op het ijzer waar je mee aan de slag gaat helpt daarbij. Vaak worden polswikkels ingezet om de greep op stangen en handvatten te vergroten. Zelden wordt de greepkracht apart getraind. Dat moet wel, want sterke handen maken zwaar werk mogelijk. En er is een extra bonus: geef je op middelbare leeftijd nog een hand als een bankschroef, dan is de kans groot dat je op latere leeftijd nog zo sterk bent als een beer. Weg met die slappe handjes!

Lees meer