EN  |  FR

Blijf gemotiveerd !

Eén van de vier trainingspijlers van de Integrale visie is mentaliteit waarbinnen motivatie wel het belangrijkste onderdeel is. Vooruitgang is de grootste motivatie om te blijven trainen. Toch zal het soms tegen zitten en kunnen de resultaten tegenvallen. Om toch te zorgen dat je je trainingsprogramma blijft volhouden volgen hier wat strategieën.

Train met anderen

Door te trainen met anderen blijf je gemotiveerd. Naast het feit dat het gezelliger is om in een groep te trainen, kan samen trainen voor een stok achter de deur zorgen. Het zorgt ervoor dat je naar de sportschool of het fitnesscentrum gaat, al is het alleen maar omdat je nu eenmaal hebt afgesproken. Thuis op de bank blijven hangen is er nu niet bij, want je trainingsmaat staat op je te wachten. Daarnaast kan samen trainen leiden tot betere resultaten, omdat je elkaar kunt stimuleren. Bijvoorbeeld het "spotten" tijdens gewichttrainingen, dit is een goede manier om iemand te stimuleren tot betere resultaten. Een overleg met je trainer over je trainingsprogramma stimuleert je ook tot betere resultaten. Daarnaast kan het samen trainen leiden tot competitief gedrag, en dit zorgt zeker voor betere resultaten. Je wilt natuurlijk niet minder presteren dan je trainingspartner.

Motivatie zit van binnen

De motivatie van een persoon zijn de beweegredenen, die iemand aanzetten tot (of het behouden van) bepaalde activiteiten. De uitvoering van deze activiteiten zorgen ervoor dat één of meerdere gestelde doelen worden gerealiseerd. Motivatie kan intrinsiek of extrinsiek zijn. Iemand die traint omdat hij het leuk vindt is voornamelijk intrinsiek gemotiveerd. De motieven liggen binnen een persoon en komen voort uit enthousiasme, interesse en plezier met het trainen. Wanneer iemand extrinsiek gemotiveerd is liggen de motieven voor het bereiken van een taak buiten de persoon. Het kan zijn dat er prijzen te winnen zijn of geld om iets te bereiken. Vaak kan iemand anders je ook opleggen om iets te doen. Het is gebleken dat wanneer je vanuit jezelf gemotiveerd wordt om bepaalde doelen te halen dat dit op de lange termijn beter werkt. Wanneer iemand anders je heeft opgedragen om bijvoorbeeld af te vallen, dan zal je eerder opgeven dan wanneer je dit zelf wilt. Zoals ook eerder in Doelen stellen is aangegeven, is het daarom van belang dat je zelf je doelen opstelt.

Wees flexibel

Door het opstellen van vervangende doelen, heb je toch een grote kans om iets te bereiken. Wees dus flexibel met het stellen van doelen en pas ze indien nodig aan. Er bestaat ook altijd de kans dat er een keer iets onverwachts gebeurt. Maar geef dan niet op. Je kunt je zelf als doel gesteld te hebben om een lager lichaamsvetpercentage te hebben en meer spieren. Maar stel dat je binnen twee maanden je schouder geblesseerd hebt tijdens het deadliften. Dan betekent dit niet dat je meteen al je doelen aan de kant moet schuiven en voor de televisie kan gaan hangen. Je kunt je nu gaan focussen op oefeningen voor je beenspieren of op cardio-oefeningen waardoor je je lichaamsvet kwijtraakt. Daarnaast kun je hersteloefeningen voor je schouder als doel stellen.

Zorg voor afwisseling

Verveling is de slechtste motivator die er bestaat. Dag in dag uit dezelfde oefeningen, zorgt ervoor dat je mentaal uitgeblust raakt. Fitness hoeft echter niet saai te zijn. "Verandering van spijs doet eten". Dit principe heeft betrekking op verschillende aspecten. Allereerst moet er variatie zijn in omvang en intensiteit van je training. Zware en lichte dagen moeten elkaar afwisselen. Ook dient de aandacht afwisselend gelegd te worden op verschillende prestatierelevante eigenschappen. Afwisseling houd je ook gezond, het voortdurend herhalen van dezelfde bewegingen kan zorgen voor blessures. En blessures houden je nou niet bepaald gemotiveerd!

De trainingspijlers

Belangrijk voor training is dat het gaat om de samenhang van training, herstel, voeding en motivatie. Voortdurend leren en experimenteren met voeding, training en herstel werkt op zich al motiverend omdat je door voortdurende aanpassing van de verschillende elementen aan de nieuwe/bijgestelde trainingsdoelen leert dat je veel meer greep hebt op de trainingsresultaten dan gedacht. Het lezen van een boek over de trainingspijlers kan je ook meer inzicht geven over trainen, dit inzicht kan je stimuleren tot trainen. Verkeerd gebruik van één van deze trainingspijlers kan al leiden tot demotivatie: te weinig of onvoldoende uitgekiende voeding kunnen je energie en je vooruitgang belemmeren, hetgeen behoorlijk frustrerend kan werken. Ook onvoldoende herstel kan je in een dal doen belanden.