EN  |  FR

Mentaal

Naast lichamelijke inspanning is er ook psychische of mentale inspanning. Je concentreren of je aandacht houden bij dingen is ook inspannen, 'geestelijk' inspannend, zeggen we dan. De echte 'breinwerker' weet dat geestelijke inspanning misschien nog wel vermoeiender kan zijn dan een flinke kuil graven. Je kunt zowel geestelijk als lichamelijk teveel hooi op je vork nemen, en voor je het weet beland je dan in de kuil die je daarmee voor jezelf hebt gegraven.

Mentaal fit blijven doe je enerzijds door goed voor je lichaam te zorgen (voldoende beweging, rust, goede voeding, een goed matras, en nog zo wat dingen) en anderzijds door je mentale of geestelijke fitheid in de gaten te houden. Te veel werken, zorgen, torenhoge ambities en weinig ontspanning is een goed recept voor een stevige mentale blessure, tegenwoordig vaak 'burnout' genoemd. De lat niet te hoog leggen, relativeren en de dingen met de nodige humor bekijken is een prima manier om mentaal een beetje gezond te blijven.

Doelen stellen (stapsgewijs en overzichtelijk), je motivatie niet louter halen uit 'ik zal en ik moet' en positief denken, zijn een paar andere goede hulpmiddelen om je mentaal fit te blijven voelen. Een logboek wil ook wel eens helpen een beetje overzicht te houden.