EN  |  FR

Bijwerkingbestrijders

Anabole steroïden hebben relatief veel bijwerkingen. Dat is ook de reden waarom artsen ze nog nauwelijks voorschrijven. Dopinggebruikers krijgen praktisch altijd met die bijwerkingen te maken. Tot die bijwerkingen behoren de onderdrukking van de lichaamseigen aanmaak van testosteron, borstvorming of het vasthouden van vocht.

In het dopingmilieu circuleren een aantal middelen waarmee gebruikers die bijwerkingen willen bestrijden. Een belangrijke groep is die van de antioestrogenen. Antioestrogen zwakken de werking van het geslachtshormoon estradiol af of verminderen de omzetting van testosteron in estradiol. Die middelen kunnen borstvorming voorkomen en versnellen volgens experts uit het dopingmilieu het herstel van de lichaamseigen aanmaak van testosteron als een kuur is afgelopen.

Een andere bekende bijwerkingenbestrijder is hCG. HCG is een hormoon dat uit eiwitten bestaat, en dat de testes activeert om testosteron en zaadcellen te produceren. Dopinggebruikers gebruiken het meestal na een anabolenkuur, al of niet in combinatie met antioestrogenen.