EN  |  FR

Herstel

Herstel is een complex proces, maar we willen het hier simpel houden. Herstel bestaat uit herstel in je training en herstel tussen je trainingen.

Het jaarprogramma is in blokken variërend van 2 tot 10 weken verdeeld. In elk blok wordt een andere reprange, RTF,  gewichten en rust tussen sets gebruikt. Het is belangrijk om je rust en dus herstel tussen sets goed af te stemmen op je reprange. Als je met zware gewichten traint en dus in een lage reprange traint, moet je echt lang rusten tussen sets. Je herstel moet lonend zijn om in een volgende set weer zwaar te kunnen tillen.

Train je met relatief lichte gewichten en maak je dus veel reps, dan is spiervermoeidheid opwekken en in stand houden belangrijk. Te lang rusten zorgt ervoor dat de spiervermoeidheid die je juist wil hebben, verdwijnt.

De laatste week van elk blokken 1, 2 en 3 en het gehele blok 5 doe je het rustig aan om het lichaam weer op te laden en prikkelgevoelig te maken voor het volgende blok. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk doet wat er op het programma staat. Een extra blokje om (met de hond mag), een boswandeling is ook geen bezwaar, intensief sporten is uit den boze. Kortom: kom tot rust.

Tot slot: voldoende slaap en proberen stress binnen de perken te houden, zijn twee zeer belangrijke voorwaarden voor een goed herstel. Uiteraard is een goed voedingsbeleid, zoals dat in het voedingsdeel is neergezet, van groot belang voor herstel en spiergroei.