EN  |  FR

Specifieke supplementen

Er zijn momenteel zijn wel honderden verschillende soorten (sport)voedingssupplementen op de markt, al dan niet van buitenlandse origine. Maandelijks komen er weer nieuwe bij. Zoals gezegd, geldt voor veel van deze supplementen dat het gebruik ervan niet altijd duidelijk is, veelal nutteloos weinig nut heeft en soms zelfs schadelijk kan zijn. Aan de andere kant is er in sommige gevallen voldoende reden voor een vitamine- of mineralensupplement of voor het inzetten van eiwit- en koolhydraatpreparaten en/of creatine. Ze vormen op dit moment de effectieve top van de sportvoedingspiramide.

De sportvoedingssupplementen die hier verder worden besproken, zijn geselecteerd vanwege hun populariteit en niet altijd vanwege hun mogelijke effectiviteit. Daarnaast zijn vooral die supplementen gekozen die worden ingezet om slanker, strakker en sterker te worden.

De beste dienst die je je vooruitgang in sport of je te behalen doel kunt bewijzen, is het consistent en systematisch volhouden van wat in hier ‘geïntegreerde training’ heet. Een verbetering in training, voeding, herstel of mentaliteit heeft absoluut een groter effect dan welk supplement ook. Bovendien is het zo goed als onmogelijk om zonder systematische training en het afstemmen van de vier pijlers van geïntegreerde training enig reëel effect te merken van een (sport)voedingssupplement. Immers, het vermeende effect kan net zo goed liggen aan het feit dat je, naast het slikken van het supplement, ook gemotiveerder bent of meer op je voeding let of fanatieker traint.

Van het gros van de sportvoedingssupplementen is onvoldoende wetenschappelijk vast komen te staan dat ze effectief zijn. Vaak blijkt uit onderzoek dat een middel niet die resultaten geeft die het belooft en dan is het dus zonde van het geld. Soms is het echter ook (nog) niet of niet goed onderzocht. Ook hier geldt echter: de voedingswetenschap is sterk in beweging en het kan zeker niet uitgesloten worden dat in de nabije toekomst sportvoedingssupplementen ‘ontdekt’ of herbeoordeeld worden en net zo’n status krijgen als creatine op dit moment heeft.