EN  |  FR

Veel gestelde vragen over Mentaal

1. Hoe belangrijk is een rustig, geregeld leven?

Rust in de tent is heel erg belangrijk om je doelen te kunnen behalen. Niet alleen omdat je je dan beter kan concentreren en richten op waar je mee bezig bent, maar ook omdat te veel taken en verantwoordelijkheid tegelijkertijd gewoon overbelasting betekent. Heb je grote plannen met training, dan is het goed om studie, werk en/of je relatie op de rit te hebben of eerst voorrang te geven. Dat zijn toch de ijkpunten in een leven. Dat wil niet zeggen dat sport of een hobby die veel voor je betekent onbelangrijk is, maar je moet oppassen erin door te slaan.

2. Hoe belangrijk is een time out voor je training?

Altijd maar trainen, op je voeding letten en een flink deel van je vrije tijd ook mentaal bezig zijn met je sport, is een geheid recept voor het verliezen van perspectief op hetgeen waar je mee bezig bent. Je kan wel plannen over een jaar 10 kg spiermassa opgebouwd te hebben, maar je moet niet willen dat daar alles voor wijkt. Er moet als het ware meer ruimte zijn voor je vakantie, voor even een tandje terug omdat er iets langs komt dat net even belangrijker is (dat wil niet zeggen dat je gelijk helemaal moet stoppen), en zeker ook een week rust na 6-8 weken op een bepaald schema te hebben getraind. Een week rust maakt het lichaam weer prikkelgevoelig voor het volgende trainingsblok. Zou houd je de training in balans met de rest van je leven. Het motto is hier: er is leven buiten de sportschool!

3. Wat is visualiseren en is dat nuttig?

Onder visualiseren wordt tegenwoordig van alles en nog wat verstaan, van als je maar sterk genoeg aan geld denkt, dan volgt de poen vanzelf tot aan contact met overledenen, die je door sterk aan hen te denken als het ware tot leven brengt. Dat bedoelen we hier allemaal niet, en we leggen de lat dan ook een stuk lager. We willen visualisatie gebruiken om bijvoorbeeld een zware beurt bankdrukken of kniebuigen succesvol aan te pakken. Dat doe je dan door vantevoren heel geconcentreerd (eventueel met gesloten ogen) het hele handelingspatroon van de oefening mentaal te doorlopen en jezelf die succesvolle beurt ook te zien doen. Het is een manier om contact met de spier te leggen, en daar word je sterker van.

4. Hoe belangrijk is doelen stellen?

Zonder een doel blijft het geheel toch los zand. Een doel stellen is als een magneet die alle vier pijlers van geïntegreergde training (training, voeding, herstel en motivatie) naar zich toe trekt. Je weet waar je dan naartoe werkt. Meestal worden op weg naar het 'grote doel' ook allerlei tussendoelen gesteld. Wil je bijvoorbeeld 20 kg afslanken, dan is het goed om dat in stappen te verdelen. Zeg 3 kg per maand, dan ben je ongeveer zes maanden later op je doel beland. En vaak worden er dan nog tussenstappen genomen, bijvoorbeeld om je vooruitgang per week te bekijken. Duidelijke doelen dragen ook bij aan de meetbaarheid van je vooruitgang. Kortom, 'the man with a plan' heeft een forse voorsprong.

5. Hoe saai is trainen?

Je hoort het heel vaak: fitness (krachttraining) is zo saai... We geven die mensen graag gelijk als ze een paar keer per week met een door de computer uitgedraaid schemaatje aan wat toestellen worden gezet, en dat het hele verhaal is. Dan wordt het een soort corvee en er zijn toestellen als de ROM die dit 'tandenpoetsen voor fitness' zo kort mogelijk willen houden. Met 4 minuten per dag in topshape... is de claim. Doe je die 4 minuten met een beetje pit (wat de bedoeling is) dan verbrand je ongeveer 45 calorieën en dat is dezelfde hoeveelheid als een halve boterham of een wandelingetje in het park van 15 minuten. Beter nog: 1 hele boterham mét (kaas?) minder en een wandelingetje van 30 minuten (al dan niet met hond) levert een besparing op van 150 + 90 = 240 calorieën. In de tussentijd heb je de bloemen, de bomen en de buurman/vrouw gezien. Met andere woorden: vind je fitness echt heel saai, kies dan voor wat extra beweging en een bammetje minder. Verricht wonderen.

Wie slanker-strakker-sterker wil worden en zich 2-3 keer per week in de sportschool inspant, zich verdiept in voeding en de werking van het lichaam, die merkt al snel dat fitness helemaal niet saai is, maar een buitengewoon boeiende activiteit die ook je geestelijke conditie verbetert. Daarom de volgende stelling: saai is alles waar je geen belangstelling voor op kan brengen.