EN  |  FR

Glutamine

Glutamine is geen essentieel aminozuur. Het lichaam maakt het van andere aminozuren, en doet dat vooral in de spieren. Glutamine zit ook in eiwitrijke voedingsmiddelen als vlees, vis, eieren, zuivelproducten en bonen. Glutamine is het meest voorkomende vrije aminozuur in het lichaam en is bij meer stofwisselingsprocessen betrokken dan alle andere aminozuren. Bij een streng dieet, ziekte of zware fysieke inspanning kan de concentratie glutamine in het lichaam snel afnemen. Dat komt omdat het lichaam glutamine kan omzetten in glucose als het behoefte heeft aan ‘snelle’ brandstoffen, of omdat het lichaam ziektekiemen moet bestrijden. De cellen van het immuunsysteem gebruiken glutamine graag als brandstof.

Krachtsporters gebruikten in de jaren negentig vaak glutamine omdat ze hoopten dat glutamine spierafbraak afremt. Dat was leuk bedacht, maar het werkte niet. De immuuncellen in de darmen en elders in het lichaam verbrandden alle glutamine voordat het aminozuur de spieren kon bereiken. Er zijn nog steeds sportwetenschappers die in glutamine geloven, maar zij denken dan vooral aan toepassing door sporters die bang zijn dat ze ziek worden. Of glutamine sporters ook daadwerkelijk kan beschermen tegen virussen en bacteriën is trouwens nog niet aangetoond.