EN  |  FR

Eigen Kracht Challenge

Voor de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters voor vier Eigen Kracht Doelen zes maanden lang begeleid door twee ervaren personal trainers. De doelen en de basisprogramma’s komen voor een groot deel overeen met de algemene programma’s zoals die op de website zijn te vinden en waar fitnessers zelf mee aan de slag kunnen. Het grote verschil met de Eigen Kracht Challenge is echter dat de sporters tijdens de Challenge 1 op 1 een half jaar lang intensief in een fitnesscentrum worden begeleid en dat de algemene programma’s nu doorlopend afgestemd worden op de vorderingen van de deelnemers. Precies op maat, zeg maar. Dat betekent dat de training- en voedingstrajecten die de sporters in de Eigen Kracht Challenge doorlopen in de praktijk een beetje zullen verschillen.

De vier Eigen Kracht Doelen voor de Challenge zijn gekozen op basis van de meest algemene doelen die er in fitness voor cosmetische doeleinden (slanker-strakker-sterker) te vinden zijn. Het gaat daarbij altijd om een betere verhouding van lichaamsvetpercentage en spiermassa, maar de accenten liggen bij elk van de vier programma’s anders.

De coaches: Sandra & Imro

Personal trainers Sandra van de Kamp en Imro Beuk zijn de eigenaren van Balancept, een personal trainingscentrum in Zeist waar je voor al je sport & fitness doelen kan worden begeleid. Imro en Sandra hebben een lange staat van dienst en zijn bovendien zelf ervaren natural bodybuilding atleten die precies weten wat het betekent om een pittige Challenge aan te pakken. Je kunt hun achtergrond hier en hier lezen.   

De sporters en hun doelen

De doelen waar de sporters in de Eigen Kracht Challenge voor gaan, zijn geïnspireerd op de algemene Eigen Kracht Doelen die op de website staan: Slank & Fit, een programma waarbij je wilt afslanken maar zonder spiermassa te verliezen, Slank & Gespierd, een programma waarbij je wat meer spiermassa wilt opbouwen en dat graag met een voldoende laag lichaamsvetpercentage om de spieren ook echt te kunnen laten zien. Spieren Plus is het programma waarbij het doel is om zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen, en tenslotte Definitie Plus, het programma waarbij je naar een zo laag mogelijk lichaamsvetpercentage toe werkt, en dat liefst met behoud van zoveel mogelijk spiermassa, een lastige klus.

Boas van Reenen (Spieren Plus - coach Imro)

Boas van Reenen is 21 jaar, woont in Zeist. Heeft een opleiding als meubelmaker, maar wil liever werkzaam zijn in de sport. Deed vroeger aan voetbal, traint nu 2 jaar serieus. Boas begon met 66 kg, woog voor corona 80 kg. Daarna 77/78 kg, lengte 1.86. Boas mikt voor de Eigen Kracht Challenge op 85 kg. Wil op de lange termijn graag 90 kg wegen. Boas heeft een snelle stofwisseling, zwaarder worden gaat moeizaam, heeft ook wat moeite om voldoende te eten, ongeveer 3200-3500 calorieën. Boas wil zijn huidige lichaamsvetpercentage van rond de 10% ook niet teveel laten oplopen.

 • Verbeterpunten fysiek: benen, armen en dikkere buikspieren.
 • Verbeterpunten voeding: creatiever omgaan met voeding.
 • Karakter: sociaal, veel met vrienden en familie, best wel discipline.

Renée van Dijk (Slank & Gespierd - coach Imro)

Renée van Dijk is 50 jaar, weegt 59 kg bij een lengte van 1.62 m. Is van beroep freelance executive assistent,  woont prettig, in Zeist, en is in haar vrije tijd graag buiten met honden in de weer. Maar druk bestaan, steeds andere werkplek. Begon 10 jaar geleden met krachttraining vanwege rugklachten. Heeft goede basisfysiek, maar wil er strakker uitzien, meer spiermassa en functionele kracht opbouwen. Vindt bijna alle krachtoefeningen wel leuk, maar heeft moeite met Deadlift en Hip Thrust. Vanwege een prikkelbare darmsyndroom moet ze haar voeding in de gaten houden. Koolhydraten en bonen is lastig, zuivel is moeilijk.

 • Verbeterpunten fysiek: basisfysiek in betere shape krijgen.
 • Aandachtspunten voeding: beperkt koolhydraten en zuivel.
 • Aandachtspunt algemeen: wat minder stress en drukte. Meer structuur.
 • Karakter: sociaal, serieus, soms wat voorzichtig. Leest graag.

Meike Gaakeer (Slank& Fit - coach Sandra)

Meike Gaakeer is 46 jaar, weegt 84 kg bij een lengte van 1.65 m. Is van beroep pedagogisch medewerker dagverblijf. Woonachtig in Zeist met man en twee dochters (13 en 17). Meike doet aan hockey en heeft een loopclubje met vriendinnen. Heeft jaren aan fitness gedaan, en is meerdere keren met succes afgeslankt, onder begeleiding. Maar met een full time baan, gezin, gezellig uitgaan met vriendinnen, is het zonder begeleiding lastig het gewicht in het gareel te houden. Haar trainingsdoel is afvallen met behoud van spiermassa, ‘streefgewicht’ 70 kg. Een gezond gewichtsverlies is gemiddeld 2,5 kg per maand, dus is een gezond en haalbaar doel.

 • Verbeterpunten fysiek: afslanken met behoud van spiermassa.
 • Verbeterpunten voeding: verandering voedingsgewoonten.
 • Karakter: rustig, zorgzaam, betrouwbaar, maar kan ook heel direct zijn.
 • Moeilijke momenten: feestjes, vakantieperioden, uit eten met vriendinnen.

Warner Broshuis (Spierdefinitie Plus - coach Sandra)

Warner Broshuis is scholier (6 VWO), bijna 18 jaar. Hij weegt 82 kg bij een lengte van 1.75 m en doet 2 ½ jaar aan krachttraining. Zijn broer nam hem mee naar de training en de basis bijgebracht, ze trainen nog wel samen. Warner wil zich nu met behulp van de Eigen Kracht Challenge voorbereiden op zijn eerste natural bodybuildingwedstrijd. Hij schat zijn wedstrijdgewicht als hij in shape is voor de wedstrijd op 65 kg, maar probeert natuurlijk zoveel mogelijk spiermassa vast te houden. Hij begint op 3000-3200 calorieën, maar zal gaandeweg een strakker voedingsbeleid krijgen. Maar een hongerdieet wordt het absoluut niet.

 • Verbeterpunten fysiek: achterkant lichaam, dikte van de rug, bilspieren, bovenbenen.
 • Verbeterpunten voeding: geleidelijk aan strakker voedingsbeleid.
 • Mogelijk moeilijk: ouders hebben restaurant, moeder bakt graag taarten.
 • Karakter: discipline, vrienden stappen, verder rustig en sociaal. No spang type.

Eigen Kracht Challenge: de thema's

Om verschillende aandachtsgebieden of thema's van de Eigen Kracht Challenge verder uit te diepen, komen maandelijks nieuwe onderwerpen aan bod. De komende maanden zijn dat training, voeding, herstel, motivatie, supplementen en de eindresultaten van de Challenge. In webberichten op www.eigenkracht.nl en vlogs van de sporters en hun coaches zullen we ook tussentijds over hun ervaringen berichten. Volg het ook op social media en Youtube.