EN  |  FR

Mentaal

Trainen en afslanken vergen mentaal nogal het een en ander van je. Wanneer je in een uiterst drukke en/of hectische periode verkeert, is het wellicht verstandig om niet nog meer hooi op je vork te nemen en je afslankplannen even uit te stellen. Kortom, je moet er mentaal aan toe zijn. Dat wil niet zeggen, dat je in de tussentijd niet op je gewicht hoeft te letten. Hoe minder kilo’s er aan komen, hoe minder er straks af hoeft. Hieronder een aantal dingen die je wel/niet moet doen om de kans op succes te vergroten. 

  • Compensatiegedrag: (niet doen)

Uit onderzoek blijkt dat mensen compenseren voor wat ze aan fitness of sport doen, door in hun ‘vrije tijd’ minder te bewegen. Dat is uiteraard niet de bedoeling, aangezien je per week misschien maar 2-3 uur in de sportschool bent en de rest van de tijd een beetje actief moet zijn om je energieverbruik op te voeren. Wat vaker de auto laten staan en de fiets pakken, geregeld een blokje om wandelen, de lift links laten liggen en de trap pakken. Dagelijks kleine beetjes ‘beweging’ sprokkelen komt op het eind van de maand aan een stevig energieverbruik. Probeer in ieder geval (ook als je nog niet met het programma gestart bent) dagelijks minimaal een uur matig intensief te bewegen.

Ook compenseren mensen hun hogere energiegebruik door sporten met helaas meer eten; je hebt die bak chips als het ware wel verdiend. Dat is dus niet de bedoeling! Hou je calorie-inname in toom. Natuurlijk moet je niet gaan hongeren en is een kleine verantwoorde eiwitrijke snack na training aan te raden, maar gum niet je harde werk weg door slecht te gaan eten.

  • Alles-of-niets: (niet doen)

Zowel voor trainen als voor afslanken gaat het niet om gemiste trainingen of zwakke momenten waarbij er een moorkop is genuttigd, maar om op de langere termijn volgehouden inspanningen. Een veel voorkomende mentale valkuil echter is het ‘alles-of-niets’ denken, waarbij één kleine overtreding voldoende aanleiding is om met het trainingsprogramma en/of dieet te stoppen. Alles-of-niets is een manier van denken die niet werkt. Niet doen, dus. Gun jezelf zelfs juist af en toe die moorkop, of een korte pauze van je dieet. Je voorkomt daarmee sleur en houdt de moraal hoog en dat zorgt ervoor dat je effectiever afvalt.

  • Voor en na: methoden en technieken: (wel doen)

Op de weegschaal staan, je middelomvang meten, een foto voor, halverwege en na het trainings/dieet-programma maken, zijn allemaal methoden en technieken om je vooruitgang te meten en je mentaal een boost te geven. Ook het bijhouden van een trainings/voedingslogboek geeft je over- en inzicht in het verloop van je activiteiten. Maar vooruitgang hangt in hoge mate van twee andere dingen af: heldere doelen én inzet.

Heldere én haalbare doelen nastreven is misschien wel een van de allerbelangrijkste voorwaarden voor succes. Te veel mensen dobberen rond op oude schema’s, verwaterde onduidelijke doelen en te hoge verwachtingen en voelen de zin van waar ze mee bezig zijn langzaam maar zeker wegvloeien. Kortom, houd de doelen helder en haalbaar, liefst met een paar tussendoelen, zodat de vooruitgang merkbaar is. Tja, en waar blijf je als er geen inzet is…

  • Een statement maken: (optioneel) 

Soms vertellen mensen aan familie en vrienden dat ze gaan beginnen aan een trainings/dieet-programma. Meestal heeft de omgeving al diverse ‘enthousiaste pogingen’ meebeleefd, en dan is de kans groot dat je bij melding van een nieuwe poging geen opbouwend commentaar krijgt. Wees daarom voorzichtig met het rondbazuinen van je goede voornemens. Een statement is alleen een steun in de rug wanneer je vastberaden bent.