EN  |  FR

Vezels

Voedingsvezels zijn de onverteerbare delen van granen, groenten en fruit en hoewel ze vanwege hun onverteerbaarheid geen calorieën leveren, zijn ze voor een goede gezondheid toch onmisbaar. Beschouw ze maar als een soort training voor je maagdarmstelsel. Maar vezels doen veel meer: ze maken dat je je voeding langer moet kauwen, waardoor niet alleen speeksel en maagsappen worden gestimuleerd maar ook meer en sneller verzadiging optreedt. En verzadiging speelt een sleutelrol bij afslanken. Daarnaast spelen vezels ook nog een rol bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Kortom, het is belangrijk je voeding 'op te vezelen'. Hierbij moet je wel twee regels in acht nemen: a) wat meer drinken en b) het 'vezelen' geleidelijk opvoeren, want vezels en gasvorming gaan bepaald samen.

In alle 'schone' (lees: onbewerkte) plantaardige producten tref je voedingsvezels aan: groenten, fruit, bruin- en volkorenbrood, bruine rijst, aardappels en peulvruchten. Met name ongeraffineerde voedingsmiddelen, dus waar het vlies nog om heen zit, zijn zeer vezelrijk. Om je spijsvertering goed op gang te houden en gezond en slank te worden/blijven, doe je er verstandig aan om elke dag een combinatie van verschillende vezelrijke voedingsmiddelen te eten.

In sommige diëten worden voedingsvezels nog wel eens aangeprezen als 'negatieve calorieën'. Alle arbeid die de spijsvertering zou moeten leveren om vezelrijke voeding te verwerken, zou meer kosten dan de vezels aan calorieën leveren. Dat klopt niet, want de vezels die wel wat calorieën leveren - de fermenteerbare vezels -  leveren heel weinig (2 kcal per gram) en de niet-fermenteerbare vezels leveren helemaal calorieën. Je moet een berggorilla zijn of een klipgeit om aan die vezels energie te onttrekken. En omdat dat zo lastig is, moeten die beesten er ook enorm veel van eten. Met andere woorden, vezelrijke voeding laat je stofwisseling niet zo hard werken dat je daar alleen al op afslankt. Het voordeel zit hem meer in de verzadiging.

Meer over vezels en dagmenu's met vezelrijke voeding vind je hier op de website van het Voedingscentrum.