EN  |  FR

Experimentele middelen

Een relatief nieuwe groep dopingmiddelen is die van de ‘research chemicals’. Soms gaat het daarbij om middelen waarmee onderzoekers experimenteren op proefdieren, of om middelen waarmee een aantal kleine humane studies is uitgevoerd. Hun precieze effecten en veiligheid zijn nog niet duidelijk, maar op basis van het beetje beschikbare informatie concluderen sommige sporters dat de betreffende stof toch interessant kan zijn. En niet zelden kunnen ze die stof via het internet kopen bij een leverancier van ‘research chemicals’.

Het aanbod van dit soort experimentele middelen neemt snel toe, en varieert van MGF tot een keur van myostatinremmers, en van SARMs tot allerlei injecteerbare preparaten die de aanmaak van hormonen als testosteron en groeihormoon moeten verhogen.

Sinds kort hebben we enkele analyses van dit type dopingmiddelen door erkende laboratoria. Soms bevatten ze inderdaad wat de verkopers op het etiket zetten, maar vaak vinden de laboratoria verontreinigingen. En soms bevatten de producten compleet andere stoffen dan het etiket vermeldt.