EN  |  FR

Supplementen

Biefstuk in de broek

We geven gelijk toe dat de prikkelende titel van het boek ons ertoe bracht het te bespreken. Hoe dat precies zit met die 'biefstuk' (rauw, medium, doorbakken) vertellen we aan het eind. We selecteren een handvol van de 42 mythes in de sport die sportarts Tom Teulingkx en sidekick Marc Geenen deskundig en met de nodige humor onder de loep nemen. Dat ze bij het onderwerp supplementen onze Supplementenwijzer warm aanbevelen heeft mogelijk ook een rol gespeeld.

Lees meer

Supplementenwijzer App binnen handbereik

Sportvoeding is niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Sterker nog, supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo, en Lidl hebben meters aan schappen in hun winkels gevuld met eiwitrijke voeding en daarnaast ook nog eens hun eigen huismerken ontwikkeld. De markt aan sportvoeding en supplementen is nog lang niet verzadigd. Dan is het handig, en ook verdomd verstandig, om terplekke de Supplementenwijzer App uit je kontzak op te diepen voor een nader onderzoek, gast!

Lees meer

De anabole werking van kruiden (en hun verzwegen bijwerkingen)

Als er ooit een tijd was dat bodybuilders en fitnessfanaten naast hun reguliere voeding alleen maar een paar schepjes eiwitpoeder en creatine gebruikten, dan is die nu wel voorbij. In vitaminewinkels gaan de sportsupplementen met extracten van exotische kruiden als schisandra, ashwagandha en ginseng als warme broodjes over de toonbank. Maar werken die dingen wel? Zijn er wel kruiden die spieren groter en sterker maken?

Lees meer

Caseïne of wei-eiwit voor het slapengaan?

Eiwit nemen voor het slapengaan is een veel bediscussieerd onderwerp binnen en buiten de gym. Lang was het idee dat eiwit voor het slapengaan consumeren een must is. Daarna volgde een periode waarin die praktijk gerelativeerd werd. Toch is die eiwitslaapmuts weer terug van weggeweest en niet alleen nuttig voor krachtsporters maar ook duursporters. Maar of die ‘muts’ nu uit caseïne of wei-eiwit moet bestaan, lijkt niet veel uit te maken.

Lees meer

Eigen Kracht-dag 2022: presentaties en workshops

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Het was een volle dag met een aantrekkelijke mix van presentaties en workshops. Op het programma stonden onder meer het effect van social media op supplementen, doping en zelfbeeld, de grenzen van spierhypertrofie en twee intense workshops: Glute-training en Tiktaaliktraining. Ter versterking van de ‘inwendige mens’, werd een prima lunch geserveerd.

Lees meer

Eigen Kracht-dag 11 december Van der Valk Utrecht

De Eigen Kracht-dag wordt dit jaar op zondag 11 december gehouden in het Van der Valk hotel in Utrecht. Opnieuw bieden we een aantrekkelijke mix van presentaties en actieve workshops waarmee de fanatieke fitnesser en fitnessprofessional aan het eind van de dag weer vooruit kunnen in kennis en kunde. Tevens serveren we een uitstekende lunch om de inwendige mens te versterken. Trekken dus die agenda, zorg dat je erbij bent en vergeet je sportkleding niet!

Lees meer

Social media, supplementen en doping II

Social media heeft in grofweg een decennium onze hele wereld veranderd en een waar beeldbombardement over het internet uitgestrooid. Voor fitness betekent dat vooral een gigantisch aanbod van perfect gebouwde influencers die je vertellen hoe je moet trainen, eten, welke supplementen je moet gebruiken, maar geregeld ook hoe en welke anabolen te gebruiken. Wat voor effect heeft dat op jonge mannen, was de vraag die onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht zich stelden. Deel 2 van een tweeluik over de invloed van social media op het zelfbeeld en het gebruik van supplementen en doping

Lees meer

Social media, supplementen en doping

Social media heeft in grofweg een decennium onze hele wereld veranderd en een waar beeldbombardement over het internet uitgestrooid. Voor fitness betekent dat vooral een gigantisch aanbod van perfect gebouwde influencers die je vertellen hoe je moet trainen, eten, welke supplementen je moet gebruiken, maar geregeld ook hoe en welke anabolen te gebruiken. Wat voor effect heeft dat op jonge mannen, was de vraag die onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht zich stelden. Deel 1 van een tweeluik over de invloed van social media op het zelfbeeld en het gebruik van supplementen en doping

Lees meer

Eigen Kracht Challenge: supplementen

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, in principe zonder supplementen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge worden vier sporters zes maanden lang begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld.

Lees meer

Eigen Kracht pakt uit op FitFair 2022

En daar staan we dan, Hal 8, stand 12, met vijf man sterk, bezoekers van de FitFair 2022 te animeren met een speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld apparaat dat het uiterste vergt van fitnessbeoefenaars. Alles draait om behendigheid en beheersing. Er wordt progressief belast, dus steeds een schijfje erbij. Er valt van alles te winnen, prijzen, zelfrespect en volop waardevolle info. Als de sodeju dus naar stand 12 voor een stevige uitdaging.

Lees meer

Eigen Kracht op FitFair 2022

Eigen Kracht is al jaren actief op fitnessbeurzen, evenementen en wedstrijden, tot corona er een stok voor stak. Zipp … we zijn ruim twee jaar verder. De FitFair is de eerste fitnessbeurs die we eindelijk weer kunnen bezoeken, dus pakt Eigen Kracht dit jaar extra groot uit. Met een forse stand (12), een stevige crew en een heel bijzonder toestel dat je gewoon gezien en vooral uitgetest moet hebben. Komen dus, die 6 of 7 mei naar Jaarbeurs Utrecht, want we gaan knallen!

Lees meer

Eten voor spiermassa

Dat voeding belangrijk is voor een sporter, zullen de meeste bezoekers van fitnesscentra wel weten. Bodybuilders kijken daarbij vaak speciaal naar eiwit. Maar het gaat natuurlijk om het hele plaatje, zoals een bekende Nederlandse topbodybuilder in ruste ooit zo treffend wist te formuleren: ‘Bodybuilding is 50% training, 50% voeding en 50% herstel.’ Maar, uh, het hele plaatje is toch 100 procent? Gelukkig zochten Noorse wetenschappers het voor 1000 procent uit. Wij blij.

Lees meer

Eigen Kracht-dag: lichaamsbeelden in fitness

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar vanwege corona opgenomen in theater Zimihc in Utrecht. Het thema voor dit jaar: ‘Lichaamsbeelden in fitness’. Eigen Kracht richt zich met name op wat ‘de cosmetische sporter’ is gaan heten; die fitnessers die vooral trainen om slanker-strakker-gespierder te worden. Verschillende sprekers lieten voor deze dag vanuit eigen expertise hun licht schijnen over achterliggende lichaamsbeelden in fitness.

Lees meer

Cafeïne ook effectief bij vrouwelijke spieren

Bij Eigen Kracht houden we niet alleen van een stevige kop om onvermoeibaar de wetenschappelijke literatuur te doorploegen, maar ook omdat het je maximaalkracht en power vergroot. Er is een fikse stapel keihard bewijs dat het zo werkt, bij mannen. En vrouwen dan, hoe zit dat bij vrouwen? Zijn toch ook mensen? Antwoord: pas sinds kort druppelt er degelijk bewijs binnen dat vrouwen ook baat hebben bij een bakkie. Dat wist de buuf natuurlijk allang.

Lees meer

Eigen Kracht op Social Media

Het is zover! Eigen Kracht is te vinden op Facebook en Instagram. En dat met maar liefst 3 posts per week. Op de maandag met een grappig, maar toch ook leerzaam, kort bericht, en op de woensdag en vrijdag met twee langere webberichten, die ook op de website verschijnen. De wekelijkse posts op de social media zijn inhoudelijk herkenbaar aan diverse icoontjes. Nog niet gezien? Ga dan als de gesmeerde bliksem kijken, en deel het met je hele netwerk onder het motto ‘Eigen Kracht, dat zouden meer mensen …’!

Lees meer

Effect social media op lichaamsbeeld en supplement/dopinggebruik mannelijke fitnessbeoefenaars

De stormachtige ontwikkeling van social media platforms als Facebook en Instagram heeft het afgelopen decennium voor een ware vloedgolf aan beelden gezorgd die het perfecte lichaam verheerlijken. Het is de vraag in hoeverre die beelden gepaard gaan met onrealistische doelen en verwachtingen die leiden tot fanatiek supplementgebruik en mogelijk ook tot gebruik van dopingmiddelen. HAN Hogeschool en de Universiteit van Utrecht zijn bezig met een landelijk onderzoek.

Lees meer

Ze kennen niet zonder pre-workouts

Supplementen, ze hebben een bepaald soort aantrekkingskracht. De belofte of het idee van een ‘short-cut’ of ‘quick-fix’ en de magie van exotisch klinkende ingrediënten. Dan is er nog de marketingmachine achter supplementen; ‘train like a beast with this state-of-the-art pre-workout formula’ klinkt voor veel mensen nou eenmaal aantrekkelijker dan ‘zorg dat je basisvoeding in orde is’. Hieronder een bomvol webbericht over pre-workouts. Ga er maar eens rustig voor zitten. No spang.

Lees meer

NVWA waarschuwt voor SARM’s

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit. Volgens de verkopers van deze selectieve androgeenreceptor modulatoren (SARM’s) hebben de middelen dezelfde gewenste effecten als anabole steroïden, maar niet de bijwerkingen. Gebruikers kunnen echter ernstige gezondheidsschade oplopen. De NVWA adviseert om geen SARM’s te gebruiken en bij klachten de huisarts te raadplegen.

Lees meer

Eten voor spiermassa, een Noorse update

Dat voeding belangrijk is voor een sporter, zullen de meeste bezoekers van fitnesscentra wel weten. Bodybuilders kijken daarbij vaak speciaal naar eiwit. Maar het gaat natuurlijk om het hele plaatje, zoals een bekende Nederlandse topbodybuilder in ruste ooit zo treffend wist te formuleren: ‘Bodybuilding is 50% training, 50% voeding en 50% herstel.’ Maar, uh, het hele plaatje is toch 100 procent? Gelukkig zochten Noorse wetenschappers het voor 1000 procent uit. Wij blij.

Lees meer

Ecdysteron, spierversterker uit spinazie

Er zijn niet zo verschrikkelijk veel ingrediënten in supplementen waarvan onomstotelijk vaststaat dat ze sporters gespierder en sterker maken, en er zijn eerlijk gezegd ook niet zoveel ingrediënten in supplementen die daar dicht tegen aanzitten. Dus als uit een onderzoek van het werelddopingagentschap WADA blijkt dat ecdysteron een anabole werking heeft, weten wij al over welk onderwerp we deze week een bericht voor Eigen Kracht gaan schrijven.

Lees meer

Eigen Kracht-dag op SAP CUP 2018

In het weekend van 8/9 december wordt in het Congrescentrum Koningshof te Veldhoven de achtste editie gehouden van het Strength and Physique weekend, beter bekend als de S.A.P. Cup. Dit evenement, dat is uitgegroeid tot het grootste krachtsportspektakel van de Benelux, gaat Eigen Kracht extra luister bijzetten doordat wij niet alleen met de Eigen Kracht-stand aanwezig zullen zijn, maar op de zondag ook een Eigen Kracht-middag organiseren, waar de nieuwe 3 editie van het bekende Eigen Kracht boek ten doop zal worden gehouden. Een middag met topsprekers, een actieve workshop waar de borst maximaal op de proef zal worden gesteld en een eiwitproef die je spieren zich nog lang zullen heugen. Dat mag U niet missen!

Lees meer

Grootschalig DNP-gebruik in Nederlandse wedstrijdbodybuilding

Alarmerend veel Nederlandse wedstrijdbodybuilders gebruiken het allergevaarlijkste afslankmiddel dat op de zwarte markt verkrijgbaar is. Dat ontdekten onderzoekers van het KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein, toen zij op drie locaties in Nederland de samenstelling van het rioolwater analyseerden. Vond er op die locaties een bodybuildingwedstrijd plaats, dan rezen de concentraties van het dodelijke middel DNP de pan uit.

Lees meer

Eiwitupdate voor de hard trainende Nederlander

Wie wel eens een krant leest of journaals bekijkt, weet dat er de laatste tijd veel geschreven en gesproken wordt over de ‘gewone, hardwerkende Nederlander’, en dat het de hoogste tijd wordt om die nu eindelijk eens te laten meeprofiteren van een gunstig economisch klimaat. Wij ondersteunen dit van harte, en menen er daarom goed aan te doen die gewone, ongetwijfeld ook hard trainende Nederlander te verblijden met een update over eiwit waaruit blijkt dat er best een forse bonus aan zit te komen. Laat maar wapperen, die driekleur!

Lees meer

BMPEA, de geniepige amfetamine in Acacia rigidula

Om onze onvolprezen Supplementenwijzer App nog eens extra onder de aandacht te brengen is het deze week 'de week van de Supplementenwijzer'. Ook op social media te volgen. Vandaag aandacht voor supplementen die een 'buzz' beloven. Je vindt ze vaak onder de noemer 'preworkouts'. Zodra je bij de ingrediënten Acacia rigidula ziet staan, is het verstandig om de Supplementenwijzer App te raadplegen. Hoe bedoel je 'heb ik nog niet'? Downloaden, die handel, als de sodeju!

Lees meer

Placebo tussen je oren

Homeopathie staat al jaren ter discussie, maar met het recent verschenen advies van de Europese adviesraad van wetenschapsacademies (EASAC) om homeopathische middelen niet meer toe te staan, tenzij werking en veiligheid is aangetoond, wordt de druk op deze alternatieve geneeskunde verder opgevoerd. Homeopathie, het is allemaal placebo en dat zit tussen je oren, is de kritiek van de gevestigde wetenschap.Toch een zeer krachtig fenomeen, dat placebo-effect. We trekken ons archief over placebo daarom nog een keer open, al geven we direct toe dat we bij een wortelkanaalbehandeling voor een reguliere verdoving kiezen.

Lees meer

NVWA: veel voedingssupplementen bevatten farmacologisch actieve stoffen

Ruim 60% van de onderzochte voedingssupplementen bevat 1 of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen. Consumenten kunnen niet van de verpakking afleiden dat deze stoffen in het voedingssupplement voorkomen en in welke concentratie. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015 en 2016 deed naar voedingssupplementen als libidoverhogers, afslankpreparaten en zogenoemde 'fatburners' en 'pre-work-out-producten'. De NVWA heeft daar waar mogelijk maatregelen genomen tegen de overtredende bedrijven; de onveilige producten zijn van de markt gehaald. Toch moeten consumenten die dit type voedingssupplementen gebruiken alert zijn.

Lees meer

Seminars op Eigen Kracht Slanker-strakker-sterker

Slanker-strakker-sterker, welke fitnesser wil dat nou niet? De lat ligt hoog. Dat betekent een behoorlijke belasting voor de fitnessinstructeur die de helpende hand moet bieden om aan de doelen en wensen van de bezoekers van het fitnesscentrum te kunnen voldoen. Dan heb je een stevige basis én meer nodig. De Eigen Kracht Seminars helpen je daarbij. Aan de hand van levensechte praktijkgevallen wordt de instructeur/trice bijgespijkerd over doping, training, voeding, supplementen en de psychologie van de begeleiding. Nodig, nuttig én er vallen 'credits' te verdienen. Inschrijven dus!

Lees meer

NVWA-IOD houdt verdachten van handel in verboden afslankproducten aan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft maandag 23 januari 2 verdachten van de handel in verboden afslankproducten aangehouden. Bij doorzoekingen van een woning in Nijmegen en een woning in Den Haag namen rechercheurs onder meer verpakkingen oplostabletten van het merk Emtea in beslag. De aanhoudingen en doorzoekingen volgen uit een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

Lees meer

Voedingsmythes: zij leven lang, héél lang

Neerlands bekendste voedingsprofessor, Martijn Katan, heeft weer een voedingsboek geschreven. Het gaat over voedingsmythes en mochten mythes al de naam hebben lang te leven, dan hebben die over voeding toch wel het allerlangste leven. Kwestie van goed kauwen, dat het goed in je bloed komt. Gelukkig mag Katan mythes graag doorprikken. De eerste 70 zijn in het nieuwe boek netjes op een rijtje gezet, en hij heeft al laten weten dat er een verse stapel mythes op zijn bureau ligt. We gaan ons abonneren.

Lees meer

Zeven dubieuze bestanddelen van sportsupplementen

Om de zoveel tijd komen we een sportsupplement tegen waarvan we ernstig de kriebels krijgen. Op het ingrediëntenlabel staan stoffen of extracten vermeld die echt niet in een supplement thuishoren. Je vraagt je af of de makers van die supplementen weten waar ze mee bezig zijn, of dat het hen misschien niets kan schelen. In dit webbericht willen we je zeven van de meest verontrustende bestanddelen van supplementen voorleggen, die we de afgelopen maanden zijn tegengekomen. Doe de veiligheidsgordels maar om, want het is best even slikken.

Lees meer

S.A.P. CUP 2015 nog groter

Vorig jaar trok de Flex Cup – inmiddels omgedoopt tot S.A.P Cup – in een weekend meer dan 6000 bezoekers, een unicum in de wereld van krachtsport. Komend weekend – van zaterdag 12 tot en met zondag 13 december – worden er over het hele weekend 7000 bezoekers verwacht. Met 405 deelnemers uit zes landen voor de bodybuildingshow, 550 atleten in zes andere sporten, waaronder nieuw het spectaculaire calisthenics. Plus 65 stands uit zes landen, met een uitbreiding van 1900 vierkante meter expoterrein. Daarmee is het grootste krachtsportevenement van de Benelux nog groter geworden. Komt dat zien!

Lees meer

Hardcore herbivoor, ’t kan!

Een bodybuilder die recent overstapte op vegetarische voeding, verloor flink wat kilo’s spiermassa. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. We legden zijn hulpvraag om voedingsadvies voor aan Jurgen Verweijen, Cleane Kneiter en al jaren een fanatiek pleitbezorger voor vegetarische voeding. Want, beter voor mens, dier en milieu. In zijn bijzijn laten we het onbeschaamd kluiven dan ook achterwege en kiezen wijselijk voor de vegaburger. Lees en leer...

Lees meer

Het hangt weer in de lucht…

Nederland wordt steeds dikker en afslanken is lastig, dus groeit de markt voor supplementen en dubieuze pillen die op de zwarte markt zijn te bekomen. Een smulrol of reëel overgewicht op die manier aanpakken is niet geheel zonder risico. Met enige regelmaat is er in de bladen of op televisie aandacht voor die risico’s. En altijd weer die verbazing dat je de ‘handel’ zo makkelijk kan krijgen. Recent hadden de programma’s Spuiten & Slikken van BNN en Undercover in Nederland, van SBS6, met de onverschrokken Alberto Stegeman, items over ‘afslankpillen’. 

Lees meer

Veiligheidswaarschuwing voor afvallers en sporters: slik geen Dexaprine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten voor afslankpillen met de naam Dexaprine en adviseert hen direct met het middel te stoppen. Dexaprine is een product dat wordt gebruikt door sporters en mensen die willen afvallen. Het wordt in Nederland via webshops verkocht. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van UMC Utrecht en de NVWA zijn in totaal 11 ernstige klachten binnengekomen van mensen die Dexaprine gebruiken als afslankmiddel.

Lees meer

De vier fitnessfundamenten van eiwit

Als trouwe lezer van Eigen Kracht wist je natuurlijk al dat eiwit een belangrijke voedingsstof is voor sporters. Het zorgt voor minder honger, hogere verbranding, opbouw van spieren en het remt de afbraak ervan als je je eiwitinname slim inzet. Onlangs werd daarnaast steeds duidelijker dat een eiwitrijke voeding ook bloeddrukverlagend kan werken. Dat is goed nieuws. Tijd om alle info over eiwit weer eens op een rijtje te zetten, plus een overzicht van wat gevarieerde eiwitbronnen. 

Lees meer

Zestien ijzersterke (en niet zo sterke) afslanktips

Volgens enquêtes begint bijna de helft van alle volwassenen het nieuwe jaar met goede voornemens, en is het meest populaire voornemen om voor eens en altijd af te vallen. Op basis van de gegevens uit voorgaande jaren schatten we dat ongeveer twee miljoen Nederlanders met dat goede voornemen 2013 zijn ingegaan. Speciaal voor hen doken we in de Eigen Kracht-bibliotheek en verzamelden we zestien degelijke en wat minder degelijke afslanktips.

Lees meer

Eigen Kracht helpt in moeilijke tijden!

In Fitness draait het klassiek om twee moeilijke perioden: de lentemaanden, waarin men het lijf weer toonbaar wil maken voor hartje zomer, en de wintermaanden, met de beruchte feestdagen waarin alles uit de kast wordt getrokken om het gezellig te maken. Maar tussen ‘toonbaar’ en ‘gezellig’ zitten meestal de (on)nodige kilo’s en zo jojoën we met de seizoenen mee. Al dat uitpakken en inpakken van het lichaam hoeft geen natuurverschijnsel als eb en vloed te zijn. Het kan anders, en het kan op Eigen Kracht.

Lees meer

Fraude Resveratrol onder de loep

Een paar maanden geleden schrokken supplementengebruikers zich een hoedje toen uitlekte dat het onderzoek naar creatinenitraat een janboel was. Nog maar net bekomen van de schrik lazen ze halverwege januari 2012 op websites en in kranten dat ook het onderzoek naar het o zo gezonde stofje resveratrol niet deugt. Nou valt dat laatste reuze mee - maar het beeld van de supplementenindustrie dat uit de 'Affaire Dipak Das' opdoemt is ronduit schokkend. Weer een goede reden om niet zomaar alles te slikken!

Lees meer

Dr. Oz over het spiken van supplementen

Wie kent hem niet, de ‘medical sidekick’ van Oprah Winfrey, die man die samen met dr. Phil waakt voor de gezondheid van lichaam en geest… Het is dr. Mechmet Oz, gastheer van de dagelijkse ‘The Dr. Oz Show, dat in sneltreinvaart het belangrijkste medium is geworden waar Amerikanen hun gezondheid aan afmeten. Dr. Oz sprak zich onlangs zeer kritisch uit over de supplementenbusiness in zijn land, en dan met name over het ‘spiken’ van supplementen.

Lees meer

Sudden Impact: de wereldwijde strijd tegen illegale medicijnen

Het was me het weekje wel. Tussen 20 en 27 september hield IMPACT – een internationale werkgroep in de strijd tegen illegale medicijnen – een goed voorbereide razzia waaraan 81 landen deelnamen. De coördinatie was onder andere in handen van INTERPOL, en zoals bekend zijn criminelen niet dol op politie en al helemaal niet wanneer ze ‘all of a sudden’ onaangekondigd komen binnenvallen. Hoewel de vangst respectabel was, moeten er natuurlijk vaker acties worden gehouden om de 'interneppers' een halt toe te roepen. 

Lees meer

Soja-eiwit zonder zorgen

Een eiwitrijke voeding is een kostbare zaak, maar gelukkig is er soja. Soja-eiwitsupplementen zijn namelijk stukken  goedkoper dan whey en caseïne. Honderden webpublicaties en artikelen in magazines vertellen mannelijke sporters echter dat ze beter met een grote boog om soja heen kunnen lopen. Pseudo-oestrogenen in soja zouden mannen  ‘vervrouwelijken’ en opzadelen met een verlaagde testosteronspiegel, borsten en impotentie. Hoog tijd om de doopceel van soja-eiwit te lichten.

Lees meer

EFAA-lezingen Dopingautoriteit 12 februari – de presentaties

Op zaterdag 12 februari werd in Veldhoven het EFAA Congres ‘Personal Training in Europa’ gehouden. Eigen Kracht was aanwezig en gaf drie boeiende presentaties: over bewegen versus energie-inname als belangrijke factor bij afslanken, over de laatste wetenschappelijke stand van zaken van creatine en over ‘motivational interviewing’ als techniek om gezond gedrag te bevorderen. Hieronder de presentaties en de filmfragmenten die erbij horen.

Lees meer

Leucine: net een tikkie essentiëler

Leucine is een essentieel aminozuur dat weldadige effecten heeft op de spieropbouw. In combinatie met een pittige training en een eiwitrijke voeding zorgt het voor meer spiermassa, en bij een streng dieet kan het, liefst in combinatie met krachttraining, de spierafbraak stevig afremmen. Kortom pro-anabool en anti-katabool. Wat wil een mens die slanker-strakker-sterker wil worden nou nog meer? En begin alsjeblieft niet over de Lotto te zeuren, net nu we met een stukje opbeurende informatie komen…

Lees meer

Leversloper in afslankpillen

Dat lang niet alle afslanksupplementen honderd procent veilig zijn, dat werd in de lente van 2009 nog maar eens pijnlijk duidelijk toen de Amerikaanse FDA veertien verschillende varianten van Hydroxycut van de markt liet halen. Eén sterfgeval, twee levertransplantaties en 22 meldingen van leverafwijkingen waren de aanleiding. Volgens onderzoekers zijn vooral de extracten van de plant Garcinia cambogia verdacht. En die stof zit in nog veel meer afslanksupplementen. De feiten op een rijtje.

Lees meer

Het topje van de ijsberg?

Het lijkt zelfs bodybuilding.com, een online forum en winkel voor bodybuilders, te gortig te worden. Onlangs haalde men op verzoek van de FDA 65 voedingssupplementen terug, waarvan het vermoeden bestaat dat ze illegale dopinggeduide middelen zouden bevatten. Dit is in lijn met een trendanalyse die het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde, waarin de conclusie werd getrokken, dat illegale afslankmiddelen (in Nederland aangetroffen) steeds gevaarlijker worden. Het topje van de ijsberg?

Lees meer

Pepdrankjes voor sporters: niet zo gevaarlijk, maar geen eerste keus

Steeds meer mensen (vooral jongeren) drinken - steeds meer – pepdrankjes* als Red Bull, Rodeo en Golden Power. Fabrikanten claimen dat de drankjes energie geven en het prestatievermogen verbeteren. Vele richten zich onder meer op beoefenaren van extreme sporten, maar er zijn geluiden dat ook onder mindere extreme sporters (zoals fitnessers) de drankjes aan populariteit winnen. Niet verbazend gezien de claims van de fabrikanten. Maar hoe(on)verstandig is het om zo’n pepdrankje rondom het sporten te nemen?

Lees meer

Illegale afslankmiddelen gevaarlijk

De illegale afslankmiddelen die de afgelopen jaren in Nederland zijn aangetroffen, worden steeds gevaarlijker. Vaak zijn het vervalsingen van echte medicijnen of ‘natuurlijke’ voedingssupplementen waaraan werkzame stoffen uit geneesmiddelen zijn toegevoegd. Het gebruik van dit soort middelen brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het kan leiden tot klachten zoals psychoses, hart- en vaatproblemen en soms zelfs tot de dood. Dat blijkt uit een trendanalyse van het RIVM over 2002-2007 in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Lees meer

Vitaminen: geen ABC-tje!

Baat het niet, dan schaadt het niet, is het adagium van het grote publiek. Uit schuldgevoel voor onvolwaardige voeding of gelokt door beloftes in de media van prestatieverhogende of gezondheidsondersteunende werking, willen we er nog wel eens een vitamientje tegenaan gooien. Maar volgens een groot recent onderzoek in het gezaghebbende Journal of the American Medical Association is het verhaal een stuk ingewikkelder. Vitaminen kunnen de gezondheid ook schade toebrengen.

Lees meer