EN  |  FR

BMPEA, de geniepige amfetamine in Acacia rigidula

Om onze onvolprezen Supplementenwijzer App nog eens extra onder de aandacht te brengen is het deze week 'de week van de Supplementenwijzer'. Ook op social media te volgen. Vandaag aandacht voor supplementen die een 'buzz' beloven. Je vindt ze vaak onder de noemer 'preworkouts'. Zodra je bij de ingrediënten Acacia rigidula ziet staan, is het verstandig om de Supplementenwijzer App te raadplegen. Hoe bedoel je 'heb ik nog niet'? Downloaden, die handel, als de sodeju!

Download de Supplementenwijzer App in de App Store of Google Play Store.

Als je hard traint om je lichaam sterker, gespierder en slanker te maken, en een beetje thuis bent in de wondere wereld van de voedingssupplementen, dan ken je Acacia rigidula. Extracten van die struik zitten wel eens in preworkout- en afslanksupplementen. Anderhalf jaar geleden waarschuwden we nog voor supplementen met Acacia rigidula. Een laboratorium van de Amerikaanse overheid had een partij van die supplementen onderzocht, en in de helft daarvan de amfetamine beta-methylphenylethylamine (BMPEA) gevonden.

Puur natuur?

De supplementenindustrie beweert dat BMPEA van nature in Acacia rigidula aanwezig is, maar wetenschappers geloven daar niets van. Zij kennen BMPEA als een amfetamine die in de jaren dertig van de vorige eeuw is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Sharp & Dohme. Dit bedrijf wilde BMPEA op de markt brengen als een alternatief voor amfetamine, maar dat is nooit gebeurd.

De reden waarom BMPEA nooit op de markt is gekomen staat misschien in een dierstudie uit 1944. In dat onderzoek steeg de bloeddruk van honden maar liefst met 50 punten nadat ze een niet eens zo verschrikkelijk hoge dosis BMPEA hadden gekregen.

Doping

Als een degelijk laboratorium een stof als BMPEA in supplementen vindt, dan zou je toch verwachten dat verkopers van supplementen en overheden in actie zouden komen, en dat de foute supplementen van de markt zouden verdwijnen. Dat is echter niet gebeurd. En daarom krijgen sporters die bijvoorbeeld het preworkout-supplement NOX PUMP gebruiken, volgens Poolse onderzoekers bij elke dosis  - schrik niet - driehonderd milligram BMPEA binnen. Het label van NOX PUMP vermeldt die stof niet. Geen wonder dat er sporters die NOX PUMP gebruikten na een dopingtest in de problemen zijn gekomen.

Wat dat aangaat zijn de makers van het preworkoutsupplement NO Shotgun MHF-1 een stuk eerlijker. Het etiket van dat product vermeldt de aanwezigheid van BMPEA wel. Maar desondanks heeft ook dat supplement geleid tot positieve dopinguitslagen.

Niks veranderd

Verleden week werd nog eens pijnlijk duidelijk dat de situatie niet is verbeterd. Toen publiceerde Pieter Cohen, een onderzoeker van Harvard Medical School, een onderzoek waarvoor hij 21 supplementen met Acacia rigidula analyseerde. In 11 daarvan zat BMPEA. Als je toevallig nog een potje hebt staan waarvan je vermoedt dat er misschien BMPEA in zit, dan kun je hier checken of Cohen daarin MBPEA heeft gevonden.

Hi-Tech

Wat opvalt in Cohens onderzoek is dat van de 11 supplementen met BMPEA er 6 zijn geproduceerd door het Amerikaanse Hi-Tech Pharmaceuticals, een bedrijf dat met een zekere regelmaat negatief in het nieuws komt. In 2009 veroordeelde een rechter de eigenaar van Hi-Tech tot een celstraf van vier jaar omdat zijn onderneming stiekem erectiemedicijnen, antidepressiva, ontstekingsremmers en slaapmiddelen in zijn ‘puur natuurlijk’ supplementen had gestopt. In 2013, nadat Hi-Tech’s directeur weer op vrije voeten was gekomen, namen agenten bij Hi-Tech voor twee miljoen dollar aan afslank- en energiepillen in beslag omdat die het verboden DMAA bevatten. En bijna al die supplementen die inspecteurs toen in beslag namen, duiken nu weer op in het onderzoek van Cohen. Het brutale Hi-Tech heeft de DMAA doodleuk vervangen door BMPEA. 

Tumult

In interviews vertelt Cohen dat hij niet snapt waarom de FDA, de Amerikaanse overheidsorganisatie die waakt over de voedselveiligheid, niet ingrijpt. “De FDA zou dit probleem moeten oplossen, en niet moeten afwachten tot er straks mensen hartaanvallen en beroertes krijgen”, zegt de onderzoeker.

Cohens onderzoek heeft in de Verenigde Staten voor behoorlijk wat opschudding veroorzaakt..Columnisten en bloggers  maar ook organisaties voor de supplementenindustrie, zoals de Amerikaanse Council for Responsible Nutrition en de United Natural Products Alliance, vallen Cohen bij. Politici zetten de FDA onder druk, supplementenwinkels halen verdachte producten uit de schappen en advocatenbureaus onderzoeken of het mogelijk is om bedrijven als Hi-Tech aan te klagen. 

Rustig

Maar hier, aan de andere kant van de oceaan, blijft het rustig. De producten die Cohen bestudeerde vind je niet of nauwelijks in Nederlandse webwinkels of stenen winkels. Misschien komt dat omdat er gewoon nog niemand op het idee is gekomen om eens goed naar die supplementen te kijken. Of misschien komt dat omdat veel Europese webwinkels producten met Acacia rigidula weren uit hun assortiment. En dat is wel zo verstandig van ze, want volgens de Europese regelgeving mag Acacia rigidula – met of zonder toegevoegde BMPEA – helemaal niet in supplementen zitten…

Dossier: