EN  |  FR

‘Oude lullen moeten weg’

Je dacht misschien dat je nog redelijk in de bloei van je leven was, maar als je van bouwjaar 1959 of eerder bent, dan ben je oud. De door het NISB gecoördineerde campagne Fit for Life, die deze maand van start ging, gaat er alles aan doen om je als oudere de rest van je leven in beweging te brengen en te houden, want ‘Fit for Life is een beweging van mensen en organisaties die geloven dat we allemaal oud worden, maar niet oud hoeven te zijn.’

Op een dag in december ben je nog gewoon lekker aan het werk, je komt op de fiets vanaf het station thuis van een redactievergadering, pakt vervolgens je sporttas vast in voor je workout die avond, checkt nog even je e-mail en je leest dan in het persbericht ‘Breed Front in Actie voor Fitte Ouderen via Fit for Life’ dat je oud bent, een senior. Tja, daar zit je dan ietwat beduust naar het scherm van je pc te staren, maar dat is dus niet de bedoeling.

Dubbele houding

Ook de bedenkers van de campagne blijken zich bewust dat het koppelen van een leeftijd aan het toch ietwat vage containerbegrip ‘oud’ niet zonder risico’s is, zo blijkt uit datzelfde persbericht. Fit for Life Nederland is zich bewust van de diversiteit van de doelgroep vijftigplussers. Als je 50-plus bent, nog volop werkt en meer wilt bewegen, betekent dat niet meteen dat je koersbal wilt gaat doen via een stichting Welzijn Ouderen: dan zoek je naar mogelijkheden om je vroegere sport te kunnen blijven beoefenen in een iets rustiger tempo. Maar andere, oudere ouderen zonder een sociaal netwerk zouden juist meer de weg moeten vinden naar gesubsidieerde sport. De 24 partijen willen elkaar inspireren, informeren, prikkelen en samenwerken om alle doelgroepen ouderen in beweging te krijgen, onder het motto: ‘oud worden’ betekent nog niet ‘oud zijn’.’ Maar wat is ‘oud’ nu eigenlijk?

Toch niet zo oud

Het onderzoek Quick Scan Sport, Bewegen en Ouderen 2009 van het Mulier Instituut, waar de campagne Fit for Life zich op baseert, biedt toch weer een sprankje jeugdiger elan voor de huidige net 50 plusser. Ouderen blijken namelijk vijfenvijftig plussers te zijn. Of toch niet? Want, zo valt op pag. 14 te lezen, ‘De ouderen van de toekomst –de babyboomgeneratie- (…) de generatie geboren tussen 1945-1955 (…)’ Die vermaledijde babyboomers blijken dus nu nog niet oud te zijn? Oud is dus een lastig begrip. Bovendien voldoet, zo maakt het onderzoek duidelijk, bijna 60% van de groep mensen van 55 tot 64 jaar aan de Nederlandse Norm Gezond bewegen, bijna 70% haalt de Combinorm en krap 5% is helemaal inactief. Het valt dus nog wel mee met die ‘oude lullen.’ Ze zijn behoorlijk beweeglijk.
En mocht je nog net onder die arbitraire ‘ouderengrens’ van 50 plus zitten, bedenk dan wat Van Kooten (bouwjaar 1941) en De Bie (bouwjaar 1939) in 1989 als The Rules zongen: ‘Oude lullen worden almaar jonger’. Tenminste, als je in beweging blijft. Daar heeft de campagne dan wel groot gelijk in.