EN  |  FR

FIBO 2024: indrukken en observaties

afbeelding bij FIBO 2024: indrukken en observaties

De FIBO in Keulen is de grootste fitnessbeurs in Europa. Reden voor ons om er een kleine delegatie pottenkijkers op af te sturen om indrukken en observaties te rapporteren over fitness, supplementen, bodybuilding, apparatuur, enzomeer.

De FIBO is een jaarlijks terugkerend congres dat geheel in het teken staat van fitness, wellness en gezondheid. Het is het grootste fitnesscongres dat we in Europa kennen. Er waren meer dan 10 hallen van verschillende grootte met verschillende thema’s, zoals bodybuilding, supplementen, innovaties, apparatuur, sportkleding, voeding, en nog veel meer. Waaronder een stand met allerlei fitnesslekkers, waarover je geen schuldgevoel hoefde te krijgen.  

Vorig jaar viel ons gelijk op dat de beurs een tandje groter was geworden. Dat zegt wel wat over de populariteit van dit evement. Het is ons dan ook niet gelukt om alle hallen te bezoeken, maar ook niet alles was even interessant. Wij hebben ons vooral gefocust op de fitness innovaties, supplementen en bodybuilding. Hierbij moeten we zeggen dat er voor ons gevoel niet heel veel ‘nieuws’ was ten opzichte van vorig jaar. Je zag veel van dezelfde soort producten/innovaties en dezelfde merken.

Een aantal opvallende zaken/innovaties

  • Er waren veel standjes die Collageen shots/poeders/gummies/repen verkochten. Vaak wordt geclaimd dat collageen kan helpen bij preventie en behandeling van blessures. Daarvoor is momenteel echter nog weinig bewijs en lopen resultaten van studies te veel uiteen. Toch classificeert het Australian Institute of Sports dit in categorie B, waarmee ze aangeven dat het supplement potentie heeft, maar dat er meer onderzoek nodig is.
  • Elite Sports Nutrition (ESN) had een hele eigen hal voor zichzelf. Dit supplementen merk komt oorspronkelijk uit Duitsland en is sinds een jaar of 2 enorm populair geworden in Nederland. Zij hebben slim ingezet op sociale media marketing en werken met veel Nederlandse fitfluencers samen. Ze laten een aantal producten op doping testen via de Kölner Liste.
  • Veel stands met pakken/massage/cryotherapie-achtige zaken voor particulieren. Voornamelijk met het doel om herstel te bevorderen. Ook hier valt wat tegen in te brengen, aangezien ijsbaden/cryotherapie de anabole response na een training kunnen onderdrukken, waar je als sporter natuurlijk niet voor gaat.
  • Ten opzichte van vorig jaar leken er minder Vega(n) stands te staan. Misschien dat dit toch een hype/trend is die wat minder aan het worden is? Ook zie je op sociale media een tegenbeweging tegen het veganisme die steeds populairder wordt: het carnivore dieet. T.o.v. vorig jaar waren er voor ons gevoel meer populaire en bekende bodybuilders. Zo hebben we o.a. Ronnie Coleman, Jay Cutler, Kai Green en Rubiel Mosquera (ook wel ‘Nekzilla’ genoemd), gezien. Er stonden lange rijen om met deze heren op de foto te kunnen.

Ondanks dat FIBO 2024 in vergelijking met vorig jaar niet heel vernieuwend was, blijft het voor fitnessfans toch een evenement dat je een keer meegemaakt moet hebben. Een dynamische trailer van de FIBO 2024 vind je hier. Een langere compilatie van de beurs, hier.  

Dossiers: