EN  |  FR

Vijf fitnessgoeroes nader bekeken

afbeelding bij Vijf fitnessgoeroes nader bekeken

Natuurlijk kun je van sommige vloggers, bloggers en andere mediapersoonlijkheden als fanatieke spieropbouwer heel wat opsteken. Maar je hebt ook fitnessberoemdheden wiens adviezen meer kwaad doen dan goed. Vijf van hen stellen we hier nader aan je voor. Neem ze met een stevige korrel strooizout en blijf alert.

Jean-Jacques Blabla, krachtgoeroe en social media-fenomeen

Vroeger, toen je in de gym nog mensen tegenkwam die tussen hun sets niet al hun aandacht richtten op hun mobieltje, vroeg je als beginneling aan de mannen en vrouwen met een puike fysiek om je te adviseren over training en voeding. In dit digitale tijdperk ben je daarvoor aangewezen op sociale media, waar markante persoonlijkheden als Jean-Jacques Blabla deze taak op zich hebben genomen.

Eerlijk is eerlijk, de fysiek van Blabla is wel wat massiever dan de gemiddelde schermwerker, maar toch ook weer niet echt indrukwekkend. En ook de manier waarop hij oefeningetjes uitvoert is, ehm, soms een beetje onorthodox. Als je hem in de gym zou tegenkomen, zou je hem wellicht niet om advies vragen. Daar staat tegenover dat Blabla’s manier van presenteren buitengewoon opvallend is. Staan concurrerende grootheden op sociale media je te woord in een ontbloot bovenlichaam of in een nauwsluitend shirt, Blabla verschijnt op zijn video’s soms met een machinegeweer voor zijn massieve torso.

Blabla was, voordat hij besloot een begiftigd krachtsporter te worden, werkzaam als commando die geheime missies uitvoerde, moet je weten. Hij was naar eigen zeggen ook geheim agent. En diepzeeduiker. En neurochirurg. Heel misschien is Blabla een 21ste eeuwse ‘uomo universale’, een geniale alleskunner die waardevolle informatie weggeeft op de sociale media. Maar het zou ook zomaar kunnen dat Blabla een permanente kortsluiting in zijn prefrontale cortex heeft, wiens adviezen je beter met een hele grote korrel strooizout kunt nemen. Tegen de uitglijers, zeg maar

Pascal Parabol, dopingdeskundige

Het is volgens Pascal Parabol maar goed dat er mensen zijn zoals Pascal Parabol. Zonder hem hadden we nooit geweten dat de overheid, de gevestigde orde in de medische wetenschappen en de media een hetze voeren tegen het gebruik van anabolica en andere prestatieverbeteraars. Dagelijks speurt Parabol op zijn blog de wetenschappelijke literatuur af naar aanwijzingen voor de werking en veiligheid van prestatiebevorderende middelen. En daaruit blijkt telkens weer hoe partijdig de overheid en journalisten te werk gaan, en hoe weinig artsen van doping weten.

Uiteraard proberen duistere krachten vrije geesten als Parabol de mond te snoeren. Om de haverklap komt Parabol in aanraking met justitie. Zoals die keer dat hij er vals van werd beschuldigd dat hij anabolen vanuit zijn woning verkocht. Grote onzin, natuurlijk. Onafhankelijke analyses toonden aan dat er in zijn tabletten en ampullen nog geen flintertje steroid aanwezig was, en uitsluitend hoogwaardige plantaardige olie bevatten. 

Of die keer dat Parabol werd geassocieerd met de medische problemen van een handvol sporters die toevallig door hem werden begeleid. Ze overleden als gevolg van een suikercoma nadat ze een door Parabol ontwikkeld procedé hadden gebruikt dat de werking van insuline moest versterken. “Het is makkelijk om de schuld bij mij te leggen”, zegt Parabol. “Maar deze mensen wisten dat het ging om een experimenteel procédé. Ik heb de risico’s uitvoerig met ze besproken. Als zij dan toch besluiten om ermee door te gaan, ligt de verantwoordelijkheid niet bij mij. Ik heb juist mijn uiterste best gedaan om hun doldrieste experimenten in de juiste banen te leiden.”

Straks zullen we weten of de rechter dat ook vindt. En daarna zou het zomaar kunnen dat Parabols blog voorlopig niet meer wordt bijgewerkt.

Theofiel Dorremans, mediawetenschapper

Theofiel Dorremans weet niet alleen heel veel, hij weet ook alles beter. Daarom zoeken journalisten die een gezondheidsrage of fitnesstrend willen doorprikken hem telkens weer op. Wekelijks verschijnt de inmiddels gepensioneerde wetenschapper in een TV-programma, een nieuwsbericht of op het internet om uit te leggen dat jij en talloos veel miljoenen er helemaal niks van snappen.

Die supplementen die je gebruikt? Die werken niet. Ook die supplementen waarin je weken research hebt gestoken en waarover je tientallen studies hebt gelezen. Dat waren de verkeerde studies. En die oefeningen die je doet? Daar heb je helemaal niets aan. Er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat ze werken. Er is trouwens, zo kun je Dorremans frequent horen beweren, geen enkele reden om aan te nemen dat je gezonder wordt door intensief te sporten. Extra eiwitten? Beste man, die zijn nergens voor nodig. Trainen met gewichten om meer spieren op te bouwen? Het zijn de genen, leeftijd en geslacht die bepalen hoeveel spieren je hebt, en de invloed van haltertraining is puur wetenschappelijk gezien minuscuul. Laat het maar aan Theofiel Dorremans over om dat sprookje te torpederen.

Kijk, natuurlijk is Dorremans niet op zijn achterhoofd gevalen. En een beetje gezonde scepsis is alleen maar goed. Maar de manier waarop Dorremans alles debunkt wat niet voor 120 procent in minstens zestien onafhankelijke metastudies is bevestigd, is misschien een beetje te veel van het goede

Jo ‘Mo’ Moliari, ex-bodybuildingkampioen en supplementenmaker

Iedereen die traint met gewichten en oud genoeg is om te weten wie Duke Nukem en Lara Croft zijn, kent Jo Mo. In de periode dat jij achter je veel te kleine PC-scherm Duke Nukem knorrende aliens overhoop liet schieten, stond Jo Mo op alle belangrijke wedstrijdpodia in bodybuilding.

Toen Jo Mo na enkele medische akkefietjes, waarvan de ware toedracht nooit precies duidelijk is geworden, de dumbbells noodgedwongen vaarwel moest zeggen, ontpopte hij zich als bedenker van een spraakmakende supplementenlijn, Grow Mo. Gebruik ze, en je verandert in een spiermutant met een absolute zieke fysiek, beloven de advertenties. Wie heeft er nou niet gehoord van Napalm Incinerator, de fatburner van Grow Mo? Het ding werkte als een tierelier. De originele Napalm Incinerator, tenminste. Die is van de markt is gehaald, nadat een stuk of dertig gebruikers met tumoren in hun lever op de IC terechtkwamen.

Daarna kwam Grow Mo met Napalm Incinerator Improved, volgens Mo een nog effectievere versie van Napalm. Het bevat het sterkste gemberextract dat ooit op de markt is gebracht, kun je nagaan. Maar toch, als je de berichten op de fora mag geloven, dan heeft het ding geen enkele invloed op het vetpercentage. Je vraagt je wel eens af: waarom zou ik die supplementen van Jo Mo kopen? Je bent beter af zonder.

Dick Betterson, uiterst succesvol bodybuilder

Dick Betterson is een grote naam uit het bodybuildingverleden. Hij won wedstrijd na wedstrijd, acteerde in films en TV-shows en stond op de voorkant van allerhande muscle magazines. Als je ‘gruwelijk gespierde bodybuilder’ intikt op Google Images, kom je gegarandeerd pics tegen van zijn wedstrijdfysiek van honderdvijftig kilo en een vetpercentage van ergens tussen de 2,6 en 3,2 procent.

Tegenwoordig doet Betterson het rustig aan, maar hij laat zich nog wel eens verleiden tot een interview over de goeie ouwe tijd. De vraag die hem dan altijd wordt gesteld, ligt voor de hand. Gebruikte hij anabolen? Als Betterson die vraag gesteld krijgt, gaat hij er eens goed voor zitten. Hij is iemand die de dingen recht voor z’n raap zegt, vertelt hij op de hem karakteristieke wijze. Betterson spreekt geen stierenpoep, alleen de waarheid. En als mensen die waarheid vervelend vinden, jammer dan. Natuurlijk gebruikte hij anabolen. Bodybuilding op topniveau zonder anabolen kan niet. Maar hij gebruikte wel veel minder anabolen dan mensen denken. En hij begon er pas mee toen hij echt geen andere keuze had. Weet je wanneer hij voor het eerst anabolen gebruikte? Toen hij voor de eerste keer meedeed aan de Olympia. Ja, echt waar. Toen Betterson zag hoe sterk de concurrentie was, zette hij backstage in paniek zijn eerste Deca, voor de pomp. In de hele wedstrijdvoorbereiding was hij natural geweest. Als je zoveel talent hebt als Betterson, dan kan dat. 

Kijk, Betterson is waarschijnlijk een prima kerel. En misschien is hij echt iemand die de dingen recht voor z’n raap zegt. Alleen niet als het over anabolen en bodybuilding gaat. Je eigen fysiek, zonder farmacologie verkregen door jaren hard te trainen en gedisciplineerd te eten, vergelijken met die van Dick Betterson? Niet doen.

Dit bericht is satirisch van aard. Elke gelijkenis met bestaande personen die héél graag gehoord willen worden berust op toeval.

Dossiers: