EN  |  FR

Benen buiten beeld?

afbeelding bij Benen buiten beeld?

De reguliere bodybuildingwedstrijden worden de laatste jaren rijkelijk aangevuld met categorieën als Bikini, Figure, en Men’s Physique, die enthousiast ontvangen worden. Daar mag de bodybuildinggemeenschap blij mee zijn, want de glorietijden van de jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw waren al een tijd sterk aan het kwakkelen. Kenmerkend aan de klasse Men’s Physique echter, is een zeer beperkt arsenaal aan poses en vooral het verbergen van de bovenbenen in surf shorts is opvallend. Zijn bovenbenen tegenwoordig taboe geworden? We blikken terug én kijken vooruit.

Kijken we naar filmpjes op Youtube van Men’s Physique wedstrijden, dan valt op dat de heren heel weinig poses hebben waarmee ze hun fysiek op z’n voordeligst kunnen presenteren. Ze lopen wat heen en weer, handje in de zij, leunen een beetje naar links, dan weer naar rechts, draaien om naar rugzijde, handje in de zij, leunen een beetje naar links en dan weer naar rechts. Ze moeten een beetje V-shape en buikspieren hebben, en dat is het dan zo’n beetje. Het onderlichaam (quadriceps, hamstrings, kuiten) lijkt er niet toe te doen, want een surf short bedekt het grootste deel van het been. Is dit een terugkeer naar esthetiek van de jaren zeventig, toen bij bodybuildingwedstrijden voornamelijk naar het bovenlichaam werd gekeken? Weliswaar werden destijds de benen wel volledig getoond, want de bodybuilders traden aan in posing slip. Maar de trend was: wijd en massief van boven, getraind maar niet massief op het onderlichaam.

Benen in beeld

Geleidelijk aan kwamen eind jaren zeventig de benen beter in beeld, en de persoon die benen als spiergroep zeer nadrukkelijk op de kaart heeft  gezet is Tom Platz, de man van de extreem massieve benen, en tegelijk ook een voorproefje van de freaky fysieken die uiteindelijk steeds meer het beeld van de profbodybuilder zouden bepalen. Een kleine rondvraag onder dames in het fitnesscentrum leert, dat het vooral de opgepompte aderen en massieve ballonbenen van de hedendaagse bodybuilder zijn die weerstand wekken, terwijl de overall spiermassa van hen ook wel een paar maatjes minder mag. Zijn we weer terug bij de lichter gespierde heren in de Men’s Physique klasse. Moeten zij hun benen verbergen om elke associatie met te zwaar getrainde benen te vermijden?

Buitenbeentje

Aangezien bij alle bodybuilding en fitnessklassen, inclusief bikini en figure, het gehele lichaam in beeld is, vormt de Men’s Physique wel een beetje een buitenbeentje in deze tak van sport. Het uitbreiden van het aantal poses en het tonen van het gehele been zou niet alleen een verbetering zijn, maar ook beter in lijn met de kern van deze cosmetische sport: het trainen en tonen van het hele lichaam, de benen niet uitgezonderd. Daarom kunnen de surf shorts beter plaats maken voor de ouderwetse zwembroek of boxer short. Steve Reeves – die de ultieme Men’s Physique had – zag er in ieder geval prima mee uit.

In ‘de terugkeer van het atletische lichaam’ lees je meer over dit onderwerp.

Dossiers: