EN  |  FR

Waarom afslanksupplementen met yohimbine illegaal zijn

Veel supplementenverkopers en –gebruikers weten het niet, maar het is toch echt zo. Het gebruik van yohimbine-extracten in supplementen is verboden, en dat al weer een behoorlijke tijd. Zowel de Nederlandse als de Europese wetgever vindt yohimbine net een tikkie te riskant om in een supplement te stoppen. 

Yohimbine is een verbinding die van nature voorkomt in de schors en de bladeren van de yohimbineboom, en de wortels van Rauwolfiaplanten. Yohimbine blokkeert in het lichaam een receptor die biomedici de alpha-2-adrenoreceptor noemen. Die receptor speelt een sleutelrol in de werking van pephormonen als adrenaline.

Adrenalinewerking

Adrenaline is een hormoon dat het hart sneller doet slaan, het calorieverbruik van het lichaam opvoert, de eetlust afremt en je energiek maakt. Als er teveel of te lang adrenaline in je lichaam circuleert, dan zorgt de alpha-2-adrenoreceptor ervoor dat de werking van dat hormoon vermindert. Yohimbine schakelt die receptor echter uit, en versterkt daarmee de werking van adrenaline. Om die reden stopten fabrikanten van de verboden afslankstackers op basis van Ephedra graag ook een beetje yohimbine in hun producten. Ephedra imiteerde immers de werking van adrenaline, en de toevoeging van yohimbine zorgde ervoor dat Ephedra dat nóg beter kon.

In voor bodybuilders ontwikkelde afslanksupplementen die je op dit moment in webwinkels tegenkomt, is Ephedra vervangen door Acacia rigidula of het ondertussen ook al verboden DMAA.

Werkzaamheid

Sommige onderzoekers betwijfelen overigens of yohimbine echt werkt. Goed, er zijn studies waarin toediening van yohimbine proefpersonen slanker maakt. Maar er zijn net zoveel studies waarin yohimbine geen noemenswaardige afslankwerking heeft.

Het McDonald-protocol

In het bodybuildingcircuit is yohimbine echter nog steeds in zwang als afslankmiddel. De naam die onlosmakelijk met die praktijk is verbonden, is die van Lyle McDonald. McDonald, een specialist in legale en illegale technieken die vetverlies en spiergroei bewerkstelligen, zegt dat hij heeft ontdekt hoe het komt dat yohimbine de ene keer wel werkt, en de andere keer niet. Hij adviseert afslankers om een half uur tot een uur voordat ze gaan cardiotrainen een aantal milligrammen yohimbine in te nemen, al of niet in combinatie met cafeïne.

Het is cruciaal dat gebruikers yohimbine nemen op de nuchtere maag, zegt McDonald. Omdat yohimbine via insuline de opname van voedingsstoffen door vetcellen stimuleert, doen calorieën het afslankeffect van yohimbine teniet.

McDonald ontleende zijn yohimbineprotocol aan het denkwerk van de Amerikaanse biochemicus Mark McCarty. McCarty publiceerde in 2002 een artikel van vijf pagina’s in Medical Hypotheses, waarin je alle details van McDonalds aanpak al kunt terugvinden. Medical Hypotheses is overigens geen tijdschrift dat studies of onderzoeken publiceert, maar theorieën. Of de aanpak van McCarty/McDonald ook echt werkt, kun je uit de publicatie niet opmaken.

Een veilig supplement?

Toen McCarty zijn artikel schreef leek het er nog op dat yohimbine een relatief ongevaarlijk supplement was. Als je 5 tot 15 milligram zuivere yohimbine gebruikt, dan kan de concentratie yohimbine in je bloed daardoor stijgen tot maximaal 400 nanogram per liter. Pas bij een concentratie  van 5000 nanogram per liter wordt yohimbine gevaarlijk. Dat kan eigenlijk alleen gebeuren als mensen hoge doseringen gebruiken, zoals de wedstrijdbodybuilder in het artikel dat Italiaanse toxicologen in 2009 publiceerden in Clinical Toxicology. De man overleed nadat hij een dosis van maar liefst vijf gram yohimbine had ingenomen.

Maar inmiddels is duidelijk dat je, ook als je geen idioot hoge doseringen gebruikt, door yohimbine in de problemen kunt komen. Dat blijkt uit honderden meldingen die wereldwijd bij vergiftigingscentra zijn binnengekomen. Gebruikers kregen last van een gevaarlijk hoge bloeddruk en hartslag, kregen psychische klachten, of merkten dat de bijwerkingen van hun medicijnen serieuzer werden. In Nederland heeft de overheid daarom de verkoop van yohimbine in supplementen in 2007 verboden.

Een bijkomend probleem met yohimbinesupplementen is dat je vaak niet precies weet hoeveel yohimbine ze bevatten. Veel supplementenbedrijven zijn slordig met de hoeveelheid actieve stoffen die ze in hun capsules en poeders stoppen. Omdat de meeste afslanksupplementen met yohimbine ook allerlei andere stoffen bevatten – waarvan je de exacte hoeveelheden waarschijnlijk ook niet weet - zijn de risico’s van die producten onvoorspelbaar. Nog een reden waarom je die supplementen beter kunt laten staan.

Als je zonder gezondheidsrisico’s wilt afslanken, denk dan eens aan ouderwetse krachttraining in combinatie met een net zo ouderwets eiwitrijk dieet. Gegarandeerd succesvol – en veilig.

Dossiers: