EN  |  FR

Creatine: poeder versus serum

Met de introductie van creatine-serum lijkt er een debat te zijn ontstaan over welk product nu eigenlijk beter is. Een debat dat veel wegheeft van welk wasmiddel nu het witste wast. Meestal kun je het aan je onderbroeken niet merken. Soms helaas wel op een negatieve manier, zoals bij de textielrot die een wasmiddel van een zeer bekend merk enige jaren geleden veroorzaakte. Is er bij creatine-serum van iets dergelijks sprake?

De reclameboodschap

Van creatine - de 'king of supplements' - is nu een revolutionaire vorm gebrouwen. Creatine bestaat nu in een vloeibare vorm, serum genoemd. Daarmee heeft creatinepoeder z'n beste tijd gehad. Creatine-serum heeft alle voordelen van creatine behouden en alle nadelen van creatinepoeder door de WC weten te spoelen. Dus nu: onmiddellijke en complete opname in de spieren, geen 'loading fase', geen onderhoudsdoseringen en geen vochtretentie meer. En het is nog 100% stabiel ook. Gewoon een paar druppels 'serum' onder de tong net voor je training en je gaat als een speer. Wie ouderwets wil opbulken met creatine kan misschien beter het poeder gebruiken, maar voor de rest is het alles serum wat de klok slaat.

De vragen

Als je met creatinepoeder 5 dagen moet laden, waarom zou dat met creatine-serum dan niet moeten? De mogelijk iets snellere opname van creatine-serum kan dat gat van vijf dagen laden nooit overbruggen. Een creatine-molecuul blijft namelijk een creatine-molecuul met een bepaalde werking. Het is net als met paracetamol: je kan het als zetpil in je poeperd steken en dan wordt het wat sneller opgenomen dan tabletten, maar de werking blijft hetzelfde. Je zal dus ook met creatine-serum voor een met poeder vergelijkbare duur moeten laden.
Hetzelfde verhaal gaat op voor de 'onderhoudsfase' die je met serum zou kunnen overslaan. Als je met poeder een onderhoudsdosering nodig hebt, waarom dan niet met serum? Het blijft dezelfde stof. Even onwerkelijk is de bewering, dat van creatinepoeder 50% tijdens de spijsvertering verloren zou gaan en dat serum nauwelijks verlies geeft. Het maakt voor de spijsvertering heel weinig uit of creatine nu in poeder- of in vloeibare vorm komt.
Ook wat betreft het zogenaamde uitblijven van vochtretentie (opgeblazenheid) bij creatine-serum valt weinig wetenschappelijks te ontdekken. Voor je lichaam maakt het weinig verschil of creatine in poeder- of in serumvorm genomen wordt.
Een laatste punt betreft de 'stabiliteit' van creatine-serum. Belangrijk, want in oplossing verandert een deel van het creatine in creatinine, een afbraakproduct van de spieren dat verder geen prestatiebevorderende werking heeft. De fabrikanten van creatine-serum melden dat creatine-serum nu eindelijk stabiel is, maar geven verder geen enkele wetenschappelijke bewijsvoering.

De conclusie

Omdat het bij creatinepoeder en creatine-serum om dezelfde stof gaat, zullen de fysiologische processen bij consumptie geen verschil maken. Hierbij gaan we van de gunstige situatie uit dat het creatine-serum inderdaad stabiel is. Maar wanneer dat sterk de vraag is dan zou de effectiviteit van creatine-serum zelfs veel geringer zijn, omdat je dan maar heel weinig creatine naar binnen krijgt. Grootste probleem vormt echter de voorgeschreven toedieningwijze van enkele minuten voorafgaand aan het trainen het creatine-serum gebruiken. Omdat het de nodige tijd kost voordat het in de spiercellen is opgenomen is die toedieningwijze ontoereikend.
Kortom, het lijken de beproefde reclametechnieken die voortdurend 'nieuw' en 'verbeterd' schreeuwen en het product de ene keer in tabletvorm, dan weer in vloeibare vorm en tenslotte weer in een nieuwe, verbeterde poedervorm op de markt brengen.

Dossier: