EN  |  FR

Koolhydraten

Koolhydraten zitten in granen, aardappelen, rijst en fruit. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose, en glucose wordt in het bloed vervoerd naar je spieren en je lever, waar het wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen is de uiteindelijke brandstof voor je spieren en organen. Glycogeen is dus voor je lichaam wat benzine voor de vaderlandse economie is: het loopt erop. Glycogeen wordt opgeslagen in je spieren en je lever. Het wordt verbruikt om je lichaam warm te houden, om te bewegen en om te denken. Als je koolhydraten eet, lever je je lichaam dus de ruwe grondstoffen om glycogeen te produceren. Koolhydraten zijn ook hoogwaardige brandstoffen. Je kunt ze vergelijken met superbenzine - net als superbenzine verbranden koolhydraten allemaal, zonder resten in je lichaam achter te laten.Tenzij het lichaam voor die dag al voldoende energie heeft binnen gekregen, dan worden de koolhydraten als (alle) overtollige calorieën omgezet in lichaamsvet.

 • Een gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën.
 • Vermijd simpele koolhydraten. Of, beter gezegd: vermijd producten die bol
  staan van de geraffineerde suikers, zoals frisdrank, drop, tumtums en wine-gums. Ze bevatten loze calorieën en geen andere belangrijke voedingsstoffen.
 • Zorg dat je je koolhydraten haalt uit natuurlijke, 'schone' voedingsmiddelen:
  bruin brood, aardappelen, rijst en fruit.
 • Zorg dat je zowel de complexe koolhydraten (brood en aardappelen)
  binnenkrijgt, als de simpele koolhydraten (fruit).
 • Vul je glycogeenvoorraden na de training aan met behulp van enkele
  snelle koolhydraten.

Een snelle cursus koolhydraten krijg je door het webbericht Gaan met die banaan! en het dossier Koolhydraten te bestuderen.