EN  |  FR

Eigen Kracht Doelen

De vier Eigen Kracht Doelen die hier worden gepresenteerd, zijn programma's voor de meest algemene doelen die er in fitness voor cosmetische doeleinden (strakker-slanker-sterker worden) te vinden zijn. Het gaat daarbij altijd om een betere verhouding tussen 'spek en spieren', maar de accenten (nadruk) liggen bij elk van de vier programma's anders.

Bij 'Slank & Fit' gaat het voornamelijk om afslanken, dus het verlagen van het lichaamsvetpercentage, waarbij het belangrijk is om het verlies van spiermassa zoveel mogelijk te beperken. Spieren gebruiken immers een hoop energie. Wie ongetraind is zal op dit programma zelfs wat spiermassa opbouwen en daarmee de stofwisseling verhogen.

Bij 'Slank & Gespierd' draait het om zowel het opbouwen van spiermassa als het tegelijkertijd verlagen van het lichaamsvetpercentage. Dat kan bij beginners en halfgevorderden, sporters die er 0 tot 2-3 jaar consistente training op hebben zitten nog heel goed, maar naarmate je doortrainder raakt wordt het steeds lastiger om die twee zaken tegelijkertijd te realiseren. 

Bij 'Spieren Plus' gaat het om het zoveel mogelijk opbouwen van spiermassa, een doel dat nagestreefd kan worden zowel door de (zelfbewuste) beginner en de gevorderde die weer even prioriteit aan de opbouw van pure spiermassa heeft gegeven.

Bij 'Spierfdefinitie Plus' wil de sporter het lichaamsvetpercentage zoveel mogelijk verlagen, waarbij tevens geprobeerd wordt de afbraak van spiermassa zo klein mogelijk te houden. Op het eerste gezicht lijkt dit doel hetzelfde te zijn als 'Slank & Fit', maar de intensiteit en doelstelling is toch anders: bij het 'gewone' afslanken wil men overtollig gewicht kwijt en zijn goed zichtbare spieren niet echt van belang. Bij 'spierdefinitie' echter is het de bedoeling om de spieren van een goed getraind lichaam zichtbaarder te maken. 

Algemene programma's

De hier geboden programma's voor de verschillende doelen, zijn algemene programma's. Dat wil zeggen dat ze niet op maat gemaakt zijn, want dat kan alleen geboden worden door een ervaren trainer of door een ervaren sporter zelf. Die zijn immers het best op de hoogte van de persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden. Zie daarom deze programma's meer als een leidraad om vooruit te komen. Je kunt het deels of geheel volgen. Geleidelijk aan moet je de programma's steeds meer 'eigen maken'. Wie dat consistent doet gaat zeker vooruit. 

Een woord over de buik

In de vier jaarprogramma's staan geen aparte oefeningen voor de buikspieren. Wie pittig bezig is met de oefeningen die in de verschillende jaarprogramma's worden gegeven, zal de buikspieren al behoorlijk hard laten werken. Ze komen immers in actie bij zowat elke oefening! Uiteraard kun je als je dat prettig vindt wel een paar keer per week buikspieren trainen. Doe dat bij voorkeur dan aan het eind van je krachttraining. Buikspieren laten zich ook heel makkelijk thuis trainen. De klassieke 'abdominal crunch' bijvoorbeeld, kun je eigenlijk overal doen.