EN  |  FR

Tribulus Terrestris

Tribulus terrestris is een kleine distel. Traditionele genezers gebruiken al eeuwenlang extracten van het plantje tegen impotentie en prostaatklachten, maar zo’n twintig jaar geleden zijn supplementenbedrijven datzelfde Tribulus terrestris als testosteronverhogend supplement gaan verkopen. In die supplementen zitten veel steroïdeachtige stoffen, en daarvan hopen de supplementenmakers dat ze de lichaamseigen testosteronproductie opvoeren. Dat zou vervolgens leiden tot meer spiermassa en spierkracht.

Wetenschappelijk onderzoek heeft van de claims van de supplementenindustrie  geen spaan heel gelaten. Bodybuilders en andere krachtsporters worden in onderzoek niet sterker of gespierder als Tribulussupplementen gebruiken, en in proefpersonen die Tribulus terrestris slikken stijgt de testosteronspiegel niet. Ook op andere hormonen heeft het plantje geen effect.

Over de veiligheid van het gebruik van tribulus terrestris bij mensen is nauwelijks iets bekend. Bij dieren zijn toxische reacties gevonden na langdurig hoog gedoseerd gebruik. Dat iets ‘natuurlijk’, ‘plantaardig’ en een ‘kruid’ is, hoeft niet altijd te betekenen dat het ook compleet veilig is.