EN  |  FR

Lichaamsbeeld

Eigen Kracht Challenge: Einde en verder

Op Eigen Kracht is veel mogelijk: slanker, strakker, sterker worden, kan allemaal, zonder wondermiddelen of rare diëten. Gewoon een kwestie van een duidelijk doel, een goed plan, een beetje pit en vasthouden aan de grote lijnen van wat je voor ogen hebt. Dan boek je vooruitgang en dat motiveert, uiteraard. Bij de Eigen Kracht Challenge werden vier sporters zes maanden lang professioneel begeleid bij de uitdaging die zij zichzelf hebben gesteld. Aan het eind gekomen kijken ze terug op de Challenge en blikken vooruit.

Lees meer

Social media, supplementen en doping II

Social media heeft in grofweg een decennium onze hele wereld veranderd en een waar beeldbombardement over het internet uitgestrooid. Voor fitness betekent dat vooral een gigantisch aanbod van perfect gebouwde influencers die je vertellen hoe je moet trainen, eten, welke supplementen je moet gebruiken, maar geregeld ook hoe en welke anabolen te gebruiken. Wat voor effect heeft dat op jonge mannen, was de vraag die onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht zich stelden. Deel 2 van een tweeluik over de invloed van social media op het zelfbeeld en het gebruik van supplementen en doping

Lees meer

Social media, supplementen en doping

Social media heeft in grofweg een decennium onze hele wereld veranderd en een waar beeldbombardement over het internet uitgestrooid. Voor fitness betekent dat vooral een gigantisch aanbod van perfect gebouwde influencers die je vertellen hoe je moet trainen, eten, welke supplementen je moet gebruiken, maar geregeld ook hoe en welke anabolen te gebruiken. Wat voor effect heeft dat op jonge mannen, was de vraag die onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universiteit Utrecht zich stelden. Deel 1 van een tweeluik over de invloed van social media op het zelfbeeld en het gebruik van supplementen en doping

Lees meer

Eigen Kracht op FitFair 2022

Eigen Kracht is al jaren actief op fitnessbeurzen, evenementen en wedstrijden, tot corona er een stok voor stak. Zipp … we zijn ruim twee jaar verder. De FitFair is de eerste fitnessbeurs die we eindelijk weer kunnen bezoeken, dus pakt Eigen Kracht dit jaar extra groot uit. Met een forse stand (12), een stevige crew en een heel bijzonder toestel dat je gewoon gezien en vooral uitgetest moet hebben. Komen dus, die 6 of 7 mei naar Jaarbeurs Utrecht, want we gaan knallen!

Lees meer

Deense onderzoeker voor Eigen Kracht

Eigen Kracht is het programma van Dopingautoriteit voor fitness. Naast de website, het Eigen Kracht boek en de Supplementenwijzer App, geven we ook voorlichtingen, organiseren we Eigen Kracht dagen en zijn aanwezig op beurzen en fitnessevenementen. En nog zo het een en ander. Alles voor een schone sport, uiteraard. Dat is de opdracht van Dopingautoriteit en daarvoor staat Eigen Kracht. Promovendus Anders Schmidt Vinther, van Aarhus Universiteit verblijft vanaf morgen enkele maanden in Nederland om onderzoek te doen naar de redenen en omstandigheden waarom fitnessbeoefenaars niet tot gebruik van anabole steroïden en andere dopinggeduide middelen overgaan of hierover twijfelen. Anders wil graag met deze doelgroep in contact komen.

Lees meer

Eigen Kracht-dag: lichaamsbeelden in fitness

De Eigen Kracht-dag werd dit jaar vanwege corona opgenomen in theater Zimihc in Utrecht. Het thema voor dit jaar: ‘Lichaamsbeelden in fitness’. Eigen Kracht richt zich met name op wat ‘de cosmetische sporter’ is gaan heten; die fitnessers die vooral trainen om slanker-strakker-gespierder te worden. Verschillende sprekers lieten voor deze dag vanuit eigen expertise hun licht schijnen over achterliggende lichaamsbeelden in fitness.

Lees meer

Eigen Kracht op Social Media

Het is zover! Eigen Kracht is te vinden op Facebook en Instagram. En dat met maar liefst 3 posts per week. Op de maandag met een grappig, maar toch ook leerzaam, kort bericht, en op de woensdag en vrijdag met twee langere webberichten, die ook op de website verschijnen. De wekelijkse posts op de social media zijn inhoudelijk herkenbaar aan diverse icoontjes. Nog niet gezien? Ga dan als de gesmeerde bliksem kijken, en deel het met je hele netwerk onder het motto ‘Eigen Kracht, dat zouden meer mensen …’!

Lees meer

Terug in balans

In de documentaire 'Terug in balans. De evolutie van damesbodybuilding' komen insiders en coaches aan het woord over de evolutie van hun sport en hoe er de afgelopen jaren aan gewerkt is om met nieuwe beoordelingscriteria en nieuwe klassen het ‘damesbodybuilding’ te transformeren. Vorm, balans en vrouwelijkheid spelen daarbij een belangrijker rol dan de mate van gespierdheid of superscherpte. Daarmee lijken de dames een nieuwe weg te zijn ingeslagen met hun sport.

Lees meer

De herontdekking van het Adoniscomplex

In 2002 schreef de Amerikaanse psychiater Harrison Pope ‘The Adonis Complex’, over de verborgen obsessie van jonge mannen met hun lichaam. Het boek maakte aanvankelijk veel los, maar geleidelijk aan ging het in de mainstream media toch weer voornamelijk over de traditionele worsteling van vrouwen met schoonheid en slankheid. De afgelopen 10 jaar is die druk op het uiterlijk onder invloed van social media sterk toegenomen. Een druk waarbij ook het mannenlijf opnieuw onder het vergrootglas kwam te liggen.

Lees meer

Theorieën over dikker worden

Waarom blijft de een met gemak op gewicht en is het leven voor de ander één lange worsteling met overgewicht? Zal wel iets met aanleg en doorhappen te maken hebben, denk je dan. Toch willen we de spade hier een stukje dieper steken en kijken naar enkele theorieën die zijn voortgekomen uit de zogeheten ‘set-point’ theorie. Theorieën die mogelijk een verklaring bieden waarom Henk zijn vetpercentage prima binnen de perken weet te houden en Ingrid niet. Of andersom.

Lees meer

Detraining: de eerste weken

Nu vanwege de coronacrisis ook de sportscholen en fitnesscentra voorlopig hun deuren moeten sluiten, zal de fanatieke fitnesser het gevoel bekruipen ‘Hoe nu verder? Daar gaat mijn zuurverdiende spiermassa.’ Maar die angst is ongegrond, spierweefsel verdwijnt echt niet als sneeuw voor de zon bij een paar weken inactiviteit. En trouwens, je hoeft natuurlijk niet inactief te zijn. Kwestie van creatief zijn en kansen pakken. Hieronder een opzetje voor de komende weken.

Lees meer

De dikke draak

Wie Bruce Lee is weet iedereen. Het is de man die Kung Fu populariseerde. Wat Arnold deed voor bodybuilding en fitness, deed ‘de kleine draak’ voor de martial arts. Samen stampten ze een nieuw filmgenre uit de grond: de Aktiefilm. Op Netflix is sinds kort een hele aardige docu te zien over het fenomeen vechtkunst, ‘Iron Fists and Kung Fu Kicks’. Daarin is een stevige rol weggelegd voor die andere draak, Sammo Hung. Dat fit en dik elkaar niet per se uitsluiten weten we. Maar dik en razendsnel?

Lees meer

Je bent al mooi

Hoogleraar Liesbeth Woertman schreef diverse boeken over lichaamsbeelden van vrouwen en de druk op het uiterlijk die deze beelden van perfectie uitoefenen. Recent verscheen van haar ‘Je bent al mooi’, waarin ze haar inzichten over schoonheidsidealen opnieuw en op heel persoonlijke manier weet te delen. Haar boodschap: vrouwen moeten zichzelf en andere vrouwen minder streng beoordelen aan de hand van criteria waar niemand gelukkig van wordt. Een boodschap die ze al bijna een half leven lang uitdraagt.

Lees meer

De populariteit van de powerbil

Er waart een nieuwe trend door fitnessland, de ‘butt craze’. Niks total body ontwikkeling, alles in proportie, maar een bijna maniakale aandacht voor de ‘musculus gluteus maximus’, oftewel de ‘grote bilspier’. In fitness is er recent zelfs een speciale klasse, de ‘Welness-klasse’, die het accent legt op de ontwikkeling van het onderlichaam. De tijden dat de bilpartij een bescheiden rol moest spelen om het een beetje netjes te houden is definitief voorbij. De bilpartij eist aandacht, onmiddellijk en zonder pardon.

Lees meer

Ed Corney: de koning van het poseren

Pumping Iron (1977) – de film die bodybuilding en Arnold Schwarzenegger introduceerde bij het grote publiek – betekende ook de doorbraak voor de Amerikaanse beroepsbodybuilder Ed Corney, die bij insiders al bekendheid genoot als ‘koning van het poseren’. Hij speelde in Pumping Iron met verve de rol van meesterposeur. Arnold zat in het publiek en genoot: ‘Kijk, dat is pas echt poseren’. We zappen even weg van de huidige freaks van 135 kg schoon aan de haak, en gaan terug naar de tijd dat bodybuilding als ‘kunst’ naam begon te maken. Ed Corney overleed nieuwjaarsdag 2019 door complicaties tijdens een operatie aan de schouder.

Lees meer

Eigen Kracht-dag op SAP CUP 2018

In het weekend van 8/9 december wordt in het Congrescentrum Koningshof te Veldhoven de achtste editie gehouden van het Strength and Physique weekend, beter bekend als de S.A.P. Cup. Dit evenement, dat is uitgegroeid tot het grootste krachtsportspektakel van de Benelux, gaat Eigen Kracht extra luister bijzetten doordat wij niet alleen met de Eigen Kracht-stand aanwezig zullen zijn, maar op de zondag ook een Eigen Kracht-middag organiseren, waar de nieuwe 3 editie van het bekende Eigen Kracht boek ten doop zal worden gehouden. Een middag met topsprekers, een actieve workshop waar de borst maximaal op de proef zal worden gesteld en een eiwitproef die je spieren zich nog lang zullen heugen. Dat mag U niet missen!

Lees meer

Madonna: fitnessicoon met een schaduwkant?

Ook als je niet was uitgenodigd voor haar verjaardag, dan weet je waarschijnlijk dat Madonna een paar weken geleden zestig jaar is geworden. Als artiest domineerde ze jarenlang de charts, haar turbulente levensstijl was voer voor de media, en als fitnessicoon maakte ze talloze vrouwen over de hele wereld duidelijk dat zij hun lichaam slanker, strakker, en sterker konden maken, als ze maar bereid waren hard te werken en streng voor de lijn te zijn. Een recept met schaduwkanten.

Lees meer

De poppen van Pope

De Amerikaanse psychiater en dopingonderzoeker Harrison Pope is al meer dan 35 jaar bezig met de werking en bijwerkingen van anabole steroïden op lichaam en geest. In 2000 kreeg hij grote bekendheid met zijn boek over het ‘Adoniscomplex’, waarin hij een toenemende obsessie signaleerde van mannen met hun uiterlijk. Een obsessie die hij zag terugkomen in de ‘actiefiguren’ waarmee jongetjes speelden, zoals GI Joe, bijvoorbeeld. Dat het type speelgoed een grote rol speelt in de opvoeding, daarover wordt al vele jaren driftig gediscussieerd, met name over de invloed die Barbie heeft op het zelfbeeld van meisjes. Op Netflix valt sinds kort de serie ‘The Toys That Made Us’ te bekijken, waarin speelgoedfabrikanten hun verhaal doen. Pope zou zeggen: ‘Nou hoor je het eens van de makers zelf!’.

Lees meer

Arnold Schwarzenegger 70 jaar

Op 30 juli 2017 wordt Arnold Schwarzenegger 70 jaar. Een heuglijk feit waaraan we natuurlijk niet voorbij mogen gaan. Hij is het immers die het fitness – samen met uitgever Joe Weider – aan het grote publiek heeft weten te slijten. De enorme groei die fitness de afgelopen 40 jaar heeft doorgemaakt is zonder dit duo moeilijk voorstelbaar. De bedenkelijke kanten van die groei stelde der Schwarz anderhalf jaar geleden eigenhandig aan de kaak. Een blik achteruit én vooruit.

Lees meer

Seminars op Eigen Kracht Slanker-strakker-sterker

Slanker-strakker-sterker, welke fitnesser wil dat nou niet? De lat ligt hoog. Dat betekent een behoorlijke belasting voor de fitnessinstructeur die de helpende hand moet bieden om aan de doelen en wensen van de bezoekers van het fitnesscentrum te kunnen voldoen. Dan heb je een stevige basis én meer nodig. De Eigen Kracht Seminars helpen je daarbij. Aan de hand van levensechte praktijkgevallen wordt de instructeur/trice bijgespijkerd over doping, training, voeding, supplementen en de psychologie van de begeleiding. Nodig, nuttig én er vallen 'credits' te verdienen. Inschrijven dus!

Lees meer

Barbie is blij met extra kilo’s

Generaties meisjes zijn opgegroeid met de superslanke Barbie en hebben zo, zeggen wetenschappers, spelenderwijs een lichaamsbeeld opgebouwd waaraan de meesten van hen onmogelijk kunnen voldoen. In toenemende mate zelfs, want waar Barbie beschaafd bedankt voor het vele lekkers dat 24/7 verkrijgbaar is, hebben echte meiden meer moeite de chips, hamburgers en candybars links te laten liggen. Onlangs introduceerde puppet master Mattel een vollere Barbiepop. Er was lang over nagedacht, want curvy Barbie betreedt pas 57 jaar na introductie van haar superslanke vriendin het podium.

Lees meer

Benen buiten beeld?

De reguliere bodybuildingwedstrijden worden de laatste jaren rijkelijk aangevuld met categorieën als Bikini, Figure, en Men’s Physique, die enthousiast ontvangen worden. Daar mag de bodybuildinggemeenschap blij mee zijn, want de glorietijden van de jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw waren al een tijd sterk aan het kwakkelen. Kenmerkend aan de klasse Men’s Physique echter, is een zeer beperkt arsenaal aan poses en vooral het verbergen van de bovenbenen in surf shorts is opvallend. Zijn bovenbenen tegenwoordig taboe geworden? We blikken terug én kijken vooruit.

Lees meer

BroScience in de sportschool

Een fitnesscentrum of – erger nog – een sportschool kan een behoorlijk intimiderende omgeving zijn voor een groentje. Soms vraagt een dude of je eigenlijk wel traint, soms wordt je geconfronteerd met vreemde preworkout methoden, soms vraag je je af watvoor soort gym chick je eigenlijk bent, en dan is er nog de beangstigende ontwikkeling die een beginner kan doormaken op weg naar hard core lifting. BroScience in de sportschool zet een aantal ‘processen’ op een rijtje. Shark week!

Lees meer

Symposium Doping: de nuchtere feiten

Op 19 september werd ons nieuwe dopingboek ‘Doping: de nuchtere feiten’ gepresenteerd. Rondom de boekpresentatie werd een symposium met dezelfde naam gehouden. Onder de genodigden waren docenten van fitnessopleidingen, personal trainers, opinion leaders in de wereld van fitness en sportgeneeskunde en een aantal ‘bijzondere relaties’, die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de Dopingautoriteit. Aan professor van Wimersma Greidanus, ‘man van het eerste uur’, werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt, door Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. Symposium en boek werden goed ontvangen.

Lees meer

Joeys transformatie

Een gezellig dik jongetje was het, de vroegere Joey van Veen. Zo’n ventje dat nooit een toetje aan zich voorbij liet gaan. Dat leverde op school en in de buurt het gebruikelijke ‘commentaar’ op, dat kinderen die wat ruimer in hun vlees zitten al generaties lang moeten ondergaan. Een en ander sudderde jaren door, tot, plotseling, het toetje een halt werd toegeroepen. Het was het begin van Joeys transformatie tot ‘beach model’, met brede schouders, een superslanke taille en buikspieren die zich nooit meer wensen te verschuilen. Het pesten heeft plaats gemaakt voor bewondering…

Lees meer

Nieuwe Cola voor Machomannen

Willen de producten die je in de markt zet ook goed verkocht worden, dan moet je als fabrikant rekening houden met hun … eh… ‘uitstraling’. Dat geldt niet alleen voor een auto of een motorfiets, maar ook voor bier en frisdranken. Machomannen blijken bijvoorbeeld moeite te hebben met ‘cola light’ (in het Engels ‘Diet Coke’), want op je lijn letten is voor vrouwen en voor mietjes. Een ernstig misverstand, natuurlijk, maar in de reclame gaat het allang niet meer over smaak. Het gaat om de beleving.

Lees meer

Fitnessgoeroes: Richard Simmons

In de strijd tegen vormverlies en overgewicht heeft de good old USA een aantal unieke fitnessgoeroes voortgebracht, die ieder op zijn of haar manier ‘the Battle of the Bulge’ in hun voordeel hebben proberen te beslechten. In de zomermaanden zetten we een aantal van hen in het zonnetje. Ter lering en voor de fun. Fitnessgoeroe Simmons was vooral voor het laatste, want hij wist als geen ander hoe depressief je kan worden van het woord ‘dieet’. De titel van een van zijn talloze boeken heet dan ook Never say diet!

Lees meer

Het verscheiden van een legende

Op 23 januari jl. overleed op 96-jarige leeftijd Jack Lalanne. Voor de wat jongere lezers, Jack Lalanne wordt terecht beschouwd als een van de oervaders –naast het intrigrende genie Arthur Jones, grondlegger van Nautilus- van de fitnessbranche. Het opmerkelijke is dat, vooral in Amerika, Lalanne een ‘beeldbuisbuilder’ was. Ook opmerkelijk dat zijn dood zoveel aandacht kreeg in de Nederlandse media. Terecht, want zoveel echte helden kent de fitnesswereld niet.

Lees meer

Bigger, Stronger, Faster

Vandaag gaat het project Pure Kracht officieel van start. In de accommodatie van Fitland te Mill zullen de acht zorgvuldig geselecteerde deelnemers voor het eerst kennismaken met elkaar, het projectteam alsmede hun topbegeleidingsteam. Het project Pure kracht laat in een periode van acht maanden zien dat met een uitgebalanceerd programma van krachttraining, voeding en mentale begeleiding grote resultaten te boeken zijn zonder het gebruik van dopinggeduide middelen.

Lees meer

Help, mijn man doet aan bodybuilding!

Mannen die hun vrouw niet als hobby hebben, maar bijvoorbeeld vissen of hondensport (toffe sport!), dat kan anno 2008 natuurlijk helemaal niet. Vrouwen doen het op veel gebieden tegenwoordig een stuk beter dan hun androgene wederhelften, echte multi-taskers als de dames zijn. En dan een man hebben die eigenlijk maar één ding kan en wil…bodybuilding. Dan is het RTL-programma ‘Help, mijn man heeft een hobby!’ echt de laatste strohalm.

Lees meer

Spiegeltje, spiegeltje......

Geen vrouw is nog mooi in Nederland. Dat vinden ze zelf althans. Wereldwijd zegt slechts 2 procent van de vrouwen van zichzelf dat ze mooi zijn. In Nederland wil 78 procent graag iets aan haar lichaam veranderen. De resultaten van verscheidene onderzoeken spreken voor zich. De ontevredenheid over het uiterlijk neemt epidemische vormen aan. Cosmetische chirurgen mogen in hun handjes knijpen en ook fitnesscentra pikken hun graantje mee. Maar in hoeverre fitness en operatief ingrijpen een antwoord bieden op de toenemende onvrede…

Lees meer