EN  |  FR

De dikke draak

afbeelding bij De dikke draak

Wie Bruce Lee is weet iedereen. Het is de man die Kung Fu populariseerde. Wat Arnold deed voor bodybuilding en fitness, deed ‘de kleine draak’ voor de martial arts. Samen stampten ze een nieuw filmgenre uit de grond: de Aktiefilm. Op Netflix is sinds kort een hele aardige docu te zien over het fenomeen vechtkunst, ‘Iron Fists and Kung Fu Kicks’. Daarin is een stevige rol weggelegd voor die andere draak, Sammo Hung. Dat fit en dik elkaar niet per se uitsluiten weten we. Maar dik en razendsnel?

Van Hong Kong tot Hollywood, de martial arts (oosterse vechtkunst) is sinds de jaren zeventig niet meer weg te denken uit de westerse cinema. Zie je een vechtscene, dan wordt er razendsnel getrapt en gesprongen en lijkt het wel of iedereen minstens een jaar in een Shaolintempel heeft doorgebracht. Noem het maar het ‘Bruce Lee-effect’. Overal in het Westen schoten sportscholen waar de oosterse vechtkunsten werden beoefend als paddenstoelen uit de grond. Tien jaar later was het Arnold die een nieuwe ‘craze’ veroorzaakte en werden overal fitnesscentra opgezet. Elementen uit de martial arts werden opgenomen in de vele bewegingsvormen van het lesaanbod.

Sammo Hung: de dikke draak

Bruce Lee was naast razendsnel ook bijzonder afgetraind en zette daarmee een standaard waarvan huidige Kung Fu sterren als Jet Li en Donnie Yen misschien wel de bekendste zijn. Maar wie kent Sammo Hung, de dikke draak? Echte liefhebbers van Chinese knokfilms zullen hem kennen en weten dat hij in Azië een hele grote is, letterlijk en figuurlijk. Sammo Hung (1952) is niet alleen een beroemd acteur en vechtkunstenaar, maar hij is ook filmregisseur en vechtchoreograaf voor onder andere Jackie Chan. Dat betekent dat hij alle knokpartijen en stunts bedenkt en begeleidt. Geen kattenpis, als je bedenkt hoe ingewikkeld die opeenvolging van stoten, trappen en sprongen vaak zijn. In de documentaire Iron Fists and Kung Fu Kicks wordt duidelijk dat ze in Hong Kong bepaald niet zachtzinnig met hun acteurs omsprongen, inclusief de dames. In het Westen is Sammo Hung het bekendst geworden door de film Hapkido, een Koreaanse zelfverdedigingskunst, en de openingsscene van Enter the Dragon, misschien wel de beste film van Bruce Lee. De jonge Sammo moet er een beetje de boksbal van Lee spelen, maar toch is duidelijk te zien dat Hung verre van een stijve hark is.  

Sammo Hung is een van de centrale figuren van de ‘Hong Kong New Wave’ beweging van de jaren ’80, die hielp met het vernieuwen van het martial arts genre. Hung staat bekend als een buitengewoon intelligente en behulpzame vent die door zijn centrale rol in de filmindustrie van Hong Kong heel wat landgenoten aan werk geholpen heeft. In 1978 maakte hij een spoof op de ongehoorde Bruce Lee exploitatie, die na zijn dood in 1973 een wereldwijde cultheld held werd. Het antwoord van Sammo Hung was de komische film Enter the Fat Dragon, waarin hij zelf de dikke draak speelde.

Drie stadia van ontwikkeling

Bruce Lee geloofde als het ging om martial arts – de oosterse vechtkunsten – in drie stadia van ontwikkeling: het primitieve stadium, het vechtkunststadium, en het stadium van de vechtkunstloosheid. Dat laatste stadium waarbij je de ‘verlichting’ hebt bereikt dat vechten niet nodig is, haalt natuurlijk bijna niemand. Ook Bruce Lee niet, want hij was een nogal opvliegende persoon die zichzelf voortdurend wilde bewijzen. Mogelijk dat Sammo Hung dichter tegen die ultieme kunst van ‘niet vechten’ zat. Hij was in ieder geval veel aardiger. Waarschijnlijk heeft het geholpen dat hij niet voortdurend op dieet hoefde om zo droog mogelijk voor de dag te komen. 

Dat dik en fit zijn best samen kunnen gaan, daarover schreven we hier.

Meer over Sammo Hung vind je hier.

De beste actiescenes van Sammo Hung vind je hier.

De trailer van ‘Iron Fists and Kung Fu Kicks’ vind je hier.

 

Dossiers: