EN  |  FR

Artikelen op Eigen Kracht

afbeelding bij Artikelen op Eigen Kracht

Soms willen we even een update geven over wat er op onze website allemaal te bekijken valt. In dit geval de serie artikelen over doping en verwante onderwerpen die Eigen Kracht maandelijks publiceert in het tijdschrift Muscle & Fitness. Een maand na het verschijnen van het magazine, komt het artikel op onze website. De serie begint inmiddels aardig te groeien. Een mooie gelegenheid om er eens in te duiken.

De dood van MMA-vechter Kimbo Slice was de afgelopen week trending in fitness en vechtsportkringen. Hij overleed maandagavond in het ziekenhuis aan hartfalen, nadat hij enkele dagen daarvoor met ernstige klachten was opgenomen en te horen had gekregen dat hij een harttransplantatie zou moeten ondergaan. Hij was nog maar 42 jaar. Kimbo was eerder positief bevonden op nandrolon (Deca Durabolin), een bekend anabool steroïd, waarvan de laatste jaren vooral de negatieve invloed op hart- en vaten bekend is geworden. Insiders zeggen dat het MMA worstelt met het probleem van anabolen en vochtafdrijvers. December vorig jaar overleed de vechtsporter Yang Jiang Bing aan een hartstilstand in een poging op gewicht te komen. Ook de tegenstander van Kimbo Slice’s laatste gevecht, Dada 5000, had nierproblemen. Hoe verzwakt en uitgeput beide mannen onlangs in het strijdperk traden is hier te zien. Het lijkt erop dat er een ontwikkeling gaande is, die eerder in het showworstelcircuit al de nodige slachtoffers heeft geëist.

Pijnstillers en verzwakt immuunsysteem

Dat worstelaars, bodybuilders en (MMA) vechtsporters meer dan gemiddeld gebruik maken van pijnstillers is ook niet bepaald het best bewaarde geheim ter wereld. Pijnstillers kunnen verslavend zijn, maar minder bekend is, dat anabolen pijnstillers minder effectief maken. Dat betekent dat je voor een barstende hoofdpijn naar zwaardere doseringen of heftiger middelen moet grijpen om de pijn te verdrijven. Een gemene negatieve spiraal. Het immuunsysteem, dat gevaarlijke bacteriën en virussen, maar ook kankercellen opruimt, werkt niet goed meer door het gebruik van anabolica. Hoe dat precies werkt is nog niet bekend, maar het verklaart waarom microbiologen in de spuitabcessen van anabolengebruikers steeds vaker bacteriën vinden die gewoon op onze huid leven en nooit problemen veroorzaken. Vijf jaar geleden dachten artsen nog dat ondergronds geproduceerde preparaten die abcessen veroorzaakten. De injectievloeistof zou de bacteriën bevatten die de abcessen veroorzaakten, was de theorie. Nu denken artsen dat het uitschakelen van het immuunsysteem door anabolica minstens zo belangrijk is. Deze en andere minder bekende bijwerkingen vind je in dit artikel.

De hele serie tot juni 2016 is hier te lezen. In de gaten houden.

Dossiers: