EN  |  FR

Eigen Kracht-dag 2018: het boek en de presentaties

afbeelding bij Eigen Kracht-dag 2018: het boek en de presentaties

In het weekend van 8/9 december werd in het Congrescentrum Koningshof te Veldhoven de SAP CUP 2018 gehouden. Eigen Kracht was uiteraard present met een stand, maar op de zondag werd tevens ons nieuwe Eigen Kracht-boek ten doop gehouden. Om het nieuwe, volledig herschreven boek extra kracht bij te zetten, werden in een aparte zaal presentaties gegeven en workshops gehouden. De presentaties vind je hieronder.

De presentaties en workshop werden in een aparte zaal gehouden onder de noemer ‘Eigen kracht-dag’. Deze dag werd jaarlijks gehouden op EFAA-congressen en is een traditie die we weer nieuw leven in willen blazen. De opkomst was goed, de zaal gevuld, het enthousiasme groot. Door vertraging van een spreker werden de themablokken iets omgegooid. Spreekstalmeester van de dag was Rob van Rossum, die het strakke schema uitstekend wist te begeleiden. Hij introduceerde de thema’s, de sprekers, de workshop en de Groene eiwitbar en vertelde gelijk ook even dat de omslag van het nieuwe Eigen Kracht-boek was geïnspireerd door de Man van Vitruvius van Leonardo da Vinci, een theorie over de ideale verhoudingen van het menselijk lichaam.   

Thema 1: Hypertrofie

Hypertrofie van spiermassa is van belang voor elke sporter, niet alleen voor bodybuilders en fitnessfanaten. Tjieu Maas, inspanningsfysioloog, sportdiëtist en hoofddocent aan de HAN, en een van de nieuwe auteurs van het Eigen Kracht-boek gaf een presentatie met de titel ‘Spierhypertrofie: grenzen aan de groei’. In de presentatie werd besproken welke mechanismen tot spiergroei leiden, welke trainingsvariabelen spiergroei uitlokken en hoeveel spiermassa je clean kan opbouwen.

Het blijkt dat mechanische spanning het belangrijkste mechanisme is dat tot spiergroei leidt. Het is onduidelijk of het mechanisme metabole stress direct tot spiergroei leidt, of dat metabole stress ook mechanische spanning uitlokt en via die weg spiergroei veroorzaakt. De rol van spierschade is beperkt in het uitlokken van spiergroei. Een beetje spierschade is zinvol, jezelf helemaal tot gort trainen, is contraproductief.

Verder kwam onder andere aan bod dat trainen in een hoge (>12) en lage reprange (<6) tot evenveel spiergroei leidt als trainen in een matige reprange (6-12). Tot slot werd besproken dat op natuurlijke wijze 10-20 kg spiermassa aankomen heel goed mogelijk is. Daarna wordt het geleidelijk aan moeilijker, maar zeker niet onmogelijk.

Pim Knuiman, inspanningsfysioloog en promovendus aan de Wageningen Universiteit gaf een presentatie met de titel ‘Cardio- en krachttraining: vriend of vijand?’ Meer dan 30 jaar geleden werd voor het eerst opgemerkt dat cardiotraining nadelige effecten kan hebben voor de opbouw van kracht en spiermassa. Sindsdien een ‘ding’ in fitness en bodybuilding, maar welk mechanisme hiervoor verantwoordelijk is, bleef onduidelijk. Concurrent training kan worden gedefinieerd als de gelijktijdige integratie van kracht- en cardiotraining binnen een geperiodiseerd trainingsprogramma. Een effectief concurrent trainingsprogramma zorgt voor een toename in het uithoudingsvermogen, kracht, explosiviteit (kracht x snelheid) en spiermassa. Het optimaliseren van deze trainingsaanpassingen bij concurrent training vraagt om een doordachte aanpak. Trainingsvariabelen als “tijd tussen de trainingen” en het “volume en volgorde” moeten goed op elkaar afgestemd worden. Dat wil zeggen; voldoende tijd tussen de kracht- en duurtraining (~6-24 uur). Voor maximale spiergroei lijkt het beter om een cardiotraining direct na een krachttraining te vermijden en niet teveel uren aan langdurige intensieve cardio te besteden. Wanneer krachttraining zes uur na een cardiotraining wordt gedaan zou dit potentieel de spiergroei zelfs extra kunnen stimuleren. Tot slot, zorg voor voldoende voedsel met extra aandacht voor eiwit hoog in leucine.

Thema 2: De druk op het uiterlijk

Dat de druk op het uiterlijk (perfecte lichaam, dan wel ‘killer body’) de afgelopen 10 jaar door de vele selfies en het intensieve gebruik van facebook en instagram behoorlijk is toegenomen, was het onderwerp van de twee sprekers in dit themablok.  

Chi Lueng Chiu van Chivo – Kennisinstituut vitaliteit & leefstijl, besprak in zijn presentatie ‘De achterkant van afslanken’ dat er scherpe randjes zitten aan het afslanken. Dat leidt vaak tot enorme frustratie van physique atleten die zichzelf (voor het eerst) klaarstomen voor het fitness of bodybuilderspodium. In de Personal Trainer opleidingen van Chivo wordt hieraan speciaal aandacht besteed. Zijn presentatie werd door het instituut opgenomen en is hier te bekijken.

Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Utrecht en auteur van diverse boeken over het uiterlijk, waaronder Psychologie van het uiterlijk, besprak in haar gelijknamige presentatie hoe ideeën over het uiterlijk tot stand komen onder het motto ‘kijken is vergelijken’. Met andere woorden, de beleving van je eigen lichaamsbeeld is sterk sociaal bepaald. Relativering van de druk die groepen en media kunnen uitoefenen is dan ook sterk aanbevolen. In de documentaire Terug in balans: de evolutie van damesbodybuildig komt zij hierover ook uitgebreid aan bod.

Thema 3: Doping in bodybuilding

Dat er in bodybuilding en fitness dopinggeduide middelen worden gebruikt is bekend. Een onderzoek uit 2009 naar fitnessbeoefenaars laat zien dat ruim 8% van de fitnessbeoefenaars prestatiebevorderende middelen gebruikt.

Endocrinoloog dr. Pim de Ronde, die in 2010 landelijke bekendheid kreeg met de ‘Anabolenpoli’,  gaf een presentatie over de eerste onderzoeksgegevens van de HAARLEM-studie, een groot onderzoek naar de schadelijke effecten van anabole steroïden bij (gebruikende) bodybuilders. De meeste van hen waren geen wedstrijdbodybuilders, het bleef meestal niet bij een enkele kuur en gebruikers wezen zelf op het ‘verslavende’ karakter van het gebruik van deze middelen, waren enkele bevindingen. Een uitgebreid interview over anabolen en het gebruik ervan is hier te vinden.

Hans Wassink, voorlichter breedtesport bij de Dopingautoriteit, en webmaster van www.eigenkracht.nl, hield een presentatie over de ‘Evolutie van bodybuilding’. Hij liet zien hoe in de loop der tijden bodybuilding als grondwaarden ‘manhood’, ‘musculariteit’ en ‘freakyness’ had en waartoe dit leidde. Waar in het begin bodybuilding zich nog sterk spiegelde aan Griekse ideaal als matigheid, moed en gemeenschapszin, raakten deze waarden steeds meer uit het zicht, met een almaar grotere kloof tussen gezondheid en kracht als gevolg. De documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ uit 2016 gaat eveneens over dit thema.

Workshop: de betere bank

Veel fitnessers en bodybuilders willen graag wat meer ijzer op de bank kunnen wegzetten. Natuurlijk, trainen voor symmetrische en proportionele spieren is iets anders dan zoveel mogelijk gewicht omhoog krijgen, maar toch kunnen ze veel leren over de kunst en kunde van het bankdrukken die powerlifters beheersen en hoe je sterker kan worden en meer spiermassa opbouwen. Spreker was René Hamers van de Drug Free Powerlifting Federation Netherlands en samen met multitalent Rowana Zwerts nodigden zij de aanwezigen uit de grondbeginselen ervan te ervaren.

De groene eiwitbar

De groene eiwitbar werd bemand door Jürgen Verweijen en zijn vrouw Linda en trainingsmaat Stefan Kohlbrugge. Tussen de presentaties en workshop konden de aanwezigen bij hen het bijzondere plantaardige eiwit Silverback proeven, en het moet gezegd, dat viel zeker niet tegen. Meer informatie vind je hier en hier.  

Presentaties

De presentaties zijn hier te vinden. 

Boek

De 3e editie van het Eigen Kracht-boek is volledig herschreven en geïntegreerd met onze website om het boek zo actueel mogelijk te houden. Het is hier te koop.  

Dossiers: