EN  |  FR

Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?

afbeelding bij Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?

Op 10 september ging de documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ in première. In de documentaire laten insiders uit bodybuilding hun licht schijnen over een sport die al jaren worstelt met een slecht imago. Aansluitend was er discussie en een presentatie van endocrinoloog Pim de Ronde over de ‘HAARLEM-studie’, een lopende grote studie naar de effecten van anabole steroïden op de gezondheid van amateursporters. In de discussie werd, ondanks grote verschillen, breed de behoefte gevoeld om met name beginnende bodybuilders en fitnessers te beschermen tegen het gebruik van anabole steroïden en andere dopingmiddelen. De speciale middag, georganiseerd door EigenKracht, vond plaats in Lantarenvenster te Rotterdam.

Achtergrond

Al meer dan 35 jaar heeft de bodybuildingsport een slecht imago. In komkommertijden – wanneer groot nieuws schaars is – lijkt de combinatie bodybuilding-sportscholen-anabole steroïden een geliefd onderwerp van journalisten. Volgens insiders heeft het slechte imago voor een deel ook te maken met het gebrek aan kennis voor deze tak van sport. Dat moge zo zijn, maar het valt moeilijk te ontkennen dat de sport bodybuilding doortrokken is van het gebruik van dopingmiddelen. Naast de schadelijke effecten op de gezondheid, zijn de kampioenen in de hoogste regionen, zoals de Mister Olympia, zo monsterachtig massief geworden dat het geheel nauwelijks meer te maken heeft met de esthetische idealen waaruit bodybuilding ooit is ontstaan. Ex-bodybuildingkampioen, filmster en organisator van het sportevenement ‘ The Arnold Classic’, Arnold Schwarzenegger, trok een jaar geleden aan de bel, dat de sport zich opnieuw moet zien uit te vinden, weg van de massamonsters en de vrouwen die op mannen zijn gaan lijken.  Arnold staat daarin niet alleen, en er lijkt een opbloei te zijn van wedstrijden die weer meer naar het esthetische neigen.

Groter dan groot – de documentaire

De oproep van Arnold Schwarzenegger was mede de aanleiding om de documentaire ‘Groter dan Groot. De evolutie van bodybuilding?’ te maken, waarin insiders hun licht over de sport bodybuilding laten schijnen, en aansluitend een discussiemiddag te organiseren. In de documentaire geven bekende (natural) bodybuilders hun visie op de ontwikkeling van de sport. De Haagse ex-wedstrijdbodybuilder en coach Willem Jonkman benadrukt daarin vooral dat het gebruik van middelen volledig uit de hand gelopen is, ook in de lagere regionen van het bodybuilding. Als negatieve elementen daarin ziet hij de rol van internet en de veel te makkelijke verkrijgbaarheid van dopingmiddelen, maar ook de mentaliteit van sommige begeleiders die hun pupillen al op absoluut beginnersniveau in wedstrijdshape proberen te krijgen met behulp van deze middelen. De Rotterdamse krachttrainer en natural bodybuilder Hans Kroon ziet vooral het grote belang van kennisoverdracht. In een carrière van meer dan 35 jaar, ook in de topsport, heeft hij keer op keer laten zien dat er zonder doping geweldige resultaten zijn te boeken. Daarnaast roept hij op tot verantwoordelijkheid bij trainers en coaches. ‘Iedereen wil toch dat zijn kind op deskundige en verantwoorde wijze begeleid wordt’. Naturalwedstrijdbodybuilder Rico van Huizen ziet de toekomst van bodybuilding vooral in het uitbouwen en ondersteunen van een groeiende naturalbeweging, waarbij het esthetische en gezonde weer centraal staan. Harry de Jonge, organisator van de S.A.P. Cup en hoofdredacteur van de Nederlandse Muscle & Fitness, vindt de boodschap van de invloedrijke Schwarzenegger hoopvol, en heeft zelf een nieuwe klasse beginners, de D-klasse, in het leven geroepen om tegen het gebruik van middelen een dam op te werpen.

Pim de Ronde, oprichter van de Anabolenpoli, een speciaal spreekuur voor gebruikers van anabole steroïden, vertelt in de documentaire over welke klachten en bijwerkingen hij zoal ziet, welke middelen er worden gebruikt, en welke typen gebruikers hij grofweg ziet.

Discussie & initiatieven

Na introductie van de documentaire door Hans Wassink, voorlichter breedtesport van de Dopingautoriteit, was de discussieleiding in handen van Olivier DeHon, wetenschappelijk beleidsmedewerker van de Dopingautoriteit. De visie van de insiders uit de documentaire werd grotendeels beaamd, hoewel over de mogelijkheden tot reële veranderingen de meningen verdeeld waren. Eensgezind was men dat de basiskennis bij jonge bodybuilders/fitnessers en ook beginnende begeleiders, sterk verbeterd moest worden. Ook opleidingen als Fit!vak A zouden volgens een deel van de aanwezigen voor verbetering vatbaar zijn. Voorlichting bij grote fitnessketens als Fit for Free en Basic-Fit en betere begeleiding zouden eveneens helpen gebruik van middelen af te remmen. Het breed invoeren van een D-klasse voor echte beginners kon ook op bijval rekenen. Betere instructies van juryleden bij bodybuildingwedstrijden, zodat de nadruk weer meer gelegd wordt op het esthetische aspect van bodybuilding in plaats van pure massa vond men ook belangrijk. De Nederlandse Bodybuilding Federatie (NBBF) stelde voor samen met EigenKracht seminars te gaan geven voor alle C-niveau klassen.

Haarlemstudie

Pim de Ronde, gaf een presentatie over de HAARLEM-studie. Deze studie wil de (nadelige) gezondheidseffecten in kaart brengen van het gebruik van anabole steroïden door amateursporters. De studie ging 15 oktober 2016 van start en loopt door tot en met eind mei 2017. Het onderzoek wordt uitgevoerd door De Ronde en D.L. Smit, internist in opleiding. De presentatie is hier te vinden.

Tot slot

De documentaire ‘Groter dan groot. De evolutie van bodybuilding?’ is hier te bekijken. Een Engels ondertitelde versie is hier te bekijken. Een tweetal langere interviews met Pim de Ronde en Hans Kroon, zijn binnenkort op onze website te zien. De interviews zijn dan geheel of in thema’s afzonderlijk te bekijken. Een diashow die bij de inloop van de middag werd vertoond, kun je hier bekijken. De documentaire zal ook voor verschillende voorlichtingsactiviteiten worden ingezet.  

Dossiers: