EN  |  FR

Leucine: net een tikkie essentiëler

Leucine is een essentieel aminozuur dat weldadige effecten heeft op de spieropbouw. In combinatie met een pittige training en een eiwitrijke voeding zorgt het voor meer spiermassa, en bij een streng dieet kan het, liefst in combinatie met krachttraining, de spierafbraak stevig afremmen. Kortom pro-anabool en anti-katabool. Wat wil een mens die slanker-strakker-sterker wil worden nou nog meer? En begin alsjeblieft niet over de Lotto te zeuren, net nu we met een stukje opbeurende informatie komen…

Nederlanders zijn echte mopperkonten, we staan erom bekend. Nooit is er iets goed en aan de vooravond van wat een schitterende WK-finale had moeten worden, waren er louter zure commentaren te horen. Maar wel massaal aan de supplementen en SlimBelly. Vind je het gek dat je dan zure gezichten krijgt? Laten we daarom maar snel overschakelen op aminozuren!

Essentiële aminozuren

Eiwitten, zowel de plantaardige als dierlijke eiwitten, bestaan uit bouwstenen die aminozuren worden genoemd. Er zijn er in totaal 20, en ze worden onderverdeeld in essentiële en niet-essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf worden gemaakt en moeten dus van buitenaf (via de voeding en/of supplementen) worden aangevoerd. De niet-essentiële aminozuren kan het lichaam zelf samenstellen, vandaar het onderscheid. Een compleet eiwit bevat altijd een goede mix van essentiële en niet-essentiële eiwitten. Goede voedingscombinaties voor een breed spectrum aminozuren zijn bijvoorbeeld granen en zuivel of granen en vlees of vis. Om een bodybuildingcombinatie te noemen: een bord rijst met vis en bonen maakt dat je geen aminozuurtje hoeft te missen.

Leucine

Nu lijkt het erop dat er één essentieel aminozuur is, dat net even een tikkie essentiëler is dan de andere aminozuren, en dat aminozuur is L-Leucine. Leucine na een krachttraining nemen bij de maaltijd, geeft een verhoogde spiereiwitopbouw van maar liefst 16%, zo ontdekten biologen van de Universiteit van Maastricht.  Dat mag, maar hoeft geen volledige warme maaltijd te zijn. Een shake met wei-eiwit en simpele koolhydraten bouwt na een krachttraining ook meer spiereiwit op als je er het aminozuur Leucine in vrije vorm naast neemt. Dat betekent dat je het snel aanvoeren van koolhydraten en eiwitten na de training, zoals dat tegenwoordig bij krachtsporters gebruik is, kan opvoeren door daarnaast nog extra Leucine te nemen. En het heeft nog een voordeel: het werkt niet alleen bij jonge spieren, maar ook de oudere krachtsporter heeft baat bij aanvullling van Leucine. Voor de goede orde: hebben we het hier over Leucine, dan bedoelen we de L-vorm, de vorm aminozuren die voor het lichaam het meest geschikt zijn.

Goed en goedkoop

De berichten over Leucine zijn de afgelopen jaren steeds bemoedigend geweest, en we kunnen misschien wel stellen, dat het een supplement is dat gevoegd kan worden bij het handjevol supplementen - in een zee van neppers – dat wel nuttig kan zijn voor wie spieren wil opbouwen en/of spierafbraak wil afremmen. Dat het supplement bovendien betrekkelijk goedkoop is, mag ook goed nieuws heten. Veel supplementen zijn duur en doen in het geheel niet wat ze beloven. Een pot van 400 gram Leucine kost rond de 20 Euro en je doet er bijna drie maanden mee, aangezien de dagdosering op ongeveer 5 gram ligt. Voorlopig willen we daarom geen zure gezichten meer zien.

Meerdere artikelen over L-Leucine vind je hier.

Dossiers: