EN  |  FR

Party Drug GHB wordt ook in het krachtsportencircuit gebruikt.

GHB (GammaHydroxyButyraat) is een middel dat van oorsprong werd gebruikt als narcosemiddel bij operaties. Vandaag de dag blijkt het door fitness fanatici, slapeloze depressieve personen en feestgangers misbruikt te worden. De drug komt voor in flesjes, poedervorm en tabletten en was tot 1996 via de smartshops verkrijgbaar. Gezien een aantal situaties waarbij jongeren in levensgevaar opgenomen diende te worden is de verkoop van het middel ondertussen verboden.

GHB geeft bij een relatief lage dosis een ontspannen, relaxed gevoel en bij sommigen een seksueel stimulerende werking. Hoge doseringen geven echter duizeligheid, misselijkheid en uiteindelijk slaperigheid. De combinatie van GHB en alcohol of andere drugs kan onverwachte en gevaarlijke effecten met zich meebrengen. We hebben het dan over braken, een lage hartslag, bewusteloosheid of zelfs in een coma raken. Daarnaast rapporteren regelmatige gebruikers ook geheugenverlies en verslavingskenmerken.

De precieze reden van GHB gebruik in het fitness en sportschool circuit is nog niet geheel duidelijk. GHB lijkt voornamelijk in combinatie met steroïden te worden gebruikt. De hoofdreden is dat GHB de afgifte van groeihormoon schijnt te stimuleren. Die werking van GHB blijkt echter overschat te worden en is ook maar van korte duur. Het slecht kunnen slapen door het gebruik van veel en zware steroïden wordt ook als reden opgevoerd.

Mensen gaan steeds vaker en meer GHB gebruiken om een effect te krijgen. In de Verenigde Staten wordt zelfs gezegd dat afkicken van GHB nog moeilijker is dan bij heroïne. Opmerkelijk is dat vele mensen GHB zijn gaan gebruiken omdat het als een natuurlijk voedingssupplement wordt gebracht, goed voor de sport, het afvallen, vliegangst en depressies.
GHB is géén onschuldig voedingssupplement zoals het wordt beschreven in een aantal advertenties en op het internet. De precieze werking is tot op heden onbekend, waarbij de (onvoorspelbare) bijwerkingen, zeker in combinatie met alcohol dermate schadelijk zijn dat er jaarlijks gebruikers in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Kijk voor meer informatie over drugs op www.drugsinfo.nl.