EN  |  FR

Meer lucht en minder vet

Cardiofitness klinkt alsof je herstellende van een hartaanval geleidelijk aan meer bewegend weer je oude zelf wordt. Toch is cardiofitness niets anders dan een duursport binnen met behulp van een (cardiofitness-)toestel. Wat zijn de beste duursporten om die winterponden weer kwijt te raken en met meer lucht de zomer in te gaan? We zetten de duursporten die je makkelijk kunt doen voor je op een rij.

Met duursporten bereik je twee doelen. Je gebruikt meer calorieën, waardoor je lichaam op een bepaald moment de vaak overtollige vetmassa (dat is, als je niet meer inneemt dan je gebruikt) gaat aanspreken. Je zorgt er bovendien voor dat je meer zuurstof kunt opnemen en je hart het dan zuurstofrijkere bloed krachtiger door je slagaderen pompt. Je verbetert met andere woorden je cardiorespiratoire uithoudingsvermogen. Vandaar de term cardiofitness. Je bereikt dat met iedere duursport, maar niet iedere duursport is geschikt om veel calorieën te verbruiken. Met deze vier jaag je er wel een heleboel calorieën doorheen.

Hardlopen

Hardlopen is de meest eenvoudige manier om je caloriegebruik op te jagen. Met een tempo van ongeveer vijftien kilometer per uur ben je in een half uur bijna vijfhonderdvijfenzeventig calorieën armer. Het vergt enige looptechniek, maar verder kun je overal hardlopen. Buiten, maar ook in je fitnesscentrum op de loopband. Handige looptips vind je op www.runnersweb.nl en www.knau.nl.

Fietsen

Ben je niet zo’n loper, op de fiets laat je ongeveer evenveel calorieën achter je als je een half uur met een tempo van vijfendertig kilometer per uur doorfietst. Fietsroutes en tips vind je op www.knwu.nl. Bijna ieder fitnesscentrum heeft spinning op zijn programma staan. Je doet het in een groep op het ritme van een swingend muziekje.

Zwemmen

Goede derde, en daar heb je geen toestel voor nodig, is zwemmen. Voordeel ten opzichte van hardlopen is dat je je gewrichten ontziet. Door de weerstand die het water biedt, bouw je sneller spieruithoudingsvermogen op, waardoor het makkelijker wordt de tijd die je zwemt te verlengen. Een half uurtje zwemmen kost je zo’n driehonderd calorieën. Op www.knzb.nl lees je meer over de voordelen van zwemmen.

Roeien

Keurige vierde is roeien. Dat kun je buiten doen, maar de meeste mensen duiken op de roei-ergometer in hun fitnesscentrum of thuis. Een half uurtje roeien hakt tweehonderdvijfentachtig calorieën van je budget. Je zet bovendien, net als bij zwemmen, al je spieren aan het werk. Je kunt je daarnaast wereldwijd meten met andere indoor-roeiers. Op www.concept2.nl kun je je via de link Rankings gratis aanmelden om deel te nemen aan deze wereldwijde competitie.

Er zijn ook nog een aantal andere calorieënverbranders als high impact steps of langlaufen. Om meer calorieën te gebruiken dan je dagelijks inneemt, maakt het niet zoveel uit welke sport je doet. Kies er een die je bevalt, dan houd je het makkelijk vol. Kijk ook eens op In de lengte of de breedte.