EN  |  FR

Ibuprofen: recept voor minder spiergroei?

Als fanatieke krachtsporter sla je geen enkele training over. Gedisciplineerd trainen is immers de hoeksteen voor meer spierkracht en spiergroei. Een blessure oplopen kan dan behoorlijk roet in het eten gooien. Helaas is het motto nog al te vaak ‘no pain, no gain’ en doorgaan met die gewichten, eventueel ondersteund door een pijnstiller. Dat is geen goed idee, en al helemaal niet voor jonge gasten. Een gemene spiergroeistop kan het gevolg zijn. Toch maar even lezen.

Voor veel krachtsporters is een blessure helaas geen reden om het geblesseerde lichaamsdeel te ontzien. Er wordt dwars door de pijn heen getraind, want we zijn sterk en ‘au!’ is voor watjes. Een reclame als die van Advil lijkt op deze mentaliteit graag aan te sluiten. We schreven al eerder dat de ‘kroonjuwelen’ hun glans verliezen door Ibuprofengebruik. Het blijkt nu dat trainen met NSAID's (Niet Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs) als Ibuprofen niet alleen de testosteronproductie remt, maar bij jonge sporters de spiergroei vrijwel direct remt. Ouderen lijken juist weer meer spiergroei te krijgen, wanneer ze onder professionele begeleiding met Ibuprofen trainen. Dit betekent echter niet dat je als oudere krachtsporter zonder meer met Ibuprofen achter de kiezen aan het ijzer kan. Voor zowel de jonge als oudere sporter met blessures is ondoordacht trainen met Ibuprofen een recept voor nog ernstiger blessureleed. Maar hoe moet je dan trainen, als Ibuprofen een slechte keuze is?

Ibuprofen verlaagt spiergoei bij jonge sporters

Testosteron stimuleert spiergroei en Ibuprofen verlaagt de testosteronproductie. Ibuprofen lijkt dus via een verlaagde testosteronproductie de spiergroei te remmen. Er is echter meer aan de hand. Want ook vrouwen, die veel minder testosteron produceren dan mannen, bouwen fors minder spiermassa op wanneer zij Ibuprofen gebruiken en krachttraining doen. Daar kwamen Zweedse wetenschappers achter. Zij lieten jonge mannen en vrouwen 8 weken krachttraining doen. Ongeveer de helft van de mannen en vrouwen kregen een forse dosis Ibuprofen, de andere helft kreeg een aspirientje. Na 8 weken werd gekeken naar spiergroei van beide groepen. De groep die Ibuprofen kreeg, had de helft minder spiergroei dan de aspirienegroep.

De Zweden keken naast spiergroei ook naar IL-6 (Interleukine 6). IL-6 is een ontstekingsfactor en lijkt nodig te zijn als signaalstof voor het aanzwengelen van spiergroei. Bij krachttraining ontstaat namelijk spierschade. Spierschade stimuleert een ontstekingsreactie en daarmee de productie van IL-6. IL-6 stimuleert op zijn beurt weer spiergroei. Ibuprofen remt echter de ontstekingsreactie en daarmee ook de IL-6-productie en dus spiergroei. 

Ibuprofen kan spiergroei verhogen bij ouderen

Uit onderzoek van 2011 bij spierzwakke ouderen leidt Ibuprofen-inname echter weer tot meer spiergroei, dan trainen zonder deze ontstekingsremmer. Hoe kan dat? Zorgt Ibuprofen nu voor meer, of minder spiergroei? Dat hangt af van de IL-6 concentratie in het bloed. IL-6 stimuleert namelijk niet alleen spiergroei, maar ook spierafbraak. Bij een relatief lage IL-6-concentratie wordt spiergroei meer gestimuleerd dan afgebroken. Ibuprofen-inname zorgt voor een te lage IL-6-concentratie, waardoor het spieropbouwende signaal verdwijnt.

Een torenhoge IL-6-concentratie stimuleert dan weer de spierafbraak in plaats van het op te bouwen. En vooral bij ouderen met minder kracht en spiermassa zien we hoge IL-6-concentratie als oorzaak van hun tanende spiermassa. Gedoseerd Ibuprofengebruik kan de IL-6-concentraties normaliseren, waardoor spiergroei optreedt. Betekent dit dat ouderen massaal aan de Ibuprofen moeten? Toch maar niet.

Niet alleen Ibuprofen normaliseert namelijk de IL-6-concentratie, maar ook een eiwitrijke voeding reduceert een te hoge IL-6-concentratie bij spierzwakke ouderen. Daarnaast hebben de wat oudere krachtsporters vaak juist veel spiermassa en geen torenhoge IL-6-concentratie. Maak je dus geen zorgen; extra eiwitinname zal een normale IL-6-concentratie niet verlagen.

Blessures en groeistoppen voorkomen

De sporter die strength & health hoog in het vaandel heeft, doet er goed aan zijn verstand te gebruiken en niet aan de Ibuprofen te gaan om pijnvrij te trainen en belangrijke signalen van het lichaam te negeren. Ibuprofen remt namelijk niet alleen spiergroei, maar zet ook een wielklem op het herstelvermogen van pezen, banden en kraakbeen. Een pees-, band-, of kraakbeenblessure herstelt trager door Ibuprofengebruik. Daarnaast remt Ibuprofen het pijnsignaal, waardoor dreigende weefselschade door training niet wordt opgemerkt en je nog meer kapot maakt.

Maar wat dan te doen als je geblesseerd bent en wilt trainen? Blijven trainen! Want trainen wanneer je geblesseerd bent, is op zich verstandig, mits je je training aanpast. Door het trainingsgewicht te verlagen en meer reps te maken, verlaag je de belasting op pezen, banden en kraakbeen, terwijl de doorbloeding toeneemt. Door de doorbloeding te stimuleren, stimuleer je het herstel. En ook trainen met lichte gewichten stimuleert spiergroei, wat nogal eens wordt vergeten. Verder kun je bij blessureleed je oefeningen aanpassen. Last van de schouder bij bankdrukken? Probeer het eens met dumbbells. Last met vrije gewichten? Train eens met pulleys. Is er echt niet om de pijn heen te trainen? Besteedt dan wat meer aandacht aan andere spiergroepen, of cardiotraining. 

Tot slot willen je een laatste onwelkome bijwerking van NSAID’s niet onthouden, erectiel onvermogen. Not good!

Dossiers: