EN  |  FR

Anabolica en de lever

Bij gebruikers van anabole steroïden bestaat al langere tijd het idee dat je alléén bij gebruik van tabletten last kan krijgen van je lever. Dit is echter gedeeltelijk waar, aangezien de lever bij het gebruik van ALLE steroïden belast wordt. Dus of je steroïden slikt of injecteert, de lever krijgt het zwaar te verduren. Bij tabletten blijkt de lever een extra zware klap te krijgen.

De lever is het grootste orgaan in ons lichaam en wordt beschermd door onze ribbenkast. Er stroomt bijna 90 liter bloed per uur door de lever. De lever is als chemische fabriek verantwoordelijk vele functies in het lichaam waaronder de productie, opslag en verspreiding van verschillende stoffen, het regelen van de lichaamstemperatuur en de afvoer van afval- en giftige stoffen. De lever zuivert het bloed, slaat vitamines op en maakt stoffen die het bloed helpen stollen bij (schaaf)wonden.
Hieronder gaan we in op een aantal belangrijke functies van de lever. Anabole steroïden hebben onder andere een nadelige invloed op deze functies.

Productie glucose

Koolhydraten zijn belangrijke en gezonde brandstoffen. Je vindt ze in spaghetti, rijst, fruit en honing. De koolhydraten worden in de darmen afgebroken en vervolgens in de lever omgezet in suiker (glucose). Daarna gaat een deel van de hoeveelheid glucose via het bloed naar de spieren. De spieren gebruiken glucose meteen als brandstof om energie te krijgen. In de lever wordt het overige glucose omgezet in glycogeen, wat vervolgens kan worden opgeslagen als energievoorraad.
Per dag hebben we minimaal 160 gram glucose nodig, onder andere voor de hersenen, het zenuwstelsel en andere weefsels.

Bereiding cholesterol en gal

Cholesterol wordt in de lever gemaakt als bouwstof voor de wanden van de cellen en als grondstof voor de vorming van gal en hormonen, waaronder testosteron. Je kan het cholesterol onderverdelen in HDL en LDL. Het HDL cholesterol beschermt de bloedvaten tegen het dichtslibben. Vetten worden uit de bloedvaten afgevoerd naar de lever om daar afgebroken te worden. Het LDL cholesterol doet precies het tegenovergestelde. Vetten gaan dus naar de bloedvaten waardoor deze vaten kunnen dichtslibben.
De lever produceert ook gal. Dit is een goudgele vloeistof die water, slijm, cholesterol en zouten bevat. Een belangrijk functie van gal is dat het zich kan binden aan lichaamsgevaarlijke stoffen en aan stoffen die niet oplosbaar zijn in de urine (vaak wel in vetten). Nadat deze stoffen aan het gal gebonden worden verlaten ze het lichaam via de darmen.

Anabole steroïden

De bekendste effecten van het gebruik van anabole steroïden zijn een toename in spiermassa en
spierkracht. Spieren zijn namelijk gevoelig voor steroïden, en reageren op een stijging van testosteron.
Steroïden in tabletten, moeten eerst in de lever worden afgebroken om aan het bloed afgegeven te kunnen worden. De lever moet hier dus extra hard voor werken.
Geïnjecteerde steroïden hebben de lever niet nodig om in het bloed terecht te komen. Zodra de steroïden (tabletten èn injecties) uiteindelijk in het bloed zitten, komen ze sowieso weer door de lever, aangezien de lever het bloed zuivert. Ook hierbij krijgt de lever weer een klap te verduren.

Dossier: