EN  |  FR

Sportvoeding: wie van de drie… houdt jou tegen?

Als er over één onderwerp veel misverstanden bestaan, dan is het wel over sport en voeding. Dat is jammer, want door de juiste voeding te integreren met je trainingsroutine, boek je veel betere resultaten. Drie veel voorkomende voedingsmisvattingen en de manieren om te voorkomen dat ze je trainingsresultaten nadelig beïnvloeden.

Je mijdt koolhydraten

Het probleem. Van koolhydraten wordt je dik. Menig dieetgoeroe roept het en de Viva's en Libelle's herhalen het. Dan zal het dus wel waar zijn. 'Waar' is een tikje genuanceerder. Van teveel koolhydraten oftewel meer koolhydraten eten dan je gedurende de dag nodig hebt als energie wordt je inderdaad dik. Teveel wordt namelijk door je lichaam opgeslagen als overtollig lichaamsvet. Te weinig benadeelt de effecten van je trainingsinspanning.
De oplossing. Koolhydraten zijn essentieel bij het leveren van een (krachttraining-)prestatie. Je lichaam zet ze namelijk om in glucose. Dat wordt als glycogeen in je spieren en lever opgeslagen. Die directe energie heb je nodig. Voldoende koolhydraten zorgen ervoor dat de afbraak van (spier-)eiwit beperkt blijft (Shake it).
De oplossing. Je hebt gelijk als je na je workout zo snel mogelijk wat eet. Je spieren staan dan nog open voor een snelle opname en dat bevordert het herstel. Koolhydraten zijn daarbij als brandstof belangrijker dan de bouwstof eiwitten. Zorg dus dat je sportdrank voor het merendeel uit koolhydraten bestaat en voor een klein deel uit eiwitten. Hypertrofie (de toename van je spiermassa) treedt pas op de dag na je krachttraining. Pas dan spelen eiwitten een belangrijker rol.

Je kunt behalve een barbell ook een boek optillen? In reeks boeken van Lijf, Sport & Middelen vind je ook een helder, compact boekje over sporten en voeding.