EN  |  FR

‘Ohm’ meer tijdens de Hondsdagen

Als je door veelvuldig terrasbezoek, waarbij je uiteraard geen lege alcoholische calorieën nuttigt, vaak de hond in de pot vindt, raak je die vakantiepondjes vanzelf wel kwijt. Een structurele oplossing is dat natuurlijk niet. Toch is meer bewegen in klimatologische omstandigheden als die tijdens de Hondsdagen voor veel mensen een te grote opgave. Recent onderzoek leert dat je met yoga dat zwembandje ook weer kwijt raakt.

De dagen van omstreeks 20 juli tot rond 20 augustus worden de Hondsdagen genoemd. In deze periode, die soms ook wel eens iets eerder of later begint, komt de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld De Grote Hond gelijk met de Zon op. In die tijd van het jaar is Sirius dus niet zichtbaar. De Grieken en Romeinen zagen de Hondsdagen als de periode van de grote hitte. Ook voor ons land gaat dat op: de tijd van de Hondsdagen is de warmste van het jaar. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur is dan 17°C en 's middags is 19 tot 24°C heel normaal, zo verklaart het KNMI deze broeierige dagen en zoele nachten.

Weer geen beweegweer

Begrijpelijk dus dat je deze dagen dan denkt; fitnessen, effe niet. Je bent niet de enige. Uit een onderzoek van dr. Ray M. Merrill van Bringham Young University blijkt dat mensen die in een omgeving wonen waar het vochtig en broeierig is, minder bewegen dan mensen die in een koelere omgeving wonen. Uit het onderzoek, dat deze maand in The American Journal of Health Behavior verscheen, blijkt dat de eerste groep door die klimatologische omstandigheden de norm van vijf tot zeven maal per week een half uur matig intensief bewegen nauwelijks haalt. Tot zover je excuus om tot eind augustus zo lui te zijn als een hond.

‘Ohm’ de ponden weg

Wie niet in beweging blijft en zijn dumbbells alleen nog als boekensteun gebruikt, verliest spiermassa en verwerft overtollig lichaamsvet. Een alternatief tijdens deze niet-bewegersvriendelijke Hondsdagen om te voorkomen dat je teveel uitdijt, is yoga, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Fred Hutchinson Cancer Research Center. Het is het eerste onderzoek naar de relatie tussen afvallen en yoga. De onderzoekers ondervroegen ruim 15.000 mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 55 jaar naar hun gewicht en hun beweeggewoontes. Uit dat onderzoek bleek dat men in die leeftijdsperiode gemiddeld ongeveer een pond per jaar aankomt. Dat is niet echt nieuws. Nieuw is wel dat mannen en vrouwen die in die 10 jaar met enige regelmaat (een half uurtje per week) yoga beoefenden zo’n drie pond minder aankwamen. Bij ‘Ohm’-hummende mensen met overgewicht was dat zelfs vijf pond. De onderzoekers zijn zo vriendelijk geweest je ook maar meteen even wat praktische tips te geven, zodat je meteen het mediterrane genot van de afgelopen weken in een rustig tempo kunt wegwerken. En wil je meteen serieus de yoga-aanval op vakantievet inzetten, dan vind je hier goed opgeleide yogadocenten.

Nog even slecht nieuws voor vrouwen. Heb je de afgelopen zomer, of nog langer, helemaal niets aan bewegen gedaan en wil je na de zomer vol goede moed (weer) beginnen, denk dan als een man. Uit dit onderzoek blijkt dat mannen makkelijker een gezondere, actievere levenswijze verwerven dan vrouwen. Tot zover de stand van zaken rondom emancipatie.