EN  |  FR

Ribose: je hebt er zelf voor gekozen

Ribose geeft nieuwe energie. Het lijkt een reclameslogan van Mars, wier repen inderdaad een fors aantal calorieën leveren. Kan de simpele suiker ribose die claim waar maken of is ook dit supplement een zoethoudertje?

Simpele suiker

Ribose is een simpele suiker dat onmisbaar is voor de opbouw van moleculen als DNA, RNA en ATP. ATP is de enige vorm van energie die de spiercel kan gebruiken [Energiepaden: de menselijke batterij bekeken]. Wanneer ribose een combinatie aangaat met adenine (een DNA-base) wordt het adenosine. Dit is een van de componenten van ATP (= adenosine trifosfaat). Omdat ribose kan werken als precursor of voorloper van adenosine (de A in ATP), is de aanname, dat het de ATP-aanvulling zou kunnen helpen optimaliseren. Met als gevolg: toegenomen energie, minder snel vermoeid zijn en een sneller herstel.

Alleen voor de harde werker?

Enkele jaren geleden keken Belgische onderzoekers naar de effecten van ribose op krachttraining, maar vonden geen verschillen tussen de groep die ribose toegediend kreeg en de controlegroep die niks kreeg. Ze concludeerden dan ook dat ribose voor krachtsporters geen effectief supplement is. Recent deed ook een Amerikaans team onderzoek naar de effecten van ribose op explosieve kracht bij sprinters. De resultaten waren niet erg consistent, soms hielp het, soms niet. Vanuit de supplementenbranche kwam het bezwaar, dat ribose een supplement is dat alleen effect heeft bij intensieve training die langer duurt dan anderhalf uur en waarbij glycogeenvoorraden in de spieren zo goed als uitgeput zijn. Meer een supplement voor duursporters, dus, want een krachttraining duurt doorgaans tussen de 45-60 minuten.

Hoewel er uit de praktijk soms positieve verhalen de ronde doen over ribose, en naar verluidt arts-inspanningsfysioloog Harm Kuipers zich heel voorzichtig heeft uitgelaten over een mogelijk herstelbevorderend effect van ribosesuppletie, is er tot nu toe geen enkel onderzoek dat dit effect positief heeft aangetoond. In de recente 2e editie van supplementenonderzoeker dr. Fred Brouns’, Essentials of Sports Nutrition (2002), stelt hij dat in het enige degelijke onderzoek dat op dit moment voorhanden is, geen prestatieverhogende effecten van ribosesuppletie zijn waargenomen.

Conclusie

Ook over de doseringen ribose die gebruikt zouden moeten worden is nauwelijks iets hard te stellen. In het door Brouns genoemde onderzoek, waaraan hij zelf heeft meegewerkt, werd 16 gram ribose per dag gebruikt. Duursporters die enthousiast zijn over ribose gebruiken het supplement vlak voor de start, omdat ze het gevoel hebben dat dat het beste werkt. Voor bodybuilders, krachtsporters en fitnessfanaten is er geen enkele reden om ribose te gebruiken, en voor duursporters die meerdere trainingen per dag afwerken is het hooguit een supplement om in het achterhoofd te houden tot er wetenschappelijk duidelijke effecten worden gemeld. Voor wie niet kan wachten en het toch wil proberen: als het niet helpt, verwijzen we je naar de titel van dit stukje.

Dossier: