EN  |  FR

Raspberry Ketones: modesupplement met wankele onderbouwing

Er schittert een nieuwe ster aan het firmament van de afslanksupplementen. Dankzij Amerikaanse TV-persoonlijkheden als Doctor Oz zijn Raspberry Ketones een bescheiden hit op de supplementenmarkt aan het worden. Terecht of niet? Een analyse van een aanstormende kassakraker.

Een paar maanden geleden besteedde de niet onomstreden Amerikaanse TV-presentator dr. Mehmet Oz in zijn veelbekeken Doctor Oz-show aandacht aan afslanksupplementen die - volgens de samenstellers van het programma tenminste - werkten en veilig waren. Raspberry Ketones kwamen daarbij uit de bus als ‘the number one miracle in a bottle that burns fat’. Enkele dagen later meldden Amerikaanse TV-journaals dat Rapberry Ketones praktisch overal waren uitverkocht. Afslankers hadden zich massaal op het door Doctor Oz aanbevolen supplement gestort.

Friemeltjes frambozen

Raspberry Ketones zitten in minuscule hoeveelheden in frambozen. Het zijn eenvoudige moleculen, die de typische geur en smaak van frambozen veroorzaken, en die je tegenkomt in frisdrank, ijs, snoepgoed en cosmetica. Uiteraard komen die moleculen niet uit echte frambozen, maar uit bioreactoren. Ondanks hun naam hebben ze niets van doen met de ketonen die vrijkomen wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt.

Doctor Oz legde in zijn show de nadruk op de stimulerende werking van Raspberry Ketones op de afgifte van adiponectine door vetcellen. Het vetcelhormoon adiponectine laat spiercellen meer glucose opnemen uit het bloed. De spieren en de organen krijgen daardoor meer energie, de vetcellen minder, en het calorieverbruik neemt toe. Via dat mechanisme zouden Raspberry Ketones, als je tenminste gezond eet en veel beweegt, je een handje kunnen helpen bij het afvallen, aldus Oz.

‘Totdat ik hier onderzoek naar deed had ik geen flauw idee hoe goed dit werkt’, zei Mehmet Oz in zijn show tegen co-presentator Lisa Lynn. ‘Hoe kom je hier op?’ ‘Onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek’, luidde Lynns antwoord.

Onderzoek

Het klinkt alsof Lynn en Oz wekenlang in de bibliotheek peentjes hebben zitten zweten, maar dat valt reuze mee. Er is verrassend weinig bekend over de effecten van Raspberry Ketones op het lichaam. Een uurtje lezen, en je weet alles wat er over Raspberry Ketones bekend is. Het effect van Raspberry Ketones op de afgifte van adiponectine is bijvoorbeeld ontdekt in een Koreaanse celstudie. In die studie dwongen Raspberry Ketones vetcellen bovendien om vetzuren af te geven aan de bloedbaan. Dat komt waarschijnlijk omdat de chemische structuur van Raspberry Ketones lijkt op die van adrenaline en nor-adrenaline. Die hormonen knijpen bij wijze van spreken het vet uit de vetcel.

Dat je van Raspberry Ketones kunt afvallen suggereert een dierstudie van Japanse makelij uit 2005. En voordat je het vraagt: onderzoek waarin mensen zijn afgevallen met behullp van Raspberry Ketones zijn er niet. Geen gepubliceerde studies, in ieder geval.

In 2007 vertelde het bedrijf Integrity Nutraceuticals, een leverancier van grondstoffen voor supplementen, dat het de effecten van zijn Raspberry Ketones-product op mensen had laten onderzoeken. Volgens die studie waren Raspberry Ketones veilig, en verhoogden ze de verbranding van vet na een intensieve training. Een interview met de productontwikkelaar van Integrity Nutraceuticals over Raspberry Ketones vind je hier.

Die studie is nu al vijf jaar geleden gedaan, maar nog steeds niet verschenen. Dat is jammer, want de  onderbouwing van de effectiviteit van Raspberry Ketones is pover.

Waarschijnlijk veilig

Gelukkig lijken Raspberry Ketones, voor zover je dat uit de literatuur kunt afleiden, veilig. Fabrikanten van cosmetica en voedingsmiddelen gebruiken de verbinding al jarenlang. De veiligheid van de stof, die ook wel p-hydroxybenzyl-acetone heet, is door de industrie getest, en wereldwijd hebben overheden de verbinding veilig verklaard. Volgens dierstudies is het no effect-level honderd milligram per kilogram lichaamsgewicht. Nou zegt dat ook niet alles, maar het is geruststellend hoog.

Blogs

De grootste vraag die dus onbeantwoord blijft is of Raspberry Ketones werken. Zelfs op webfora vinden we opvallend weinig praktijkervaringen waarop we een vermoeden zouden kunnen baseren. Als je op zoek bent naar een afslanksupplement waarvan de werking onomstotelijk vaststaat, dan heb je op dit moment aan Raspberry Ketones dus een slechte.

Dossiers: