EN  |  FR

Een loopje met de natuur

Mensen die hardlopen in de buitenlucht voelen zicht energieker en fitter dan mensen die lopen op een loopband in de sportschool. Daarnaast maakt joggen in de natuur gelukkiger dan sporten in een niet-natuurlijke omgeving. Blijkt uit een meta-analyse van 25 studies. Waarom kijken wij daar nou niet van op…

Het wekt nog wel eens verbazing, maar in feite hebben we nog steeds het lichaam van de jager-verzamelaar van 100.000 jaar geleden, en dat lichaam is niet ontworpen (hand van God) dan wel ontstaan (speling van de natuur) om de hele dag te zitten en in een volle koelkast te graaien. Vandaar dat we een stuk dikker en (in sommige opzichten) een stuk ongezonder zijn geworden. Toegegeven, de levensverwachting van de welvarende mens is wel een behoorlijk stuk opgetrokken, met Japan als koploper, waar mannen gemiddeld bijna 80 en vrouwen bijna 87 jaar worden.

Verstand op nul

Met dat oerlichaam in het ‘achterhoofd’ is het natuurlijk gewoon gek dat er ruim 2 miljoen Nederlanders zich enkele keren per week in het zweet werken op een loopband of een spinning bike om vervolgens de rest van de week op de bank te blijven zitten. Dit compensatiemechanisme is een van de belangrijke redenen dat de beweging in het fitnesscentrum onvoldoende zoden aan de dijk zet. Beter zou het zijn – zeker als afslanken en gezondheid het doel van het lidmaatschap is – wanneer mensen een paar keer per week een pittige krachttraining afwerken, om vervolgens in de 98% van de tijd die nog resteert wat vaker de benenwagen en de fiets te pakken. In plaats daarvan genieten de auto, de lift en de roltrap een veel grotere populariteit.

Lekker naar buiten

Dat lekker buiten bewegen in bos, hei of polderlandschap mensen een stuk energieker en gelukkiger maakt, blijkt uit de meta-analyse van 25 studies naar het effect van de natuurlijke omgeving op de psyche van de buiten bewegende mens, die milieuwetenschappers van de Bangor University, Engeland, hebben verricht. Ze onderzochten in die meta-analyse studies die het effect van bewegen in niet-natuurlijke omgevingen (de sportschool, bijvoorbeeld) en groene omgevingen als stadsparken hadden vergeleken. De gerapporteerde ervaringen in die studies waren overwegend positief. Mensen voelden zich na joggen of wandelen in een groene omgeving een stuk energieker, fitter en gelukkiger. Waarom doen we dat dan niet vaker? Deze meta-analyse laat maar weer eens zien hoe belangrijk onze omgeving is voor onze gezondheid en welbevinden. Nu nog het besef dat meer groen geen overbodige luxe is.

 

Wie er lekker op uit wil met een groene medemens, kan onder andere terecht bij Prorun.nl. Eventuele obstakels onderweg moet je er gewoon uitlopen.

Dossiers: