EN  |  FR

Symposium Doping: de nuchtere feiten

afbeelding bij Symposium Doping: de nuchtere feiten

Op 19 september werd ons nieuwe dopingboek ‘Doping: de nuchtere feiten’ gepresenteerd. Rondom de boekpresentatie werd een symposium met dezelfde naam gehouden. Onder de genodigden waren docenten van fitnessopleidingen, personal trainers, opinion leaders in de wereld van fitness en sportgeneeskunde en een aantal ‘bijzondere relaties’, die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de Dopingautoriteit. Aan professor van Wimersma Greidanus, ‘man van het eerste uur’, werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt, door Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. Symposium en boek werden goed ontvangen.

Het boek
Het boek ‘Doping: de nuchtere feiten’, dat verschenen is bij Arko Sports Media, geeft de lezer een gedegen overzicht van de middelen die op dit moment in fitness en bodybuilding worden gebruikt, maar er wordt ook aandacht besteed aan wat er allemaal nog aan doping in de pijplijn zit. Over de werking en bijwerkingen van anabole steroïden, groeihormonen, insuline, eetlustremmende amfetamines en nog veel andere dopinggeduide middelen, is zoveel mogelijk relevante wetenschappelijke informatie verzameld, aangevuld met praktijkervaringen van gebruikers en kennis uit het dopingmilieu zelf. Daarbij is het accent gelegd op informatie die in dit circuit nog te vaak onder tafel wordt geveegd.

de heer Wimersma Greidanus zegt dank

De heer van Wimersma Greidanus spreekt een dankwoord

Sprekers

Het symposium werd begeleid door Hans Wassink, voorlichter breedtesport bij de Dopingautoriteit en een van de auteurs van het dopingboek. Na een woord van welkom, gaf Herman Ram een korte presentatie over de rol van de Dopingautoriteit in de breedtesport (lees: fitness/bodybuilding). Veel NADO’s (nationale anti-doping organisaties, aangesloten bij WADA) hebben alleen de top (wedstrijd) sporters als doelgroep, maar een aantal NADO’s, waaronder Engeland, Nederland en Denemarken, betrekken daarbij ook het fitness en bodybuilding. In Nederland doen we daarbij, eigenlijk van het begin af aan vooral aan preventie. Aan het eind van de middag presenteerde hij het eerste exemplaar aan prof. van Wimersma Greidanus. 

Hans Wassink gaf een presentatie over de achtergronden van het boek, over de periode 2000-2014. In 2000 verscheen bij het NeCeDo een serie boekjes die later, geheel omgewerkt en aangevuld, zijn verschenen als het boek ‘Op Eigen Kracht’. Een van die boekjes was ‘Drug Info. Harde feiten over doping’ (2000), waarin een aantal van de bekendste dopingmiddelen die in fitness en bodybuilding werden gebruikt helder op een rijtje werden gezet. De toon van het boekje was pittig, je bent een rund als je met dit soort middelen stunt. Ruim 14 jaar later is de toon van het nieuwe dopingboek, dat veel uitgebreider is en dieper op de materie ingaat, er meer een van ‘wikken, wegen en zelf beslissen’, zoals de titel van een hoofdstuk uit het boek luidt. Bij alle informatie die in de tussenliggende jaren op internet is verschenen, en daar is ook veel over doping te vinden, wil het boek een ‘second opinion’ bieden, waar je terecht kan als je het allemaal niet zo vertrouwt.

Willem Jonkman – beter bekend als IJzeren Willem Jonkman, de bekende Haagsche bodybuildingcoach en meervoudig Mr. Holland in het zwaargewicht, sprak zonder powerpoint; die belemmeren zijn gepassioneerde manier van spreken maar. Jonkman ziet bodybuilding als een grote ontdekkingsreis, waarin je lichaam én geest leert kennen. Als puber van 15 jaar begonnen en 47 jaar later nog steeds blij om onder het ijzer te liggen. Hij sprak over het bewuste trainen, waarbij contact werd gelegd met de spieren, en waarbij je als het ware met elke rep meer over jezelf te weten kwam. Met alle liefde voor bodybuilding is Jonkman naar eigen zeggen een ‘old school bodybuilder’ in de lijn Robby Robinson, Dave Draper en Bill Pearl, voor wie bodybuilding een ‘Key to the Inner Universe’ was. Hoe ontzagwekkend ook de huidige line-ups op het hoogste niveau zijn, het blijven voor hem toch – met alle respect – ‘mannen in een geleend pak’, die als hun wedstrijdcarrière is afgelopen krimpen tot een formaat, waarbij geen dumbbell ooit een rol lijkt te hebben gespeeld.

Willem Jonkman over trainen en nog eens trainen

 

Pim de Ronde, internist/endocrinoloog is bekend geworden door de ‘Anabolenpoli’ die hij in 2010 startte, een speciaal spreekuur voor (ex) gebruikers die klachten hebben of hun gezondheid willen laten screenen Hij sprak over de aanleiding tot het opzetten van de poli, over welke personen er kwamen, met welke klachten en welke bijwerkingen het vaakst werden genoteerd. Opvallend was vooral dat vaker kuren en/of gebruik van hogere doseringen een ernstige verstoring van het eigen hormonale systeem gaven, en dat nakuren daartegen maar weinig hielp.

Willem Koert is bekend van de onvolprezen website www.ergogenics.org, waar veel te vinden is over ergogene middelen, voeding, training en gezondheid. Hij gaf een presentatie over ‘de toekomst van doping’, en die lag volgens hem niet zozeer in de ‘genetische doping’, al is dat op termijn ook een factor om rekening mee te houden, maar hij wilde vooral aandacht voor wat er in de zeer nabije toekomst op de markt zal komen. Oude patenten van middelen die nooit in de handel zijn geweest of van de markt zijn gehaald, worden door ‘archeologen van de doping’ als Victor Conte en Pat Arnolds opgepoetst en aangeboden. Koert vroeg aandacht voor de ‘rommelzolder’ van de medische wetenschap, waar nog zoveel ligt waarmee slimmerds de boer op kunnen.

De powerpointpresentaties van het symposium ‘Doping: de nuchtere feiten’ vind je hier.

Het boek 'Doping: de nuchtere feiten' kost 29,95 euro en is overal te koop.

Dossiers: