EN  |  FR

Achter de geraniums

Er zijn zo van die uitdrukkingen die je niet meteen met fitter worden associeert. Tenzij natuurlijk de wetenschap zich er mee bemoeit. Dat je ook van tuinieren fitter kan worden, was al wel bekend. Het blijkt nu ook een stressremmer van jewelste, zo ontdekten wetenschappers van Alterra, een onderzoeksinstituut van Wageningen Universiteit. Blijf dus wat vaker achter de geraniums zitten, want natuur is rustgevend.

Cortisol is een stresshormoon. Voel je je bedreigd, dan neemt de hoeveelheid cortisol in je hersenen toe. Wetenschappers dr. Agnes van den Berg en Mariëtte van Alterna, beiden werkzaam bij Wageningen Universiteit (waar zesendertig procent van de hoogleraren door externe partijen wordt betaald) besloten de hoeveelheid cortisol bij een dertigtal bejaarden te meten, die allen lid zijn van een volkstuinvereniging. Eerst werd de oudjes flink de schrik aangejaagd. Daarna ging de helft schoffelen en de andere helft pakte een ongetwijfeld niet-lustopwekkend magazine ter hand. Uit de cortisolmetingen bleek dat de schoffelaars significant beter tot rust kwamen.

Pim Pam Pet-ten

Vervolgens schuifelden de oudjes naar binnen. De ene groep ging naar een kamer vol met planten en bloemen, de ander betrok een sober ingerichte ruimte. Beiden groepen begonnen met een niets en niemand ontziend spelletje Pim Pam Pet (voor de jeugdige lezertjes, het spelletje werd aanvankelijk ook wel Denk fiks genoemd en was een vroege vorm van neurobics). De kamer vol met geraniums en ander groen spul zorgde voor een verdere afname van de hoeveelheid cortisol, de kale kamer had geen enkel effect. Tot overmaat van ramp moesten de bejaarden van de wetenschappers ook nog een collage maken. In de bloemrijke kamer was daardoor bijna alle cortisol uit de hersenen verdwenen. De oudjes in de kale kamer daarentegen voelden zich zo bedreigd dat het cortisolgehalte snel toenam. Wetenschappelijke conclusie: de natuur is rustgevend. Je leest het hier.

Schoffeleffect

Als je nog niet zo’n zin hebt om je tuin lenteklaar te maken, bedenk dan dat je met tuinieren een paar keer die saaie loopband links kunt laten liggen. Met een half uurtje tuinieren, verbrand je zo’n zestig calorieën en dat is vergelijkbaar met een kwartiertje wandelen. Heb je een gazon? Met een half uurtje gras maaien, jaag je er bijna honderd calorieën doorheen. Ga je op je oude dag wat intensiever aan de slag dan alleen maar wat te schoffelen, dan kun je tien tot twaalf jaar van je biologische leeftijd aftrekken, volgens onderzoek van de Canadese wetenschapper Roy Shephard. Verder moeten fanatieke spierenbouwers niet vergeten: hoe lager de cortisolspiegels, hoe beter de spiermassa behouden wordt! Wetenschap, het maakt je wijzer en slanker – strakker – sterker.

Dossier: